Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 14:00 1 334 7

Мажд Алгафари: Оградата по границата е просто един макет. Те си казват, че я режат с ножица

  • мажд алгафари-
  • ограда-
  • граница-
  • макет-
  • рязане

"Няма значение кой ще бъде на власт. Основната причина за този наплив е положението в Турция. Те са по 4-5 и 10 години там. Защо изведнъж им хрумва да тръгнат към Запада? Защото положението в Турция е много тежко и не могат да си изкарат прехраната", коментира журналистът

Мажд Алгафари: Оградата по границата е просто един макет. Те си казват, че я режат с ножица - 1
Снимка: БГНЕС

Гонка с мигранти няма, тя е с каналджиите, настоя пред БНР Мажд Алгафари, който е журналист и преводач от арабски. Той работи от години с бежанци на самата границата и помага на полицията.

"Искам да поправя това в медийния език", посочи той

Алгафари вижда проблем в законодателството: "За такова престъпление трябва да има много строго наказание. То не трябва да бъде условно. Това е умишлено престъпление. Борбата с каналджиите трябва да е много сериозна".

Журналистът вижда проблем и в състоянието на оградата на границата ни.

"Това е просто един макет. Те си казват, че я режат с ножица. След това продължават на българска територия. Оградата трябва да е трудна за преодоляване", категоричен бе експертът.

Мажд Алгафари заяви още, че трябва да има и работещо на 100% видеонаблюдение: "Уж имаме, но го нямаме. Някои камери са бутафорни, други нямат батерия. Трябва да има и жива сила, и техника".

Не може да търсим връзка между политическата нестабилност и засиления мигрантски натиск, категоричен е той.

"Няма значение кой ще бъде на власт. Основната причина за този наплив е положението в Турция. Те са по 4-5 и 10 години там. Защо изведнъж им хрумва да тръгнат към Запада? Защото положението в Турция е много тежко и не могат да си изкарат прехраната. Говорих с двама братя, които са платили по 4500 евро, за да стигнат до Сърбия. След това ще трябва да платят и за да стигнат до Германия по още 3 или 4 хиляди", посочи той.

Алгафари отговори утвърдително на въпроса дали има полицаи, които покровителстват трафика с мигранти: "Те трябва не да бъдат пренасочвани от едно място на друго, а да бъдат махнати от системата".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    4 11 Отговор
    Арабина рублопомияр на крадеф и брат му лакея на буци!
  • 2 тикви продажни

    18 0 Отговор
    Не е макет а банкомат за партии и политици. Доста се облажиха от нея, но в затвора няма никой????
  • 3 Твойте

    7 2 Отговор
    хора , нали си им преводач и им съдействаш за получаване на статут !
  • 4 пенко

    8 3 Отговор
    В СОЦА НЯМАЩЕ ОГРАДА -ИМАШЕ КЛЬОН , НО СТРЕЛЯХМЕ НА МЕСО И МНОГО ЧЕХИ ,ГЕРМАНЦИ ,ПОЛАЦИ И СИЕ ЗАГИНАХА НА ГРЪЦКАТА НИ ГРАНИЦА -- В ОПИТ ДА ЕМИГРИРАТ !!! ДНЕС ЗАГИВАМЕ НИЕ ЗАЩОТО НЕ СТРЕЛЯМЕ НА "МЕСО" !?!? ЗАЩО НЕ МИНИРАХМЕ ТЕЖКИТЕ ЗА КОНТРОЛ УЧАСТЪЦИ --- УНИЩОЖИХМЕ 300 000 ПОДХОДЯЩИ ГРЪЦКИ МИНИ / И ЗАГИНАХА 6 ЧОВЕКА / !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 небрежнев

    10 1 Отговор
    Няма такова нещо като непреодолима ограда. Ако е от бодлива тел, то може да се среже с клещи, ако е от ламарина се реже с ножици за метал, ако е от бетон - може да се мине със стълба, може да бъде подкопана ... Смисълът на всяко такова препятствие е да забави нарушителите, да сигнализира за нарушението и да може граничарите да дойдат.
    Каквото и съоръжение да направим, то няма да е ефективно, защото след като дойдат граничарите, те не могат да стрелят, не могат да победят физически и числено превъзхождащите ги емигранти.
    За да се защити границата трябва да се дадат пълномощия на граничарите за употреба на сила и да се наказват сурово всички, които нарушават границата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.