ФАКТИ.БГ

ВМРО: Радикалният ислям трябва да се криминализира

Това са част от предложенията за промени в Наказателния кодекс, които депутатите внесоха днес в деловодството на Народното събрание

Публикувана: 23 Ноември, 2020 15:47
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1716
ВМРО: Радикалният ислям трябва да се криминализира
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Да се криминализира радикалният ислям е позиция, която ВМРО отстоява от години. Мотивите не са се променили във времето.

Идеологията „радикален ислям“ (в текстовете е заложено и определение на термина) има вече своите последователи и в България. В контекста на събитията в Близкия Изток и имигрантските общности в Западна Европа заплахата от нея ще продължи да расте. Считаме, че като законодатели трябва да направим възможното за ограничаването ѝ и да предпазим българските мохамедани от пропаганда, която има за цел да раздели и противопоставя обществото.

Тези констатации са валидни и към днешна дата и то подкрепени с много най-различни и брутални примери в Европа. Т.нар. интеграция на мигрантите на Стария континент официално се провали. Т.нар. европейски лидери си отгледаха поколение псевдоевропейци, което ще затрие културата и ценностите на християнския свят, ако не се предприемат сериозни мерки, категорични са още войводите.

Три години по-късно тези мотиви изглеждат все по-силни и достоверни. Три години по-късно ние от ВМРО сме убедени, че криминализирането на радикалния ислям трябва да намери място в дневния ред на Народното събрание.

По отношение на пределите на неизбежната отбрана ВМРО също има своята последователна позиция назад във времето. За съжаление, примерите на хора, които са били жертва на посегателства, а след това са се превръщали в обвиняеми, плащайки глоби и лежащи по затворите, защото са защитили имуществото си, са не малко. Ето защо за нас справедливата редакция на сега съществуващите текстове в НК трябва да изглежда по следния начин:

Няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище; нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Сред исканите изменения е и намаляване на имуществената стойност на откраднатите вещи да падне на стойност до една работна заплата за налагане на ефективно наказание, както и увеличаване на размера на глобите за тези деяния.

Прилагаме и мотивите на депутатите от ВМРО:

МОТИВИ

Институтът на неизбежната отбрана е класически институт на българското наказателно право, създаден в полза на гражданите. Той е предназначен да определи кога осъществяването на защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение не е обществено опасно. Тази функция на института е изразена в съдържанието на чл. 12, ал. 1 от НК. На този институт винаги е могло, е и продължава да е възможно да се позове както лицето, срещу което е насочено нападението, така и всяко трето лице, което се притича на помощ на нападнатия.

Задължително кумулативно условие за приложимостта на неизбежната отбрана е причиняването на вреди на нападателя да е „в рамките на необходимите предели“. Създаването на разпоредба с предложеното съдържание за чл. 12, ал. 3 е предназначено да определи максимално ясно за гражданите – адресат на института, в кои случаи могат да се защитават с неограничена интензивност, без страх от възможността да бъде потърсена наказателна отговорност за причинените на нападателя вреди.

Реализацията на тази цел на изменението се постига чрез предложените две кумулативни условия: определяне в текста на т. 2 какъв трябва да е характерът на нападението – насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и в какво трябва да се е изразила опасността на нападението – извършено от две или повече лица, от въоръжено лице, нощем.

Промяната на формулировката от „чрез проникване с насилие или взлом в жилище“ на „чрез противозаконно влизане в жилище“ е предназначена да разшири приложното поле на действащата разпоредба.

При тяхното едновременно проявление лицето, което осъществява защитното действие, не следва да извършва никаква друга преценка на опасността на нападението. Преценката дали тези условия са налице, се извършва за всеки конкретен случай.

На второ място промените имат за цел да предложат нормативна уредба на един сериозен и актуален проблем, имащ пряко отношение към националната сигурност - разпространените и проповядването на радикален ислямизъм. В контекста на събитията в Близкия Изток и емигрантските общности в Западна Европа заплахата от тази идеология продължава да расте. Безспорен факт е, че тя вече има своите последователи и в България. Като законодатели е необходимо да направим всичко възможно за ограничаване на разпространението и използването му с цел разделяне и противопоставяне в българското общество.

