Last news in Fakti

16 Септември, 2013 15:01 1 916 0

Брендо може да е под "домашен арест"

  • евелин банев-
  • брендо-
  • сгс-
  • домашен арест

Нямало опасност да се укрие

Брендо може да е под "домашен арест" - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отмени най-тежката мярка за неотклонение на Евелин Банев-Брендо по делото за пране на пари от наркотрафик, по което Брендо има произнесена присъда на първа инстанция от 7,5 години затвор. Състав на съда с председател съдия Костадинка Костадинова е изменил мярката на Брендо от "задържане под стража", в "домашен арест", съобщи Правен свят.

"Основният мотив е, че опасността от укриване, от вземането на мярката "задържане под стража" през май 2012 година до момента, е намаляла до степен, че позволява изменението в следващата по-лека такава -"домашен арест", се казва в съобщение на съда. Едва през февруари т.г. делото в България срещу Банев приключи на първа инстанция, въпреки че разследването започна преди 6 години. СГС призна Банев за виновен и го осъди на седем години и шест месеца затвор и глоба в размер на 30 000 лева по обвиненето в пране на близо 2 млн. евро от наркотрафик. Подсъдими с него са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) и доведения му брат Симо Крайчев. Добринова, Дишлиева и Крайчев получиха по три години затвор условно с по 5 години изпитателен срок.

Мотивите към присъдата бяха публикувани в края на август и от тях стана ясно, че осъдителната присъда срещу Банев почива на косвени доказателства, които според съда са в "непрекъсната верига".

"При този вид престъпление съществува изначално трудност за установяване на преки доказателства  и такива преки доказателства за получаване на сумите от  някои от лицата  участващи в  групата няма по делото, но събраните годни доказателства съдът е длъжен да обсъди,  както поотделно, така и съвкупно, при този  анализ съдът стига до извод, че веригата от косени доказателства е непрекъсната", се казваше в мотивите на СГС.

От съобщението днес стана ясно, че присъдата на съда е протестирана от прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС), а освен това е и обжалвана от подсъдимите. Тъй като са постъпили обаче допълнителни изложения към протеста на прокуратурата и по една от жалбите на подсъдим, делото все още е в СГС и не е изпратено в САС.

Определението за изменената мярка на Брендо подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред апелативния съд. Дори и то да бъде потвърдено обаче, той няма как да се възползва от по-леката мярка, тъй като е задържан в Италия, където през юли т.г. бе осъден на 20 години затвор за трафик на кокаин от Латинска Америка за Западна Европа. Брендо бе предаден на италианските власти заради т.нар. разследване "Кокаинови крале".

Разследване за наркотрафик срещу него има и в Румъния, откъдето през февруари бе получена европейска заповед за арест. През юни обаче СГС прекрати делото за екстрадиране поради липсата на Банев и посъветва властите в Румъния да го сезират отново, когато Банев бъде върнат от Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА