Last news in Fakti

1 Юли, 2021 19:38 3 283 10

Осъдиха таксиджия с неизправна газова уредба, убила жена при взрив

  • газова уредба-
  • таксиметров автомобил-
  • таксиметров шофьор

Резервоарът е бил изработен от собственика на автомобила със заварени дефектни съединения и с липсваща идентификация

Осъдиха таксиджия с неизправна газова уредба, убила жена при взрив - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Окръжният съд в Добрич наказа с условна присъда собственик на таксиметров автомобил за причинена смърт при взрив на неизправно газово устройство, монтирано в превозното средство. За наложеното наказание на И.Ж. от една година и четири месеца "лишаване от свобода" при три години изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция.

Според обвинителния акт на прокуратурата подсъдимият монтирал технически неизправен и потенциално опасен резервоар за втечнен газ пропан-бутан или сгъстен газ метан. Окръжната прокуратура посочва, че резервоарът е бил изработен от собственика на автомобила със заварени дефектни съединения, с липсваща идентификация и устройството е било несъвместимо за работно налягане на метановия въглеводород от 220 бара. Със смяната на резервоарите от метан на пропан-бутан И.Ж. целял да постигне икономичност и да подобри работата на двигателя, поясняват от пресцентъра на съда.

На 14 септември 2019 година в автомобила пътувала майката на подсъдимия. Превозното средство било управлявано инцидентно от друга негова родственица, която на бензиностанция в Добрич спряла на колонката за зареждане с метан. При пълненето на резервоара последвал взрив. Пострадалата пътничка в автомобила била транспортира в болница, където в същия ден починала.

Според обвинението подсъдимият е нарушил регламентираните в наредба изисквания за изменения в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства. Съдът оправда подсъдимия за част от посочените като извършени от него нарушения, допълват от пресцентъра.
Делото е преминало като съкратено съдебно следствие, при което първоначално определената присъда се намалява с една трета. Наказанието подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6A13TT

    15 3 Отговор
    Още едно справедливо решение на демократичния съд.
  • 2 Кой пише законите в парламента ..

    12 4 Отговор
    Кой разрешава МПС с монтирана допълнителна газова уредба да са таксита и да превозват хора има МПС с фабрична газова уредба за които производителя е дал заводска гаранция и има изградена сервизи има и МПС с дизелови мотори
  • 3 В нормална

    17 6 Отговор
    държава тоя можеше да не излезе от затвора!!! За жалост ние сме Бананова.
  • 4 Шляхтиц

    20 1 Отговор
    Абсурдни присъди, поне по мое скромно мнение......
  • 5 Брат Ралчев

    2 3 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия...
  • 6 Ка па разбраха като е гръмнала

    4 3 Отговор
    Че била неизправна😂😂😂😂😂то сичко на атоми се разпада
  • 7 бакшиш

    6 1 Отговор
    и ние сме за затвора,ама след политиците крадливи,ред да има
  • 8 ПРОБА.....

    4 1 Отговор
    ГРЕШКА....ТОВА е в българия
  • 9 Гост

    4 0 Отговор
    Човекат от мизерия е направил тия свободни съчинения,за големите айдуци няма закони.По важното е ,че има целогодишно банани по магазините,жалки панелни мишки
  • 10 Йо Несбьо

    3 2 Отговор
    Така е, защото всеки в България си прави каквото си иска. Би следвало контролът да е много строг, за да се анулират подобни инциденти. Не е нормално да се изменя конструкцията на автомобила без преминаване на "Технотест". Този трябваше да получи поне 10 години зад решетките, а съдът го пуска с условна. Що за държава сме?! И не са прави някои, които разправят, че от немотия го направил. Един вид, добри намерения имал. Би могъл да поработи няколко месеца и нещо друго, да посъбере пари, кредит може да вземе, от близки да попита... Сега един човек убит и този на свобода без нищо.