В чл. 108, ал. 1 НК е криминализирано проповядването на антидемократична идеология, т.е. на система от виждания за устройството и управлението на обществото, която е насочена срещу мирното съществуване и развитие на конституционно установения строй и териториалната цялост на страната. Радикалният ислямизъм е особено проявление на такава идеология, тъй като смесва религиозните убеждения с политически цели и прокламира съществено ограничаване на основни човешки права, предвидени в Конституцията на Република България. А с оглед заплахата, която разпространяването му създава, смятаме, че е необходимо създаването на по-тежко наказуем състав, който да обхване именно проявленията на използването на религията за политически цели. Създаването на този състав в чл. 108 от НК не налага декриминализирането на деянията по чл. 166 от НК. Това е така, защото по силата на самия чл. 166 той се прилага „ако не подлежи на по-тежко наказание“, т.е. за всички останали случаи, извън тези, които ще се включат в чл. 108, ал. 2.

На трето място с предложените промени се прави изменение на разпоредбата на чл. 218б, който съдържа правила, по силата на които за извършени определени престъпления против собствеността на дееца се налага наказание по административен ред, а не наказание по смисъла на наказателното право.

Предложенията за изменение на чл. 218б са насочени към ограничаване на приложното поле на разпоредбата в следните насоки:

- намаляване на имуществената стойност на вещите – предмет на престъплението, която обосновава приложението на чл. 218б. По действащата редакция на разпоредбата тя се прилага за всички случаи на престъпления против собствеността, когато предметът на престъплението има стойност до две минимални работни заплати за страната към момента на извършване на престъплението. Тъй като размерът на минималната работна заплата е динамична величина, на практика всяка календарна година тази имуществена стойност се увеличава и все повече престъпления попадат в обхвата на нормата. Без да се променя критерият „минимална работна заплата“ с изменението се предлага имуществената стойност на вещите – предмет на престъплението да е до една минимална работна заплата. Това ще позволи за престъпления, при които стойността на вещите е над този размер наказателното производство да се развива по общите правила за наказателна отговорност.

- в ал. 2 на чл. 218б, която урежда забраните за прилагане на разпоредбата, в т. 1 да отпадне изискването за обща стойност на предмета на престъплението да е над сто и петдесет лева. По този начин приложението на чл. 218б няма да е възможно винаги, когато един деец е извършил две или повече престъпления в рамките на една година без значение каква е имуществената стойност на вещите – предмет на всяко едно от тези престъпления.

Наред с измененията за ограничаването на приложното поле, проектът предлага и увеличаване на размера на глобата - вместо глоба от сто до триста лева, да се налага глоба от триста до петстотин лева.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бай Събин
1 Отговор
Срещам много цигани в БГ, които са недоволни от ппГРОБ! Викат ми - няма да гласуваме за тоя престъпник Боко, той не се справи с корона вайроса!

Оценка:
-8 +12

Да се оправят потърпевшите,
2 Отговор
франция, германия дали не са се досетили

Оценка:
-1 +17

Хасан
3 Отговор
В България е нямало и няма радикален ислям ..свинското за българина ,агнешкото за нас ,ракията обща

Коментиран от #16


Оценка:
-25 +9

choki
4 Отговор
Ами трябва, никъде в КУРана не пише за рязане на глави и т.н.

Оценка:
-10 +21

Жак Фреско
5 Отговор
Измамници които настройват хората един срещу друг......има интернет и ние знаем кой лъже!

Оценка:
-11 +10

Последния Софиянец
6 Отговор
Заради Джамбаза целия закон за самоотбрана ще променят.Ха ха ха ха ха ха ха ха

Коментиран от #9


Оценка:
-7 +7

от кога ВМРО не е терористична
7 Отговор
Иван Михайлов е бил наричан Царя на атентатите. В цяла Европа е бил страшилище по онова време. Дори в западните страни е смятан за най-големия специалист по терор. Това разкрива в интервю пред Димитър Николов за вестник „Новинар“ зам.-директорът на Националния исторически музей д-р Цветана Кьосева, която е и доцент по нова и най-нова история на България. За най-новата си книга – „Красивите лица на терора“, в която описва съдбата на български революционерки като Мара Бунева, която нарича „символ на българщината в Македония“, и Менча Кърничева, както и за влиянието на ВМРО по времето на Иван Михайлов.

