Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 13:22 5 606 16

Данъчните погнаха баровците заради покупки за милиони в кеш

  • данъчни-
  • покупки-
  • милиони-
  • проверка

Близо 600 плащания са за суми за 10-20 000 лв., а 15 са в диапазон 1 млн. лв. до 7 млрд. лв

Данъчните погнаха баровците заради покупки за милиони в кеш - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Данъчните погнаха баровците заради покупки за милиони в кеш. Само за два месеца, юни-август, са издадени 2 620 фискални и системни бона за продажби с начин на плащане „в брой“ за стойност равна или по-голяма от 10 000 лв., без да е издадено сторно. Близо 600 плащания са за суми за 10-20 000 лв., а 15 са в диапазон 1 млн. лв. до 7 млрд. лв. Това става ясно от проверки на Националната агенция по приходите (НАП), цитирани от в. Монитор.

И ако за милиардите е издадено сторно, както поясниха от НАП, то при останалите суми има опит за покупка за милиони в кеш. Нарушенията са извършени от над 480 данъчно задължени лица, опериращи в близо 70 вида търговски обекти. Това включва хранителни магазини, ресторанти, хотели, закусвални, специализирани магазини за алкохол, цигари и безалкохолни напитки.

Любопитно е да се отбележи, че неспазването на закона е установено и при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги и др.

Всъщност сегашното законодателство изисква плащанията в размер на или над 10 000 лв. да стават само чрез превод или внасяне по платежна сметка. В Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗОПБ) са предвидени значителни санкции за тези, които не спазват правилата.

На физически лица се налага глоба в размер 25 на сто от общата сума на направеното плащане. Фирмите пък ще трябва да платят половината от размера на покупката, ако издадат фискален бон с начин на плащане „в брой“.

Прагът от над 10 000 лв. не важи единствено за тези търговци, вписани в регистъра на обменните бюра и които извършват сделки с чуждестранна валута в наличност.

От НАП напомнят, че информация за издадени бележки се получава на всеки 5 минути във ведомството. Това става чрез регистрираните в сайта им фискални устройства и интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСУТД).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 8 Отговор
    Да чукна на дърво мен още не са ме погнали данъчните. Когато имаш познати навсякъде, минаваш между капките.

    Коментиран от #3

  • 2 Е*ах тия баровци

    21 1 Отговор
    600 плащания до 10-20 хиляди лева , напънала се редакторката и родила мишка.

    Коментиран от #8

  • 3 Нали каза, ме те проверяват

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    през седмица
  • 4 АААААА

    32 1 Отговор
    ти да видиш!?!?!?!?
    за за чекмеджетата сторно няма а?
  • 5 адвоката

    32 2 Отговор
    Само на Баце може в кеш по 500 евра или кюлчета по кило.
  • 6 Иван

    2 0 Отговор
    600 po 10K do 20K според написаните глоби са:
    - мин. 3 000 000 (600 по1/2 от 10 000 мин) от търговците
    - мин. 1 500 000 (600 по 1/4 от 10 000 мин) от купувачите
    общо: 4,5 млн.
    а къде са онези несъбрани милиарди?! и защо няма виновни и осъдени за ощетяване на държавата? нали всико се документира, мноог точно може да се докаже , кой не е платил и кой от НАП не си е свършил работата!!
  • 7 Любопитко

    12 0 Отговор
    Да проверят сега и с колко държавата е подпомогнала "бизнеса" им. То "благодарностите" към шкафа е ясно от къде идват. Иначе, според 🎃, сивата икономика сме я преборили - всичко да е на шкафа.
  • 8 Дълбоко Виждащ

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Е*ах тия баровци":

    това са грешки на касиерите работещи на касовите апарати!какви баровци,какви бойко борисовци???
  • 9 бойко борисов

    5 1 Отговор
    Забранил съм на службите да ме разследват !!! Другите баровци да се оправят с гешев !!!
  • 10 НАП са върха

    5 0 Отговор
    ''От НАП напомнят, че информация за издадени бележки се получава на всеки 5 минути във ведомството.''. Само пропуснаха да ни напомнят, че им го нататрузиха до картофите. Ама, то не се брои. Станалото, станало - цяр няма.
  • 11 Бай Ху (By Who)

    1 0 Отговор
    Сега резко ше се увеличи броя на протестиращите.
  • 12 Ганчо

    1 0 Отговор
    Те пък едни данъчни. Не взимат много евтино но пак не е 25%. Аз лично се оправям срещу 5-7%. Някой ако знае по - тънко моля д пише.
  • 13 любопитен

    1 0 Отговор
    Но , защо не погнаха Б.М.Б. ??? Пистолетът трябва да се съхранява в СЕЙФ , когато не се носи от притежатела му . Защо служба КОС , не погна лецето бмб ?
  • 14 СусБе

    2 0 Отговор
    А данъчните кой ще погне че всичките са със скъпи коли и вили за милиони?! На у---то ли си да вервам или на музиката че комшийката е честна?!
  • 15 Дар

    1 0 Отговор
    Човек , който е роден да бъде баровец в еди къв си смисъл, значи трябва да бъде баровец, ама на хора , които не им се харесва това да бъде така , значи най добре да изчезнат някъде или да отидат да се гръмнат някъде и толкоз !!!

    Коментиран от #16

  • 16 Реалист 1

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дар":

    Да ! Жена съшо трябва да има и до старини да е наред !