Last news in Fakti

12 Март, 2021 10:41 3 261 19

Прокуратурата ще плати 20 000 лв. обезщетение, защото не е вкарала убиец в затвора 12 години

  • прокуратура-
  • убийство

Решението на съда по делото срещу държавното обвинение е окончателно

Прокуратурата ще плати 20 000 лв. обезщетение, защото не е вкарала убиец в затвора 12 години - 1

Прокуратурата трябва да плати 20 хил. лв. на родителите на убито от полицай момче, тъй като близо 12 години осъденият не е бил вкаран в затвора по нейна вина, пише вестник ”Сега”.

Делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата вече е окончателно решено, след като Върховният касационен съд отклони жалбата ѝ срещу решението на Софийския градски съд. Като втора инстанция той дори записа в решението си, че обезщетението, за което претендират родителите, е минимално, като се има предвид 12-годишното забавяне на прокуратурата да изпълни законовото си задължение да приведе присъдата в изпълнение.

Въпреки че обезщетението е наистина минимално на фона на стотиците хиляди, които прокуратурата е осъдена да плати по други дела, тя атакува решението на градския съд пред върховния. Тъй като той гледа граждански дела само по изключение, държавното обвинение претендира, че има въпроси, които са ключови за прилагането на закона и развитието на правото.

Прокуратурата иска върховният съд да изясни дали правото ѝ на защита е погазено, след като от името на държавното обвинение пред долната инстанция не се е явил някой изрично упълномощен, а просто прокурор. Другите ѝ въпроси са дали забавеното привеждане в изпълнение на осъдителна присъда може да бъде пряка и непосредствена причина за настъпване на разочарование и липса на усещане, че е реализирана ефективна защита, както и дали забавеното привеждане в изпълнение на осъдителна присъда се приравнява на липса на възмездие и дали целите на наказанието могат да бъдат постигнали в случаите на забавено привеждане в изпълнение на осъдителна присъда.

ВКС обяснява, че неин пълномощник по делото може да е адвокат или пък юрисконсулт или друг неин служител с юридическо образование, включително и прокурор.

Колкото до другите въпроси, съдът напомня практиката на Европейския съд по правата на човека, че ако извършителят само бъде осъден, но без реално да изтърпи наложеното му наказание, не е налице ефективно и реално осъществена от държавата защита на правото на живот. Това е необходимост, включително за да бъде затвърдено общественото доверие в институциите, които поддържат правовата държава, да не се създава съмнение за това, че държавата толерира противоправни действия и така да се осигури ефективно прилагане на законодателството, защитаващо правото на живот.

Предисторията

16-годишната присъда на полицая Н. И. влиза в сила на 15 май 2001 г. Прокуратурата 6 пъти отлага с максимално допустимите 6 месеца изпълнението на присъдата, за да може убиецът да лекува хроничното си психично заболяване. След това той изчезва в чужбина. Отлагането на изпълнението на наказанието е правено, без нито веднъж осъденият да бъде прегледан от назначен от прокурора съдебен психиатър. За обвинителите документацията от външна за затвора болница е била напълно достатъчна да протакат изпълнението на присъдата. От затворническата болница са проверявали Н.И. само по документи, без нито веднъж да го прегледат. Убиецът е заловен в Румъния и вкаран в затвора през март 2013 г. Той умира в килията 3 години по-късно от инфаркт.

От решението на градския съд става ясно, че прокуратурата е действала неадекватно, непоследователно и дори абсурдно. Като например, когато между две от отлаганията на присъдата има период от 3 месеца, в които Н.И. е трябвало да бъде приведен в затвора. Един единствен път прокуратурата дава указания във връзка с издирването му. А първата инстанция критикува и мудните и проформа действия на прокуратурата, когато става ясно, че осъденият е изчезнал. Европейската заповед за арест например е издадена през март 2009 г. - повече от 4 години, след като се разбира, че убиецът се е укрил.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    32 0 Отговор
    прокуратура в БГ... тва като виц звучи вече
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    30 0 Отговор
    И с чии пари ще плати 🤔 С нашите! Т.е. ние ще платим!
  • 3 Гост

    30 0 Отговор
    А виновните за това грубо погазване на закона длъжностни лица? Докато няма лична отговорност за тези противоправни действия, у хората винаги ще остава усещането за корупция, независимо дали съществува или - не!

    Коментиран от #5, #16

  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    13 2 Отговор
    Каскетура = Цацаратура = ГЕРБатура = халтура (да им го...)
  • 5 Патил

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    За такива случай трябва публично да се обявяват виновните длъжностни лица и персонално с какво са наказани, а не мъгливото: прокуратурата е осъдена да плати... с нашите пари!
  • 6 Шляхтиц

    18 1 Отговор
    Всички подобни обезщетения, присъдени от български или съд в Страсбург, плащаме НИЕ, ОБИКНОВЕНИТЕ, ОТРУДЕНИ БЪЛГАРИ, които едва свързваме двата края. А всички правосъдни грешки трябва да бъдат плащани от СЪОТВЕТНИТЕ ВИНОВНИ, НЕКАДЪРНИ, КОРУМПИРАНИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ. И трябва след заплащане на обезщетенията да бъдат уволнявани без право да упражняват повече тази професия. На запад е така с адвокати, съдии, прокурори, лекари, пилоти на граждански самолети...............
  • 7 Тодор Живков

    11 1 Отговор
    И възниква въпросът как се носи отговорност за тези случаи? Уволняват прокурора и го пращат консул в Испания? Или го карат да възстанови глобата? Може би е време да се нови отговорност от главния прокурор. Нали той е този, който авторитарно ги управлява? Значи му се удържат от заплатите тези глоби и след втората - освобождаване на позицията.
  • 8 Антигерб

    11 0 Отговор
    Ето за това в България се шири корупция защото се осъждат институции а не хора.

    "прокуратурата е действала неадекватно, непоследователно и дори абсурдно"

    Прокуратурата не може да направи никакво нарушение - хората в прокуратурата прават нарушенията но това е размиване на отговорността.

    Няма да се оправим скоро.
  • 9 Гост1

    12 0 Отговор
    Кoйтo нe e рaзбрaл кaкви дупки в държaвнocттa ca МВР и Прoкурaтурaтa, дa зaпoчнe дa рaзбирa. Тeзи инcтитуции ca ce нaпълнили c нeхрaнимaйкoвци, кoитo ca пoгубили нe eднa душa и ca пeтнили гoдини нaрeд прeдcтaвлявaнитe oт тях инcтитуции. МВР и Прoкурaтурaтa в ceгaшния cи вид ca прocтo eдни пoлитичecки прocтитутки, кoитo ca кaтo вoдeничeн кaмък нa дaнъкoплaтeцa. Личнo мнeниe. Тoчкa.
  • 10 Наркос

    4 1 Отговор
    20 хиляди лева струва живота на децата ви според българскага прокуроратура.
  • 11 ...

    5 0 Отговор
    Тези пари ще са от джоба на данъкоплатците ,) Прокурорите няма да се лишат от нито една заплата
  • 12 Няма такава Държава

    4 0 Отговор
    Това е несериозно чесно, прокурора и всички отговорни да платят от техния джоб, така прокуратурат ще плати звучи като народа да го плати от техните данъци🤔
  • 13 Адвокат

    3 0 Отговор
    Направил са грешка да подават иск в бг. Трябвало е в Страсбург

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Адвокат":

    То не пречи... Достатъчно е да протестират размерът на обезщетението. И пак ще ни осъдят и пак ще плащаме... НИЕ!

    Коментиран от #15

  • 15 до гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Бъркаш ,приятел.В Страсбург не може да се протестира размера на обезщетението.
  • 16 юрист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Личната отговорност е абсолютна необходимост.
  • 17 безпартиен

    0 0 Отговор
    Има начин да се вземат парите от отговорните за това длъжностни лица "работили" по това дело!Има си прокурор и следовател подпирали бюрата си с това дело!Въпросът е КОЛКО такива дела срещу известен извършител са прекратени поради изтичане на срока за разследване???Търсим свестен журналист да се сети и да пита главния прокурор!!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Хухуху

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "безпартиен":

    СВЕСТЕН ДЖУРНАЛИСТ ,КАДЕ В БГ ХУХУХУ ,ОБЪРКАЛИ СТЕ ДЪРЖАВАТА
  • 19 възпитаник

    0 0 Отговор
    ще ги плати народа къде е мухляс---- каскет нали щеше да бори битовата престъпност бок--ци