Last news in Fakti

7 Април, 2023 14:26 2 872 30

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ

 • прокуратура-
 • разследване-
 • опг-
 • магистрати

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ - 1

На 16.03.2023 г. бе дадена пресконференция във връзка с образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. На нея бяха представени част от събрани доказателства, от които се установява, че лица, обект на разследвания, подсъдими и други провеждат срещи и разговори с цел организиране на кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и на територията на страната по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в т.ч. предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители.

Представени бяха приобщени по надлежния законов ред веществени доказателства, представляващи листове с печатен и ръкописен текст, един от които съдържа следното: „ВТБ“ - отговарящ на абревиатурата на руската външно-търговска банка, включена в санкционни списъци на ЕС и САЩ; „Цецо от Белград“ - вероятно укриващият се в Сърбия Цветан Василев, подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от КТБ, довело до фалита на банката. Иззет е и лист с наименование „ВРЕДИТЕЛИ за уволнение“, съдържащ списък с имената и актуалните длъжности на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие.

Беше представено и съдържанието на два броя флашпамети, съдържащи звукови файлове, представляващи разговори между следните лица - Дилиян Георгиев (с постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“), Красимир Каменов (привлечен в качеството на обвиняем за подбудителство към убийството на бивш служител на МВР, обявен за международно издирване в системата на Интерпол, с вероятно местонахождение ЮАР), Овидиу Семенеску (обявен за международно издирване в системата на Интерпол по разследване за участие в ОПГ на територията на България), както и лицето „Митко BIRD“, вероятно отнасящо се за Димитър Стоянов, журналист. По досъдебното производство в качеството му на обвиняем е привлечен и Тони Иванов. (Същият междувременно е предприел действия по своето укриване извън територията на страната, установен е в Испания, където е задържан от компетентните органи по повод изпълнение на издадената от СГП Европейска заповед за арест.)

От досъдебното производство на основание и по реда на чл. 216 от НПК са отделени материали, като са образувани следните самостоятелни досъдебни производства:

Досъдебно производство за това, че в периода от 2020 г. до 24.03.2023 г. на територията на Република България е действала организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления по чл. 304б, ал. 1 от НК (търговия с влияние). Отделянето е във връзка със събрани доказателства относно действия на членове на организираната престъпна група по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи и отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители.

С оглед събраните материали в хода на досъдебното производство, на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която да установи дали с действията по дискредитиране и опит за отстраняване на магистрати и висши полицейски служители, както и затрудняване дейността на правоохранителните органи, се застрашава и националната сигурност на страната.

От ДАНС е изискана информация за притежавани от лицата банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина, като за целта проверката следва да се извърши по линия на международното сътрудничество, с цел придобиване на значими за разследването факти и обстоятелства.

На Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР и Дирекция „Инспекторат“- МВР е възложено извършване на проверка – какви действия са предприемани спрямо висши полицейски служители, с оглед наличната информация за опити за отстраняването им от системата на Министерство на вътрешните работи, както и налице ли са данни за извършвани плащания на служители на МВР, съпричастни към престъпната дейност.

В хода на разследването е отправена нова заплаха по отношение на магистрат, работещ по случая, за което е уведомена Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. На Главна дирекция „Национална полиция“ е възложено установяването на лицата, отправили заплахата.

Друго досъдебно производство е отделено за организирана престъпна група за извършване на убийства. Отделянето е във връзка със събрани доказателства за дейността на престъпната група, като с ГДНП-МВР се провеждат съвместни действия по разследването с цел установяването на съпричастността на участници в групата към пет убийства и един опит за убийство, извършени в дълъг период от време.

СГП ръководи и разследване за данъчно престъпление, извършено в периода от 2017 г. до 31.10.2022 г., при което е избегнато установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за ДДС в големи размери. Предмет на разследване е дейността на търговски дружества, стопанисващи борса „Слатина“ в гр. София, в управителните органи на които участват свързани с Красимир Каменов лица. В хода на разследването в края на 2022 г. са извършени претърсвания и изземвания, при които са иззети множество документи.

По наказателните производства прокуратурата е възложила отделни действия и на КПКОНПИ и НАП.

Назначена и изготвена е техническа експертиза на телефон, ползван от обвиняемия Дилиян Георгиев. Същата установява наличието на активна комуникация през мобилни приложения на обвиняемия Дилиян Георгиев с подсъдимия Цветан Василев, както и с лицата Димитър Стоянов и Калин Едрев и други.

