Last news in Fakti

25 Май, 2021 11:41 9 003 45

Тараш, унижение и арест след пореден фалшиво позитивен Drug Check в Пловдивско

  • drug check-
  • тест-
  • дрога-
  • шофьор

Асеновградчанинът е бил отведен за кръвна проба в болница, а след това обаче откаран в дома му

Тараш, унижение и арест след пореден фалшиво позитивен Drug Check в Пловдивско - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

От ден на ден все повече водачи попадат в клопката на фалшивите резултати от Drug Check 3000 в Пловдив и областта, съобщава TrafficNews.

Поредният случай е на Емил Узунов от Асеновград. Освен, че е останал бе книжка за близо 80 дни, водачът е бил обискиран, както и дома му пред очите на двете си деца. Освен това колата му е била конфискувана.

На 16 февруари Емил е трябвало да пътува с клиенти до Велинград, за да записват видео клип. На един от булевардите в Асеновград обаче е спрян от патрул на КАТ. След справка на документите му, се оказало, че има невръчен фиш.

„Полицаите ме помолиха да ги последвам до районното, за ми връчат глобата. Нямаше проблем, отидох, получих си фиша и се подписах. На вратата обаче ме върнаха и поискаха да ме тестват за наркотични вещества. Не съм взимал такива субстанции и се съгласих. Нещеш ли се оказа, че съм наркоман. Drug Check-ът показа наличие на амфетамин. Веднага ми сложиха белезници. Аз заявих, че няма да оставя така нещата и пожелах нов тест”, разказа Узунов.

Асеновградчанинът е бил отведен за кръвна проба в болница, а след това обаче откаран в дома му.

„По неотложност извършиха обиск вкъщи. Пред очите на двете ми деца, с белезници на ръцете, ме вкараха вътре и започна тараш. Всичко свалиха и огледаха. След това обискираха и колата ми. Не така свършва историята. Свалиха ми номерата, а колата я конфискуваха. Държаха ме в ареста 24 часа и ме освободиха с повдигнато обвинение”, допълва Емил.

Близо 80 дни Емил е чакал, за да докаже правотата си. На 16 май е получил резултатите си от ВМА, които са били отрицателни. През това време е търсил съдействие от близки и познати, които да шофират вместо него.

„Бизнесът ми е свързан с пътуване. Молех приятели да ме возят. Колата успях да си я взема и да я прибера в гаража, след писмо до полицията. С тяхно разрешение е на съхранение у дома. В момента чакам прокуратурата да приключи производството срещу мен, за да ми бъде върната книжката, както и номерата на колата”, заяви още Узунов.

Асеновградчанинът е категоричен, че ще си търси правата по законовия ред. Той е наел двама адвокати, чрез които ще подаде жалба срещу МВР за претърпените имуществени вреди.

„Решил съм да се боря за правата на всички водачи, потърпевши като мен. Ще заведа дело и срещу Административен съд, защото трябва да се промени нормативната уредба и практиката за подобни казуси. Това е безумие. За мен трябва да се вземе пример от Западна Европа, как да се действа при подобни случаи”, категоричен е Емил Узунов.

Въпреки, че Пловдив е втория по големина град и в него има медицински университет, тук няма оторизирана лаборатория, където да се обработват тези проби. Затова всяка една от тях се носи за анализ в столицата. Което само по себе си е парадокс.

От няколко часа до 1-2 дни отнема изследването на кръвна проба за наличието на наркотични вещества. Изготвянето на експертното заключение и цялата придружаваща документация по кореспонденцията с МВР може да отнеме повече време (до месец), в зависимост от ангажираността на специалистите (техническата обработка на документите и заключенията се изготвят от самите специалисти, извършващи изследванията).

Това сочат официалните данни на Военномедицинска академия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ох Баня

    45 11 Отговор
    Какви хубави български думи в заглавието. Честито ви нов език.

    Коментиран от #11, #38, #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Точно така

    64 3 Отговор
    ОПГ ге.п style. Престъпна банда, маскирана като политическа партия. Това е ге.п.
  • 5 Трън

    14 68 Отговор
    Тепърва започват милиционерските издевателства ,червените ги обичат тез работи

    Коментиран от #32

  • 6 Мен

    108 2 Отговор
    Защо се заблуждавате ,че полицията е да помага на обикновените хора. Това е структура за мачкане на хората. Те работата за този който плаща и се е договорила. Колко невинни и набедени хора са по затвори и съдилища заради такива подобия на полицай. Не си удобен на някой или говориш много айде нещо ти хвърлят и си готов. Повръща ми се от тая прогнила система.

