Last news in Fakti

19 Септември, 2013 13:38 3 303 1

Прокуратурата иска 15 години затвор за Жоро Инкасото

  • георги енев-
  • пловдив-
  • инкасо-
  • жоро милионера-
  • присъда-
  • откраднати пари

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе до 30 дни по делото срещу Георги Енев

Прокуратурата иска 15 години затвор за Жоро Инкасото - 1
Снимка БГНЕС

15 години затвор за Жоро Инкасото поиска пловдивската апелативна прокуратура на втора инстанция. Тъй като Енев призна вината си през юли, присъдата му може да бъде намали с 1/3, което означава реални 10 години затвор, съобщава БНР-Пловдив.

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе по делото срещу Енев в законоустановения срок от 30 дни.

Подсъдимият за пореден път не каза нищо в съда. "Нямам какво да кажа", бяха единствените му думи. Досега той проговори само в Окръжния съд, когато призна вината си.

Зам.-апелативният прокурор Божидара Попова оспори обстоятелствата, приети за облекчаващи и от Окръжен съд, и поиска новата присъда да бъде издадена или на базата на баланс на облекчаващи и утежняващи обстоятелства, а не както досега с превес на първите.

Тя отхвърли като нереално основното от тях - „постоянната му трудова ангажираност”, като изнесе данни, че след напускането на армията през 2005 година Георги Енев практически има кратка и непостоянна трудова кариера.

Дори на последната си работа – като охранител във фирмата чийто служебни пари открадна, той се е задържал едва пет месеца – от януари 2012 г. до деня, когато осъществява „удара” си. Това време той най-вероятно е използвал именно за планиране на престъплението, предположи прокурор Божидара Попова.

В заключение тя поиска увеличаване на присъдата на 15 години затвор, но с признаване на законовото и намаление с една трета, което окончателно прави 10 години лишаване от свобода.

Адвокатът на защитата Георги Кутрянски подчерта пропуските на охранителната фирма, дали възможност за планиране и осъществяване на престъплението. Той  настоя съдът да запази размера на сегашното наказание.

Липсващата сума от близо 1,5 млн. лв. обаче продължава да бъде обект на разследване на пловдивската полиция. Парите на трите банки, които бяха обрани, са възстановени от застрахователното дружество. Очаква се след приключване на процеса застрахователят да предяви претенции към Енев за парите. Адвокат Кутрянски отново подхвърли факта, че инкасо фирмата не е спазвала всички изисквания за сигурност.

На първа инстанция Георги Енев, който преди повече от година обра инкасо автомобил и получи прозвищата си Жоро Инкасото и Жоро Милионера, получи 8 години затвор при първоначален строг режим, както и на лишаване от право да заема материално отговорна длъжност и да упражнява охранителна дейност на пари и ценни пратки за срок от 11 години. Тогава делото се водеше по съкратената процедура.

След като  се призна за виновен, присъдата му на първа инстанция беше намалена  и така той отърва исканите от Прокуратурата 20 години лишаване от свобода.

Охранителят Георги Енев бе признат за виновен, че на 22 юни миналата година в Пловдив, като длъжностно лице - охранител-инкасо и ръководител екип, е присвоил пари на обща стойност един милион 471 хиляди лева, собственост на три банки и на охранителното дружество.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    1 0 Отговор
    За хартийките без стойност 15 години, а за Максим Стависки - БЪЛГАРОУБИЕЦ - условна. Тия от прокуратурата нормални ли са?