Общият обем на съдържащата се информация е в размер от 24 GB, като същата е в процес на анализ. Софийска градска прокуратура предоставя част от установената комуникация между посочените лица, кореспондираща със събраните доказателства за сговор на организираната престъпна група, с цел дискредитиране у нас и в чужбина и опити за елиминиране на висши магистрати и полицейски служители:

Писмена комуникация от м. март 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която се визират действия на лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и “Калин“ (вероятно Калин Едрев), в която се коментира лицето Овидиу Семенеску, обявен за издирване чрез Интерпол:

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ

Писмена комуникация от края на 2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), в която двамата коментират пътуване на обвиняемия Дилиян Георгиев до Сърбия и предстоящи негови срещи с подсъдимия Цветан Василев:

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ

Писмена комуникация от началото на 2023 г. между Дилиян Георгиев и лице, посочено като „Цветан Василев“, в която се обсъжда организацията на предстоящото пътуване до Белград и Ниш на Дилиян Георгиев, с цел срещи между двамата:

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ

Писмена комуникация от 23.12.2022 г. между Дилиян Георгиев и „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов), при която в 18,01 часа обвиняемият Георгиев изпраща на Стоянов текстови файл, с наименование TXT_20221223_16…, съдържащ писмо от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, изпратено предходния ден до секретаря по финанси на САЩ. Копие от писмото за първи път е разпространено във фейсбук профил на потребител от България около 16,00 часа на 23.12.2022 г. В 19,40 часа същия ден копие на официалното писмо на члена на Конгреса на САЩ Уорън Дейвидсън е изпратено от Дилиян Георгиев на „Митко Бивол“ (вероятно Димитър Стоянов). (До този момент подобно писмо не е предоставяно от офиса на конгресмена. Уорън Дейвидсън разпространява снимки от своето писмо до секретаря по финанси на САЩ чрез официалния си профил в Туитър четири часа по-късно, в 23.40 часа българско време.)

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ

Писмена комуникация между обвиняемия Дилиян Георгиев и неустановено лице, в която се споменава името на министъра на вътрешните работи (към 28.10.2022 г. Бойко Рашков) и лице, посочено като „Каратиста“:

Прокуратурата разследва ОПГ срещу магистрати, пусна ЗАПИСИ+РАЗГОВОРИ

По досъдебното производство за организирана престъпна група за търговия с влияние, с цел осъществяването на действия по отстраняване на висши магистрати и полицаи, са налични и множество звукови файлове. Три от тях представляват телефонни разговори между обявения за издирване от Интерпол като подбудител на убийство на бивш полицейски служител Красимир Каменов със свидетел по делото. В записите се визират различни факти и обстоятелства, свързани с престъпната дейност на ОПГ, като се споменават следните имена, абревиатури и други: „Цецо Василев“, „Овидиу“, „Бобока“, „Митко“, „Бърд“-а, „Дилиян“, „Боян“.

Съдържание на разговор 1

Красимир Каменов: Не бе, брат, .... това е заради Овидиу и заради тоя от Белград - Цецо Василев. Разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да. Викам да не е нещо заради нас, нещо да ....

Красимир Каменов: Не бе, брат, ти луд ли си. Е, какво да те дебнат? Какво общо имаш ти с тия хора, бе?

Свидетел: Абе откъде да знам. Аз да те питам.

Красимир Каменов: Не ги познаваш бе, брато.

Свидетел: Ти си по наясно.. Ясно, ясно.

Красимир Каменов: Не ги познаваш и толкова.

Свидетел: Щото...

Красимир Каменов: Кой ще докаже, че имаш отношения с некви такива хора - никой.

Свидетел: Да, да, да.

Красимир Каменов: Ние стоиме далеч от тия неща. Аз ги познавам тия, ама ти откъде да ги познаваш.

Свидетел: Че беше бая притеснена жената. И викам, какво ли пък е станало.

Красимир Каменов: Не, бе.. тя ми разказа всичко какво е.

Съдържание на разговор 2

Красимир Каменов: Това са точно тия - ГДНП, въпреки, че тоя го няма.

Свидетел: Аа, пак отгоре, от Мишо Наумов…

Красимир Каменов: Да, ама не е той тоя път. Други са, но те са пак негови хора..

Свидетел: А тоя нали щеха да го гонят тоя боклук, бе?

Красимир Каменов: Еми всеки момент, всеки момент, брат, ей това все натискам….

Свидетел: Е…бахтии…

Красимир Каменов: Ти виждаш ли? Всеки момент, спокойно! Дадено е всичко каквото трябва, чакаме, разбираш ли?

Свидетел: Да, да, да…

Красимир Каменов: Така, че…сега какво да направим?

Съдържание на разговор 3

Красимир Каменов: Той си знае нещата Дилян.

Свидетел: Ааа, добре....добре.

Красимир Каменов: И те от …го …раз… те го и канят на разпити нещо, ама нищо конкретно нямат, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Сега не знам какво са написали, ще ги видиме, то ще излезе наяве. За сега – пълно мълчание…

Свидетел: А бе, ще се оправи значи, то това е важното…

Красимир Каменов: Да, той Бобока му прати адвокати, това-онова…

Свидетел: Щото се чухме снощи.