Оценка:
-5 +7

Българка
8 Отговор
Воеводите се активизираха, мирише на скорошни избори! Гледат да отклоняват темите от дневния ред я с Р.С.Македония, я с популиски закони........Искат много да ги харесаме. Народът помни, че те са главните виновници, които подкрепиха и подкрепят мафиотското управление

Оценка:
-4 +17

Сила
9 Отговор

До коментар #6 от "Последния Софиянец":


Малко комплексирано мъжленце с нестандартна ориентация! Лицето на ВМРО!!! Ванче Михайлов ще се обърне в гроба!!!

Коментиран от #10, #12


Оценка:
-3 +17

за този ли пишеш
10 Отговор

До коментар #9 от "Сила":


Дегенерацията на ВМРО се дължи преди всичко на факта, че независимо от успешното й организиране през целия период между войните, тя няма ясни политически цели, не се наблюдават сериозни икономически или социални идеи, извън шаблоните за македонска революция и освобождение. На практика организацията не отправя сериозен призив към македонското население и твърде лесно залита по наклонената плоскост на полуофициален клон на българската тайна полиция. Но преди всичко основният проблем е фаталната несигурност по въпроса за нейната цел, автономия на Македония или присъединяване към България. Тези фактори ускоряват вътрешното й разцепление и саморазграждане на враждуващи помежду си съпернически групи. Последният й лидер Иван Михайлов в действителност е убиец и гангстер от голям мащаб, а не революционер. 

Коментиран от #14


Оценка:
-3 +9

Обикновен овчар
11 Отговор
Събудете се българи, цигани ,турци всички които живеете на това парче земя!….......Тези лешояди и кърлежи като този ви ОГРАБВАТ!

Оценка:
-5 +12

западни балкани
12 Отговор

До коментар #9 от "Сила":


Този русенец, оправи циганите като им бутна незаконно къщите, оправи македония а сега ще оправя исляма. Абе няма ли офицери тука да озаптят тия разпасали се иванчовци. съвсем ще уморят народа,той остана има няма 5 млн. , душа бере, мре като мухи, пълен хаос е на територията, той за радикалния ислям се закахърил. Загазила го е майка българия с тия щестаци, ма здраво го е загазила и този път май няма да удържи и ще се самозаличи.

Оценка:
-7 +9

Гост 007
13 Отговор
В БЪЛГАРИЯ ДО СЕГА НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ ИСЛЯМ, НЯМА И СЕГА И НЯМА, И ДА ИМА, ЗАЩОТО МУСЮЛМАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ГО ДОПУСНАТ!

Коментиран от #26


Оценка:
-8 +15

Гост
14 Отговор

До коментар #10 от "за този ли пишеш":


Все едно описваш протестите в България, сега.

Оценка:
-1 +5

ТаУмВзе
15 Отговор
Шкембе торба, когато смени памперса му идва музата да се изрезва.

Оценка:
-5 +7

Гост
16 Отговор

До коментар #3 от "Хасан":


Тук не му викат радикален ислям. Тук му викат опозиция. Имат си партии с лидери и членове. Уж не били етнически, ама всички си ги знаем какви са.

Коментиран от #17


Оценка:
-5 +12

Хасан
17 Отговор

До коментар #16 от "Гост":


Етнически турчин няма ли право да основе партия,бизнес,банка,завод.!? Да бъде кмет,министър,полицай,прокурор,бизнесмен,олигарх,??

Коментиран от #21


Оценка:
-10 +8

Българина
18 Отговор
Не може да има радикален ислям, ако няма турски училища финансирани от дианета, плюс три етнически антиконституционни партии. На запад може да нямат партии, но имат многомилионни ислямски гета, които докато не ги разтурят ще е така. Държава в държавата. ДПС не е ли държава в държавата? От др край Козяк финансират ци ганските гета! БЪЛГАРИЯ е притисната отвсякъде, нямаме шанс освен чудо да се случи!