    Коментиран от #15, #34

  • 7 Фатмак

    69 2 Отговор

    До коментар #3 от "РАШКОВ, ТОВА ЛИ Е НОВОТО МВР":

    Не виждаш ли, че пише 16 февруари? Каква връзка има Рашков с това?

    Коментиран от #18

  • 8 Брабинеца

    58 1 Отговор

    До коментар #3 от "РАШКОВ, ТОВА ЛИ Е НОВОТО МВР":

    16 февруари... какъв Рашков те гони бе
  • 9 Гошо

    50 1 Отговор
    Какъв Рашков, господа.Случаят е от 16 февруари.Четете.
  • 10 от мвр

    3 29 Отговор
    Aми ако водачът беше направил птп след пробата,макар и фалшива?Я да си го спрем от движение до изясняване на обстоятелствата,по сигурно е някак...
  • 11 Гост

    48 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ох Баня":

    А 24-ти май бе едва вчера... :(.
    По темата, Съд до дупка, но трябва да има и персонални отговорности. Иначе - лесно е, когато друг плаща.
  • 12 Боже,боже!

    52 2 Отговор
    Тест за подобни субстанции е готов за 40 минути в лаборатория,тия в кой век живеят?
  • 13 Засукано Изчегъртване

    42 0 Отговор
    Следва на милиционерщината в България!
  • 14 руска шпакла

    25 4 Отговор
    Милицията по руски образ и подобие.
  • 15 Засукана работа

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мен":

    Обаче всичко се връща на този свят. И добро. И лошо.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдаааа

    45 0 Отговор
    Скоро беше арестувано едни в ОПГ полицаи от Пловдив.Ясно е,че прибора им е манипулиран.Преди 20-ина години идни такива се опитаха да ме изкарат с 1.1 промила алкохол,а кръвния показа нула!!!Искаха си 50 лв гнуссарите!
  • 20 Съдията Дред

    36 0 Отговор
    Тия тестове са много неточни. Има и друг парадокс , случва се теста да не отчете нищо, но пак следват белезници, сваляне на номерата, обвинение, и чакане на кръвната проба. Иначе човека ще получи обезщетение, но ще е чисто формално. Въпросът е защо се използват очевидно негодни тестове, които създават само проблеми?

    Коментиран от #27

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 коментатор

    29 0 Отговор
    може да се провери кога у бил този уред сертифициран и до кога. Полицаите имат само този уред и не могат да направят контролна проверка с други. В този случай да си направят и собствен тест със същия уред за да се провери достоверността на drud-check Малко са тъпи и праволинейни. Да им направят изпит за служебните задължения- 90% ще са скъсани
  • 23 дааа

    1 29 Отговор
    случайни хора не претърсват
    това мога да ви кажа
    човекът си е от контингента
    мен защо не ме претърсват?

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Рашков

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ ДЕЙСТВАЙ":

    Това е случай доста преди изборите, така че Рашков няма нищо общо!
  • 27 Синдикат на Ало Измамниците

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "Съдията Дред":

    Защото поръчката е възложена на "нашите хора" които са закупили най-ниското качество тестове на цената на най-скъпите. От там нататък едва ли е нужно да обяснявам.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    7 20 Отговор
    Манджата е попресолена и от двете страни. Всеки задържан може да има адвокат и да си направи тест за наркотици сам. Полицаите са хора и обикновено подхождат с разбиране към евентуални технически грешки. Може и да са по-строги, ако задържания има криминални регистрации или се държи арогантно, което само по себе си е причина за задържане. Конфискация на колата не е имало, защото тя е неотменима по чл. 53 от НК при умишлени престъпления и с решение на съда. Задържането й е от полицията и това е станало до изясняване на случая.
    Понеже всички имаме частична информация, а и случая разбирам, че е в процес на проверка, то трябва да изчакаме резултата. До тогава всичко е опит за манипулация на общественото мнение или опит за търсене на сензации.

