11 Април, 2022 18:20 2 197 11

ВКС отмени присъдата на Ахмед Муса

  • вкс-
  • ахмед муса-
  • присъда

Тричленният състав на ВКС обаче прие жалбите на Муса и останалите осъдени за допустими и основателни по отношение на част от изложените доводи

ВКС отмени присъдата на Ахмед Муса - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението на Апелативен съд - Пловдив и потвърдената с него присъда от на Окръжен съд - Пазарджик по делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и неговите сподвижници. Така делото срещу ромския лидер, който бе обвинен, че разпространява идеите на "Ислямска държава", отива за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд. Това съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

До тази ситуация се стигна, след като 12 от общо 14 осъдени по този процес, подадоха касационни жалби срещу решението, с което бе потвърдена първоинстанционната присъда. По тази присъда Ахмед Муса и сподвижниците му бяха признати за виновни и осъдени за проповядване на омраза на религиозна основа и за пропагандиране за война. Небезизвестният Муса получи най-тежкото наказание - 7 години и 6 месеца лишаване от свобода, като към него бяха прибавени още 3 години затвор от негова предишна условна присъда по сходни обвинения. Наказанието му бе допълнено и 9500 лева глоба.

Тричленният състав на ВКС обаче прие жалбите на Муса и останалите осъдени за допустими и основателни по отношение на част от изложените доводи. В мотивите си върховните съдии пишат, че въззивният съд е афиширал, че самостоятелно установява фактическа обстановка, която всъщност не е обективирана, тъй като при описание на фактологията съдът е цитирал и преразказвал показания на свидетели по делото, извършените процесуално-следствени действия и заключения на експертизи, без въз основа на тях да изведе описание на възприета от него фактическа обстановка. Това води до липса на мотивиране и в постановения второстепенен акт.

Прилежното изброяване на информацията чрез нейния преразказ, не може да замести фактологията, свързана с деянията на подсъдимите и конкретизиране на действията, заради които те са признати за виновни. Подобна яснота не е налице и в мотивите към постановения първостепенен акт.

Според съдебния състав на ВКС са основателни упреците на защитата към прокурора и съда за неяснота, както за времевите параметри на проповядване на омраза на религиозна основа, така и за начина на проповядването ѝ. Декларативни изрази, че подсъдимите чрез проповеди са създавали верска нетърпимост към непрактикуващите салафизма, без да се сочат конкретните изрази или съдържанието на тези проповеди, не могат да бъдат убедителни доказателства.

Върховните съдии са категорични, че на практика актът на окръжния съд страда от липса на мотиви. Констатирани са и нарушения на процесуалните правила, затова в конкретния случай делото следва да бъде върнато за ново разглеждане на Окръжен съд - Пазарджик.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    40 2 Отговор
    Сега депутат от ДПС или ГРАБ да стане !!!
  • 2 Някоя си

    30 1 Отговор
    Е нали сме "либерални" ......срамота....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ☝️☝️☝️

    11 1 Отговор
    Будет наш Йерусалим.
  • 5 Ехоооо

    25 0 Отговор
    Тоя човек ли е ?
  • 6 срам и позор

    36 0 Отговор
    Не можем да се оправим с един циганин, а какво остава ако трябва с истински талибан.
  • 7 Aлфа Bълкът

    9 0 Отговор
    Те колко години направиха в панделата и в ареста? Сигурно ще ги пускат вече и ще им намалят присъдата!
  • 8 За сетен път

    30 0 Отговор
    се доказва,че не сме държава!Срамота!Отвратен съм от "правосъдието".Изчегъртване до кокал!!!
  • 9 Чичо Манчо

    14 0 Отговор
    Всички престъпници, мошенници и ислямисти са на свобода, очаквайте засилен престъпен живот за напред и никаква промяна!!!
  • 10 тома

    12 0 Отговор
    Когато парите отидат при вкс всичко е точно.Преди дни управдаха къщата за гост манолев и да не забравяме също марешки
  • 11 Въпрос

    4 1 Отговор
    Кой е съдията взел това решение? Напишете му името! А Муса е ясно иначе,че е подставено лице на един друг известен турчеещ се политически ц.ганин,твърдящ.,че разпределяли порциите в България .