Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 18:20 1 296 11

Първа присъда за купуване на гласове за предстоящия парламентарен вот

  • присъда-
  • търговия с гласове-
  • парламентарен вот

Осъдителната присъда на РС в Плевен е за нарушаване на политическите права на гражданите

Първа присъда за купуване на гласове за предстоящия парламентарен вот - 1
Снимка: БГНЕС

57-годишен от плевенското село Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори. Мъжът е получил 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му.

Това е показател за добрата координация в работата на разследващите органи, прокуратурата и съда в защита на политическите права на българските граждани. До осъдителната присъда на 57-годишния се стигна след полицейски действия в рамките на специализирана операция, проведена вчера на територията на община Долна Митрополия.

Служители от РУ Долна Митрополия и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен извършиха множество процесуално – следствени действия - претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели. По реда на чл. 83 от ЗМВР в село Ставерци бе проверен личният автомобил „Ленд Ровър“ на 57-годишния, където бе открита тетрадка, формат А4, с ръкописно изписани на 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия. Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града, той е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 /четиридесет/ лева, след като гласуват за конкретна политическа партия.

Първоначално беше задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Той бе привлечен като обвиняем по чл. 167 от НК, разпитан и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен. Мъжът е направил самопризнания. Днес РС Плевен одобри споразумение между Районна прокуратура – Плевен и защитата му и е наложено наказание 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Освен това той е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    БРАВО на МВР РЕСПЕКТ

    Коментиран от #4

  • 2 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    8 2 Отговор
    Условната присъда НЕ Е присъда, това е помилване...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ауеее

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Присъдите не ги издава МВР бе.Издава ги правосъдната сиатема Момчетата от МВР просто си изпълнава задълженията,като пресичат нарушенията....
  • 5 Кажи бе мен

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Братя българи!":

    И за кой да гласуваме?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Братя българи

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кажи бе мен":

    Няма значение, важното е да падат процентите на антибългарската партия! Ако не гласуваме, тя ще се окаже с доста проценти! Ако гласуваме всички, процентите и ще паднат на 4! С 4 депутата да ги видя кой ще ги бръсне за .....!
  • 8 емигрант

    2 1 Отговор
    ПОНЕ ЕДИН ПЪТ ЩЕ НАПИШЕТЕ ЛИ ЗА КОЯ ПАРТИЯ СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ ? ЗА КАКВО Е ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ КАТО ПРЕСТЪПНИКА Е АНОНИМЕН, СУВЕРЕНЪТ СЕ ДЪРЖИ В НЕВИДЕНИЕ И УТРЕ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ПАРТИЯ КОЯТО СИ ПЛАЩА ЗА ДА УПРАВЛЯВА, КОРУПЦИЯ Е И ПРИКРИВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНИКА, ВИЕ ЛИ ГО КРИЕТЕ ИЛИ ПОЛИЦИЯТА ? КОЙ Е КОРУМПИРАНИЯ В СЛУЧАЯТ ?
  • 9 Всички знаят

    3 0 Отговор
    Защо не пишете партията!? За нея ли работите и вие!?
  • 10 Ироничен

    0 0 Отговор
    "Мъжът е получил 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му."
    ===========
    При нормални условия изпитателният му срок ще свърши преди следващите избори.
  • 11 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    А защо противоконституционната партия на верска основа ДПС я има в политическия живот на страната ??
    Защо при "продаване – купуване " на парламентарен вот не се упоменава дори партията -престъпник ? Ако по силата на честен и справедлив демократичен закон тази партия бъде изтрита от партийния живот на държавата, ще ли посмее някой хайдук-лидер да купува гласове ? Точно лидерите на Партиите са престъпниците !!
    До кога ще продължава тая аномалия с гласовете от чужбина за българското партийно събрание ? Кои са другите държави в света, които допускат такава престъпност на такова ниво ???
    И пребройте отново, кои са старите депутати в Парламента с по 4-5-6 мантада, отново там , за да затвърдат своята некадърност ?!! Защо няма МАНДАТНОСТ 2-3 пъти примерно ?
    До кога Изборния кодекс така ще се уйдурдесва, че все старите муцуни да са на власт ?
    И аз да ходя да гласувам ??? Че защо и за кого ??