Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 09:48 39 532 18

10 бона глоба за съпругата на бивш депутат, садила картофи

  • глоба-
  • съпруга-
  • депутат-
  • георги андонов

Андонови нарушили закона за биологичното разнообразие

10 бона глоба за съпругата на бивш депутат, садила картофи - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Фамилията на бившия депутат от ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Андонов показа пълно незачитане на разпоредбите в България и за по-малко от 1 година наруши 2 пъти един и същи закон – този за биологичното разнообразие. След като през декември миналата година фирмата на съпругата му Веселина – „Виа Кънстракшън“ ЕООД, бе наказана с акт за административно нарушение от РИОСВ заради незаконно унищожаване на пасища в хаджидимовското с. Нова Ловча и превръщането им в обработваеми земи, Андонови платиха глобата и най-безцеремонно превърнаха друго свое пасище в същото село в обработваема земя. Това тяхно нарушение на Заповед №РД-751 от 24 октомври 2008 г. на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици ще им коства максималния размер на глобата от 10 000 лв., пише struma.bg

Повторното нарушение бе открито миналия месец от проверяващите от екоинспекцията и фирмата на фамилията на ексдепутата за пореден път е с акт, за който законодателят е предвидил възможност да бъде обжалван в съда. Най-вероятно рецидивът ще бъде приет от магистратите като утежняващо вината обстоятелство, но дори Андонови да платят и тази глоба, безпрецедентно остава пренебрежението им към българското законодателство, което самият ексдепутат кова в парламента в продължение на 2 мандата и част от трети. Припомняме, че на 2 пъти Андонов беше и кандидат-кмет на Гоце Делчев, но загуби катастрофално от Владимир Москов, а това му струваше и председателското място в местната структура на ГЕРБ.

Веднага след като през 2015 г. се оттегли от активната политика, ексдепутатът се отдаде на бизнеса, официално управляван от съпругата му. Освен че имат семейна ферма за крави, фабрика за сортиране на картофи, учебен център, хранителни магазини в Гоце Делчев и строителни обекти в столицата, Андонов и съпругата му арендуват над 3000 дка земя в Гоцеделчевско, където са засечени да унищожават ливадите, подготвяйки ги за засаждане с картофи. Проблемът е, че районът попада в защитена зона „Славянка”, а в нея абсолютно е забранено както залесяване на ливади, пасища и мери, така и превръщането на същите в обработваеми земи и трайни насаждения.

Тъй като В. Андонова е един от най-успешните бенефициенти на ДФ „Земеделие“ с усвоени 1,21 милиона лева под формата на държавни и европейски субсидии, едва ли ще ѝ е проблем да продължи да плаща глобите си към РИОСВ и да обезпечава производството на картофената си фабрика с незаконни картофени плантации, въпросът е докога може да продължи това – в Закона за биологичното разнообразие е фиксиран само максималният размер на глобата, но друго наказание не е предвидено.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    151 1 Отговор
    е тия 10бона ще ги съборят..направо са фалирали
  • 2 Гербестан

    186 14 Отговор
    С държавни пари си плащат масрафите, това да ви напомня за един дебел луд тулуп с джип, кой препуска из държавата ?
  • 3 един от многото

    171 2 Отговор
    Ти опъни милион и двеста само от субсидии , пък нека те съборят с десет бона. Но , наши хора , гербаджийчета. Би трябвало човека с каскета да се задействува и да върнат субсидиите , а и да пораздрусат този който ги е одобрил при факта , че не разполагат с обработваема земя.

    Коментиран от #9

  • 4 Хаджи Хаджи Българин

    111 22 Отговор
    Човекът иска да работи, а те го спират! Отваря работни места, те пак се хващат за нещо! Ами отидете вие търтеи дето налагате глобите и вижте , че 1/3 от горският фонд на Бг е вече унищожен! И както Факти вчера писаха, дървената мафия се охранява от депутатски автомобили!
  • 5 БОКО

    111 6 Отговор
    Поредната статия отклоняваща вниманието от голямото крадене!

    Коментиран от #6

  • 6 БАЙ Х@Й

    95 3 Отговор

    До коментар #5 от "БОКО":

    Не, просто показваща за пореден път че прокуратурата си бара Q-ра !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дядо Добри

    74 4 Отговор
    Че защо да спазва закона? Той лидера на партията му е потъпкал де що има правен, морален и човешки закон, че сега и моретата му да ги спазват!
    Рибата се вмирисва от към главата! :)
  • 9 Бат Бойко

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Ти първо научи Закона и след това коментирай!
  • 10 Порно

    51 1 Отговор
    Навремето Баце рече да садим картофи. Изпълнява жената.
  • 11 Хккхх

    26 2 Отговор
    Даже не си го е преместил. Даже не го е засърбяло.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост 1

    37 1 Отговор
    Гарван на гарван око не вади!!! Българска поговорка! За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!!! Една песен от 90 години но и сега е същото даже и по зле
  • 14 Кольо

    34 2 Отговор
    Стига ти да прочетеш " жената на депутат от ГЕРБ " и другото си е ясно. В кое от "бизнеса" не е така или в администрацията . ВиК ,горското ,ИАРА, водните електроцентрали ,едрите субсидии в земеделието ,огромна част от туризма се делят между ГЕРБ и ДПС . Тук- там някой заслужил към тях с нещо играч. Алчност и кражби . Това е бизнеса в БГ територия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Даа

    10 2 Отговор
    Да плакнем народа с " новини"!

    А нещо за Мегз , Алисия , Ни Ло ,...?


    КАКВО СТАВА С БЕДНОТИЯТА И КОРУбЦИЯТА?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.