Коментиран от #19, #22


Оценка:
-4 +13

Хасан
19 Отговор

До коментар #18 от "Българина":


Депесето са същите като гербаджии,бесепари ,патриоти и всякакви други отрепки ..пари ,пари и пак пари ..недосегаеми,алчни,нагли

Оценка:
-3 +13

Предизборна се поприсещат за туй онуй
20 Отговор
Де бяхте последните 10 години бе?
Нека да идем и по-далеч, но същевременно и по-конкретно. Партия на етническа основа не може да съществува в БГ. Защо не закрихте ДПС? Отговорът е ясен на всички. Оставка, затвор доживот за майкопродажниците.

Оценка:
-3 +12

Гост
21 Отговор

До коментар #17 от "Хасан":


Етническите партии са забранени в България. Следователно няма право.

Оценка:
-1 +9

Гост
22 Отговор

До коментар #18 от "Българина":


И без турски училища и без партии пак може да има радикален ислям. Няма нужда да се афишира нещо, което се крои тайно. Въпреки, че в България то не е тайно, а замаскирано като друго нещо и се разпространява легално.

Оценка:
-1 +9

Торба
23 Отговор
Шкембе торба е Пашинян в България , някой трябва да му каже как плачеше по телефона и молеше Путин да моли Алиев за примирие .

Оценка:
-2 +7

Говедо
24 Отговор
Идват избори,щом прасето заговори за македония,ислям,цигани.Ако има някой още да му се връзва.....

Оценка:
-2 +6

Митко
25 Отговор
Окрадохте държавата напълнихте банковите офшорни сметки оправихте роднините и брачедите сега наближават изборите и почнахте старата изтъркана песън да пеете,няма да стане!

Оценка:
-1 +7

Stormtrooper
26 Отговор

До коментар #13 от "Гост 007":


Логиката на това, което казваш е много проста и е много важно хората да го разберът. Думата ислям, означава подчинение ( към бога.), а на практика радикалите като ДАЕШ, чрез насилие искаха да подчинят хората на себе си, вместо на Бог, като използват името му. Изводите са прости.

Оценка:
-0 +7

Eхххххх
27 Отговор
В България доказаха лекари.че българските.мохамедани и.бэлгарите.християни.сме.с еднакви гени,нурците не са се.мешили с нас,ние сме.предпочитали да се пвърляме.от скали,но не и да снаваме турци...с вярата е станало друго..за съжаление.Важното е,че се разбра най-накрая от лаборатории в Европа с данни и не бива.да има.радикален ислям,защото е глупаво и.ненужно.Живейте сега и нека си пазим горката България.Дано се оправим и ние един ден!

Оценка:
-1 +5

Мусулмани те
28 Отговор
Не триабва да получават български паспорт

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +5

умното ми
29 Отговор

До коментар #28 от "Мусулмани те":


"Мусулмани те" не получават паспорт.

Оценка:
-0 +4

Ха ха ха
30 Отговор
Изядоха месото и хвърлиха пак един кокал за мастиите, да се драчат, да се бият. Който ви вярва наистина си заслужава съдбата. А бе торбичко, българите нямаме нужда от такива закони, които предлагате, а закони които вас да ви вкарат в затворите. За 30 години престъпления срещу народа, нито един от вас не влезе в затвора

Оценка:
-0 +6

Ел МАРИКОН
31 Отговор
А ЗАМЕРЯНЕТО НА МИРНИ ГРАЖДАНИ С БОМБИ ЩЕ ГО ЗАБРАНИТЕ ЛИ?

Оценка:
-1 +5

ШЖГОШ
32 Отговор
Радикалният ислям трябва да се ИЗКОРЕНИ от държавата ни -последвайте примера но ЯПОНИЯ

Оценка:
-0 +0

Мунчо
33 Отговор
Браво на тумбака откри и той топлата вода!

Оценка:
-0 +0

Та нали ЕГИЛ дето режат глави
34 Отговор
Са Наши Хора ! Нали ние ги снабдяваме с оръжие и боеприпаси , които у нас произвеждаме ! Краси, какви Кйор Фишеци говориш! Грешни слова от святи уста ? А как ти вярвахме а ти загърби партньорите ни !

Оценка:
-0 +0

Какво "дърво" искаш Краси !
35 Отговор
А ма нейсе , не е дошло времето му !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5