Last news in Fakti

17 Януари, 2023 16:12 1 461 22

Прокуратурата: По 3000 евро са плащали мигранти на трафиканти у нас, за VIP услуги сумата стигала 10 хил. евро

  • прокуратура-
  • мигранти-
  • пари-
  • трафиканти-
  • vip услуги

Почти винаги се използвали пилотни коли, разкри Сийка Милева

Прокуратурата: По 3000 евро са плащали мигранти на трафиканти у нас, за VIP услуги сумата стигала 10 хил. евро  - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обясни схемата за трафик на нелегални мигранти у нас. От неделя държавното обвинение и МВР започнаха акция „Хавала”, а само през вчерашния ден задържаните са шестима.

„На територията на цялата страна служители на ГДБОП, под надзора на градска прокуратура, неутрализираха дейността на поредната организирана престъпна група, занимаваща се с каналджийство. Бяха задържани шест лица - един иракчанин, един ливанец и четирима българи”, каза на брифинг зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов, цитиран от Нова телевизия.

„Тази акция беше насочена към организаторите от българска страна, които се занимават с нелегална миграция”, обясни говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. Тя допълни, че във всяка една от държавите от така наречения "Балкански маршрут" - Турция, Сърбия и България, има по един основен организатор на трафика. Той изгражда много стройна мрежа от хора, които спомагат за престъпната дейност. Под основния организатор в пирамидата се намира т. нар. организатор на трафика. Той, от своя страна, поддържа връзка с отговорник за набиране на шофьори и с друг, отговорен за намиране на места за временно настаняване на мигрантите.
Организаторите са превеждали мигрантите с тирове, автобуси и кемпери.

„След като престоят определен период от време на територията на българската държава, те биват водени до точка на българо-сръбската граница. Там най-големият отговорник от българска страна се свързва с основния организатор от сръбска страна”, обобщи Милева. Там става и предаването на нелегалните мигранти. Основният организатор от турска страна трябвало да потвърди, че бежанците се намират на българо-сръбската граница, за да бъде осъществено плащането", уточни говорителят на главния прокурор.

Тарифата, която се плаща за прекарването на един мигрант, била между 2 и 3 хиляди евро. За VIP услуги на по-малки групи от по 5-6 души се заплащало по 10 хиляди на човек. Почти винаги се използвали пилотни коли, разкри Сийка Милева.

От МВР увериха, че са започнали война с нелегалния трафик у нас. В хода на акция „Хавала” са проверени 7019 лица, 4202 превозни средства и 624 адреса. Вътрешното ни ведомство ежедневно обменяло информация с турските си колеги и европейските им партньори по повод каналджийството. Директорът на ГД „Национална полиция” Атанас Илков нарече операцията „изключително мащабна”.

ГД „Гранична полиция” е установила случаи на линейки с включени звукова и светлинна сигнализация, в която обаче вместо пациенти, са били превозвани нелегални мигранти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 3 Отговор
    Знам един ром . Всеки ден за по 300 лева вози с колата си по четирима бежанци от Асеновград до кв Христо Ботев в София.Няма книжка и никога не е спиран.Изкарва по 9000 на месец.

    Коментиран от #11

  • 2 честен ционист

    0 8 Отговор
    Едно време давахме на Ливан по 3000 USD за палестинска чалма, докато не останаха съотношение 1/10 в собствената си страна.

    Коментиран от #9, #15

  • 3 Леля Гошо

    10 0 Отговор
    Како Сийке, почвайте да издирвате неизвестния извършител на високо ниво който е покровителствал каналджиите и е прибирал комисионни. След 15-20 години елате с Каскета да кажете как върви разследването.

    Коментиран от #7

  • 4 Българка

    7 2 Отговор
    Мутресата не разбра ли, че прокурорите трябва да говорят пред български съд, а не да обикалят медиите, да дават пресконференции с недоказани, дори непроверени данни. И Какво стана със софтуера на IT фирмата ,която беше публично линчувана от каскетите, че пуска и спира пръскачките? И как първо каскетите обвиниха Нексо в пране на пари и престъпни схеми , а след това казват, че ще търсят експерти за доказване на техните твърдения?!
    Закривайте тази ОПГ!

    Коментиран от #8, #10

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    ГЪРЦИЯ си ПОСТРОИХА метална ОГРАДА на ГРАНИЦАТА
    РЕОРГАНИЗАЦИЯ на МВР
  • 6 Веригата

    5 0 Отговор
    от ключарите на ареста и връзка с навъни телефони - до граничните полицаи на влизане и излизане от страната ! Сума ти и години така , и до днес !
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Леля Гошо":

    ГОШО
    АКУЛИТЕ имат МОЩЕН гръб
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    СЪД ПРОКУРАТУРА няма всичко е корупция
  • 9 А бе Дончо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Кой си ти че "давахме"? Кой си ти и какво си давал? А бе ти много насериозно си се взел? Май Юлка здраво те е разпробила?

    Коментиран от #12

  • 10 Мадам

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Тя целата държава требе бъде закрита,ти за една организация говориш.
  • 11 Уейййй

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кат знаеш тоз един Гошо кви ги върши,що го не предадеш бе.На комисион ли си,или ти аресва тая паплач да ти пълни държавата.
  • 12 СОФИЯНКА

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "А бе Дончо":

    ТОВА е МАКЕ от ГРАД БЛАГОЕВ ГРАД

    Коментиран от #13

  • 13 Айдеееее

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "СОФИЯНКА":

    И Реактора, софиянка стана!

    Коментиран от #14

  • 14 СОФИЯНКА

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Айдеееее":

    МОЛЯ какъв РЕАКТОР какви ПЕТ четири
    ЧАО

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    0 0 Отговор
    КОЙ Е ДАЛ 3000 ЕВРА НА БЕДНИЯТ ГЛАДЕН ПРЕСЛЕДВАН ОТ ТЯХНИТЕ ЗАКОНИ МИГРАНТ ЗА ДА СИ ПЛАТИ -- НЕ ЛИ ТОВА ПОЛИТИКА НА ТАЛИБАНИТЕ ---ТЪРСЕТЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бандера

    4 0 Отговор
    Целият трафик на мигранти е организиран и контролиран от съвеЦките милиционери от ДС. Както и производството и трафика на каптагон, екстази, мет, кристали, пико...... Тия сирийски кюрди от времето на Фатик(баща и син), Алгафаритата, Рахаловци и т.н дошли в НРБ през 70те години на миналият век с какво се занимаваха тогава? И производството от Дупница(дадено да се мениджира след 1990 г. от Галеви)дали не се е изместило в Разград? А и една русенска фирма(че и две) за производство на моторно масло позват май много оцет-алхидрид(прекурсор за хероин)?! Или "излишъкът"отива при Тайпи?Айде молим, аман от милиционери!

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    Интересно от къде бедните изстрадали мигранти имат толкова много пари
  • 21 Жмъц

    0 0 Отговор
    Тия влачат по 50-60 хиляди €!
  • 22 Пецко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бандера":

    След спирането на цеха в Дамаск, ги позиционират, като крайни разпространители в ЕС. Всеки мигрант знае, къде отива предварително. В Гърция един църен ми каза: че отива в Портогалия