Красимир Каменов: Да.

Свидетел: Снощи се чухме да му кажа днеска там, дали са ми номера на коли, кой на къде вози…. К`во вози и се разбрахме днеска да се видиме с него и този от Бърд…ааа… Митко…

Красимир Каменов: Еми, не ме … ще ги дадеш на Боян, пък той ще му ги даде на тоя Пацо, те имат от там пък връзката те, разбираш ли?

Свидетел: Да.

Красимир Каменов: Щот му трябват на тоя (не се чува) …. Тоя се е навънка, аз т`ва му викам... действай, не се помотвай, провери ги тея за какво става дума, продължаваш! Пак го дебнеш, пък там да му вземеш интервю, какво ще му направят на журналист, а?

Свидетел: Нищо, той си е журналист, какво ще му направят?

Красимир Каменов: Абе, моля ти се, нищо няма да стане, мани не ги…натискаме ги по всички клаксони, няма как.

Свидетел: Добре, аз утре ще се видя с Боян така или иначе да му дам парите, дето са си за тоя месец вече…

Красимир Каменов: Добре, брат…(не се разбира)…

Свидетел: …и ще му дам номера на коли….

Красимир Каменов: …като ги имаш тея неща, му ги дай да ги даде на ония, да.

Свидетел: Да, да да, ще му ги дам на него.

Красимир Каменов: Добре, брат! Айде чао!

Свидетел: Айде!

Обемът от факти и обстоятелства, които се проверяват и събират е изключително голям, като СГП своевременно ще продължи да запознава обществеността, относно развитието на наказателните производства.

Настоящата информация се предоставя след издадено разрешение по чл. 198 от НПК от съответните наблюдаващи прокурори.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 12345

  13 1 Отговор
  Висок стандарт = силна икономика = реална конкуренция = върховенство на закона = висок стандарт
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Име

  14 3 Отговор
  Но - това е нелепо, подготовката за престъпление изисква - набавяне на средство за извършването - най-обикновено е - когато е умишлено - някакво достатъчно смъртоносно - не знам, има криминолози, всякакви специалисти.

  Някой си говори - това са грандомански изявления на някакви лица. Навсякъде се срещат - имал съм колеги такива - ако ги слушаш - са страшни работи.

  Имах един познат - купи си Мерцедес от втора ръка и - стана едва ли не - много важен, нека не забравяме и това.

  Някой си избива комплексите - в момента постоянно въртят сериали - "Нарко", "Пабло", всякакви - много са - това може да хипнотизира умовете на тези хора.

  Шеф на мафията - това е просто една глупост - както и да е.
 • 4 Солиден план имали казаха

  27 3 Отговор
  Милиционерите от прокуратурата със чат на андроид ли смятат да ходят на дело??
  Да им изпратя и аз малко доказателства ако искат
  Въобще план по дискредитиране на прокуратурата..коя алинея българска е нарушена че ще се спукам от смях
 • 5 Мнение

  3 5 Отговор
  Хахаха значи са пицарите на Кирчо.Имаше един запис в нета,в който Къро правеше реклама на Продажните Пицари като ги наричаше свои хори ама малко м.а.л.о.у.м.н.и.Особено високо мнение има за тях явно.
 • 6 Сиийка

  20 1 Отговор
  Шефа е голям сценарист и режисьор, браво шийефеее .....пляс пляс пляс
 • 7 НЯКОЙ

  21 1 Отговор
  Не разбирам защо прокуратурата ни занимава с едно по всяка вероятност измислено разследване и хвърля разни откъси от НЕЩО, което би трябвало да бъде според тях МЕЖДУНАРОДЕН ЗАГОВОР срещу нашата ЯЛОВА прокуратура ! Те не могат да получат поредното одобрение за европрокурори, а ни занимават, че някой щял не знам си какво да им направи ?!? И в центъра на цялата работа са опасните ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ и ВАСИЛ БОЖКОВ - защото точно ТЕ могат да докажат най-големите престъпления на ОПГ "БОРИСОВ-ГЕШЕВ" ! И като добавка в горната каша от безсмислици и разследващият журналист Димитър Стоянов, който постоянно разкрива долните им далавери !
 • 8 Тома

  12 0 Отговор
  Доколкото знаеме този къро не беше ли дупе и гащи с генерала доктора по разпъване на шланг и чадъросван от каскета
 • 9 Супер марио

  26 1 Отговор
  Супер Гешев!!! А записите между Мата Хари и Началника КоГа!?!?

  Коментиран от #24

 • 10 Име

  7 1 Отговор
  Не знам как се подкупват сенатори в САЩ, явно има някакви начини.

