Last news in Fakti

27 Юни, 2013 15:15 4 439 0

Българин начело на наркомрежа в Италия

  • дрога-
  • българин-
  • организирана престъпна група-
  • операция-
  • арестувани
Българин начело на наркомрежа в Италия - 1
Снимки: "Кориере дела сера"

Международна мрежа за трафик на наркотични вещества, начело на която е стоял 41-годишен българин, бе разбита в Италия, съобщи в. „Месаджеро“. В рамките на мащабната операция са арестувани 40 души, които са уличени не само в трафик на дрога, но и в незаконно притежаване на оръжие и разпространение на фалшиви банкноти.

Престъпната група с база в Милано е оглавявана от 41-годишния български гражданин Георги Атанасов Тодоров, твърди изданието. Неговите хора са снабдявали италианския пазар с кокаин от Перу, хероин от Афганистан (внасян през Балканите) и хашиш.

В рамките на операцията е бил осуетен план в пристанището на италианския град Триест чрез кораб, превозващ дървен материал, да бъде доставена пратка от близо 200 кг кокаин за няколко милиона евро, обяви прокурорът Рафаеле Тито. Фиктивна фирма е трябвало да поеме „стоката“, но след разкриването й и няколко ареста на заподозрени трафикантите променили намеренията си.

В бандата участвали италианци, българи и хървати. Организирана група, която разследващите определят като „изключително гъвкава“, действала в Холандия, Германия, Испания, Словения, България и уреждала свои дилъри в няколко италиански области – Ломбардия, Лацио, Тоскана, Емилия Романя и Пулия.

Акцията на територията на Италия е осъществена в сътрудничество с полицейски служби от България и Словения, уточнил е пред изданието полковник Паскуале Анджелосанто.

Първоначален сигнал за да се предприеме това разследване, продължило повече от три години и половина, е бил даден още през 2009 г., когато органите на реда влезли в следите на локална група за трафик на дрога, действаща в Каподистрия (Италия), начело на която били двама хървати – Александър Ферк и Давор Славица.

Според в. „Реалта ломбарда“, методът на българина Тодоров бил гениален: дрогата се пропивала в дрехите на куриерите, които, пристигайки в Милано, предавали ризите и панталоните си на Виктор Мануел Рисо Роман – перуански химик, който в лабораторията си извличал упойващите вещества от тъканите.

Рисо Роман, с прякор Ел Дуро (Строгия), независимо от своите достолепни 87 години, се ползвал с изключителното доверие на южноамериканските наркобарони, които през 2010 г. го „командировали“ в Милано, за да даде рамо на организацията на българина. Освен всичко, химикът обучавал трафикантите в методите на екстракцията, която е твърде сложен процес.

И докато Тодоров и неговата банда са на топло, подковани с химични понятия, които сигурно за дълго няма да могат да използват, старият учен сякаш се е изпарил, коментира изданието. Според някои източници, той най-вероятно вече е взел самолета за родината си и следите му се губят някъде из южното полукълбо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА