Last news in Fakti

17 Октомври, 2013 16:05 3 550 1

Искат милост за оцелял след обесване затворник в Иран

  • затворник-
  • екзекуция-
  • иран

Наркодилърът Алиреза М. открит жив в моргата, след като висял 12 минути на въжето

Искат милост за оцелял след обесване затворник в Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правозащитната организация Амнести Интернешънъл отправи молба до властите в Иран да не изпълнява отново смъртната присъда на дилър на наркотици, който оцеля след неуспешен опит да бъде обесен, съобщи Би Би Си.

Затворникът, известен като Алиреза М., бе открит жив в моргата, след като бе обесен в затвор, намиращ се в североизточния град Бойнорд. В момента той е подложен на медицинско лечение и се подготвя за повторно изпълнение на присъдата.

Според местните власти смъртното наказание ще бъде изпълнено, веднага щом здравословното състояние на осъдения се подобри. 37-годишният затворник е висял 12 минути на бесилото преди лекарите да обявят смъртта му. Когато на следващия ден неговото семейство отишло да прибере тялото от моргата, се оказало, че Алиреза все още диша. Впоследствие той бил отведен в затворническата клиника, където го съживили отново. Там го пази въоръжена охрана.

Според Филип Лутер, директор на Амнести Интернешънал за Близкия Изток и Северна Африка, ужасната перспектива този човек да се върне отново на ешафода след като веднъж вече е бил бесен, само подчертава жестокостта и нехуманноста на смъртната присъда. Той призова повторна екзекуция да не се изпълнява, както и да се наложи мораториум над всички екзекуции в страната.

Според правозащитните организации Иран е втората държава след Китай по брой на хората, осъждани на смърт за всякакъв вид престъпления като убийства, изнасилвания, разпространение на наркотици и шпионаж. Данните на Амнести Интернешънал сочат, че само през тази година в Иран са екзекутирани поне 508 души. Повечето от тях са били осъдени за трафик на наркотици.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    2 1 Отговор
    Амнести Интернешънал да ходи в сащ, там да разправя колко е нехумано и нечовешка да се изпълняват смъртни присъди