  На мен ми е комедия - някой си пише на 100 грама уиски - какъв е велик и това е престъпление.

  Магнитски ни казват - има проблем - нещо сигнализират - много им пука за България където и да е.

  Изведнъж - някакви хора - решили да подкупват магистрати - това е нелепо.

  Тогава - да почнат разследване от първите години ан демокрацията - за да е по коректно.
 • 11 Това мафия ли е или

  3 0 Отговор
  Международен Престъпник Юлиян Борисов Георгиев - Чикатило и бандата му защо са недосегаеми, за главореза Дончо Перник знае не, че приятел на Гешев но другите защо!?
 • 12 Гешо Милиционера

  12 1 Отговор
  Митко Бивол - вероятно Димитър Стоянов
  Р.Овч. - може да е всеки
 • 13 Ха-ха

  15 1 Отговор
  Милиционерчето гошев съвсем ни взе за канарчета!!!
 • 14 Село Село

  17 1 Отговор
  Див селянин милиционер за Главен Прокурор с приятели мафиоти, полицаи и цигани, е няма такава пародия на човек като Иван Гешев!
 • 15 Велико шоу

  15 1 Отговор
  В цялата работа има едно интересно нещо..каскетурата въобще няма намерение да ходи на съд..но се опитва да страхува някого..което значи само че някой пак му навива бурмичките на плешивото смешно нещо
  Няма как да ходиш на дело при условие че доказателствата са ти електронни чатове придобити дистанционно
  некомпетентноста на клоуна гешеф става опасно явна и злонамерено насочена
  Лицето освен че не управлява институцията добре я превръща във източник на фалшива информация и то публично и трябва да носи отговорност както професионална със дипломата си така и наказателна за фалшифициране на доказателства
 • 16 Бамбука

  13 0 Отговор
  На времето великия Тодор Колев пееше една песен - и след мъглата, пак мъгла. На някой светна ли му каква е целта на занятието ?
 • 17 Име

  6 1 Отговор
  Да - откъде накъде с чатове се доказва нещо.
 • 18 Под точка А и Б

  9 0 Отговор
  Вариант 1
  Допускаме че има конспирация за отстраняване на полицаи прокурори и тн
  Въпроса е какви ще са тия сериозни бандити които комуникират с лицата си във Интернет и по телефона=високо не реалистичен сценарии

  Вариант 2 на разни лица им е платено или са получили юридически услуги за да замесват други във въображаема конспирация със определена цел..при условие че знаят че няма да носят отговорност дори да стигнат до лъжесвидетелстване=напълно реалистичен сценарии като знаем кои са поръчителите и с какъв ресурс разполагат
 • 19 Тия пак почнаха

  11 0 Отговор
  Това изпреварващо включването на Борисов в Магнитски ли е? Егати непрокопсаната прокурватура! Ще им повярвам, когато видя Баце и Горанов в затвора.
 • 20 Враг

  6 0 Отговор
  Ми те магистратите са най голямото ОПГ
 • 21 Славуцът сикаджията

  4 0 Отговор
  Отклоняване на вниманието на народа за фалшифицирането на изборите от мутраците и милиционерите от дс. Вместо с това ни занимават с колегите на бб от ранните мутренски години. Ако е истина - БРАВО на Гешев, ама надали?

  Коментиран от #26

 • 22 оня

  5 0 Отговор
  Смешници. Статия за прости хорица:)) Типично по гешефт-каскетовски почерк:)) И пак България ще бъде осъдена да плаща, а не гешефт-каскетов:))
 • 23 Нормален българин

  6 0 Отговор
  Чатовете били доказателство, от кога? А 205 страници на хартия за Барцелона не били достатъчни. Голяма селективна кадърност на прокуратурата.

  Коментиран от #25

 • 24 перука

  1 0 Отговор

  До коментар #9 от "Супер марио":

  Бобока не дава.
 • 25 стажант

  3 0 Отговор

  До коментар #23 от "Нормален българин":

  Доказателства са когато са в папката с обвиненията на масата на съдията.
 • 26 Тошко

  3 0 Отговор

  До коментар #21 от "Славуцът сикаджията":

  Бойко беше ранна мутра преди 30+ години. Хората, които днес са в МВР, по онова време или още не са били постъпили, или са били новобранци, разбирай охранителен полицай или младши пътен контрольор.
 • 27 Шопо

  5 1 Отговор
  Отстраняване от длъжност на магистрати и висши полицейски служители!
  МВР е ОПГ всички началници (висши служители) трябва да бъдат сменени.
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Димо

  0 0 Отговор
  |||||
 • 30 мафия

  0 0 Отговор
  Айде и Магдалинчев да го затварят - само 10 г. вътрешно в кафеза за физиономията му давам..