    Коментиран от #43

  • 30 От София

    31 1 Отговор
    Ще ви разкажа една кратка история, на която станах неволен свидетел.
    Двама полицай привикват джепчийка, но забележете.. не заради дейноста си а защо не се е отчела днес и не им е оставила дневните, които са за тях. За каква полиция и сигурност може да говорим после. Та те под покритието на пагона са станали по-големи престъпници, от тези които се пишат такива. Единственото решение, което виждам е смяна на цялата полиция по модел от Грузия 2004г иначе произвола ще си продължава със старите маймуни..
  • 31 Мемфис

    17 4 Отговор
    Всички в този червен вертеп- котило за престъпници МВР са за затвора, за да не напиша точната присъда!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Behemoth

    18 0 Отговор
    Уникални тъпаци носят униформи в БГ!

    Коментиран от #40

  • 34 МВР

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Мен":

    Как пак на 90%от нормалните и работещи хора никой нищо не им подхвърля и арестува и никой не го задържат по колите а останалите 10% недоклепляци се им подхвърля некой нещо като на Иванчева с парите много удобно оправдание намерих си ги в багажника и реших да си ги преброя и прибера що за 40г никой ми не подхварли и на мене парички да си ги намерим

    Коментиран от #35, #42

  • 35 коментатор

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "МВР":

    когато си на позиция да взимаш решения , такива могат да ти ги скалъпят , че ще чудиш кой ти е сложил наркотици в колата. После винаги ще имаш"сестра". Тези от имотната мафия като не се съгласиш с тях- тежко ти
  • 36 Драйфус

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАДЕВ ДЕЙСТВАЙ":

    Като гледам оценките на коментарите,на прав път си,дерзай!Утре след 11ч отиди да си вземеш лептата от троленето по цялата статия!
  • 37 гии гши

    8 0 Отговор
    кой тества катаджии които са на работа ? те са дрогари
  • 38 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ох Баня":

    Така се подмазват на Херо Мустафата с мустака...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Синдикат на Ало Измамниците

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Behemoth":

    Има един стар соц лаф, "от който не става нищо, става военен". Съвременния вариат на този лаф е, "от който не става нищо, става полицай".
  • 41 кочо

    2 0 Отговор
    Г-Н РАШКОВ МНОГО ИЗМЕТ И ПОМИЯ ТРЯБВА ДА ИЗМЕТЕЖ.БОГ ДА ТИ ДАДЕ СИЛИ.
  • 42 доброволец

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "МВР":

    Е ,изчакай си реда.Не се препирай толкова.Този месец плана е изпълнен.Имате и тебе в компа.Ако нямаш нищо първия път,на втория ще се намери нещо,не си казал.А, ама ти вече си даде заявка.Като те спрат за обиск и си готов.Та кой номер ти е колата????????????
  • 43 Joro

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Личен обиск може да се извършва в случаите на:
    Ако го задържат по чл. 72, ал. 1 от закона за МВР
    това са следните възможности:
    1. за което има данни, че е извършило престъпление;
    2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
    3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения
    ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;
    3. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 70;
    . заварено на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред, когато има достатъчно данни, че у него се намират вещи, които са свързани с престъплението или нарушението;
    4. за което има сигнал в ШИС за извършване на специфичен контрол

    Проверка на лични вещи и превозни средства се извършват при следните случаи:
    1. обявено за издирване лице с цел задържане, както и по искане на друга държава във връзка с неговата екстрадиция или в изпълнение на Европейска заповед за арест;
    2. Лице, което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;
    3. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 70;
    4. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
    5. на контролен пункт, организиран

    Коментиран от #44

  • 44 Joro

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Joro":

    На контролен пункт, организиран от полицията.
    Личен обиск и претърсване на автомобил и лични вещи извън тези случаи са незаконни.
    Искаш заповед от съдия или прокурор. Ако не могат да представят, нека те задържат. Става зле за тях. можеш да обжалваш пред районния съд за незаконно задържане в тридневен срок. Следва дело за обезщетение и ще изръсиш МВР с някой лев.
  • 45 Стив

    1 0 Отговор
    Съди ги до дупка тия нещастници,да останат без работа дано,а на теб ти пожелавам 6цифрено обезщетение.Само ,който не е спал в килия не знае какво унижение е ,да ти ровят в апартамента ,в колата,пред целия блок...Особено пък и като си невинен....Същия го ядох в 1во - вън беше -5 , в килията поне -10 ,заклевам се и е точно срещу входа,да може всеки един ,който влиза (било то кука ,или нормален гражданин)първо тебе да види,после разправяй ,че нямаш сестра.В Кичука сме на ниво неандерталци,съмнявам се че и по другите квартали е много различно