Last news in Fakti

19 Ноември, 2013 17:37 2 823 0

Защитата на Сумиста иска разпит на Цветанов по делото "Килърите"

  • "килърите"-
  • делото-
  • петър стоянов-сумиста-
  • варненския апелативен съд-
  • цветан цветанов-
  • ася петрова

Адвокатите настояват и за отвод на прокурор Ася Петрова за прикриване на доказателства и други груби нарушения

Защитата на Сумиста иска разпит на Цветанов по делото "Килърите" - 1
Петър Стоянов-Сумиста. Снимка: БГНЕС

Разпит на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото „Килърите” поиска от Варненския апелативен съд защитата на осъдения на доживотен затвор Петър Стоянов-Сумиста, съобщи „Дарик“.

Въпросите, на които адвокатите настояват екс вицепремиерът да отговори, са: срещал ли се е във Варна с клиента им и за какво са разговаряли; въз основа на какви доказателства е заявил след убийството на Юри Галев, че то е извършено от ръководена от подсъдимия престъпна група, стояща зад множество още престъпления; водил ли е разговори със свидетели по процеса за взаимоотношенията между другия подсъдим Георги Вълев и „ДЗИ Банк”; имало ли е по делото СРС-та, с които е събирана информация не само за подсъдимите, но и за други лица; разпореждал ли Цветанов командироването на зам.-шефа на ГДБОП Валентин Цоновски в Шумен, за да следи процеса и да провежда ежедневни срещи с прокурора Ася Петрова.

Защитата на Сумиста поиска разпит и на самия Цоновски, който да отговори на същите въпроси, както и да бъдат представени от полицията оперативните разработки по делото „Килъри” и за убийствата на Петър Лупов и на Румен Рачев.

Адвокатите на Стоянов настояха още за отвод на прокурор Ася Петрова, която беше обвинител по делото пред Окръжния съд в Шумен, а за процеса на втора инстанция е командирована от Сотир Цацаров в качеството й на зам.-главен прокурор. Според адвокат Николай Беров практиката е държавните обвинители да се командироват за определен период от време, а не за конкретно дело.

„При събирането на доказателства по време на досъдебното производство, ръководено от Петрова, има изключително груби нарушения, като целта на нейното командироване е те да бъдат прикрити. Не се съмнявам, че лично Петрова е пожелала да участва в делото”, заяви в съдебната зала Беров. Според него, отводът й би изключил всички съмнения за манипулиране на доказателствата.

Другото искане на защитата на Сумиста беше свързано с изготвянето на счетоводна експертиза, която да установи какви дялове са придобили Емил Кюлев и „ДЗИ Банк” от „Тракия банк”, какви дялове е следвало да получи подсъдимият Георги Вълев и сключвал ли е убитият бизнесмен Румен Рачев договори с „ДЗИ Банк”.

От своя страна прокуратурата поиска да бъде изготвена справка за актуалното състояние на фирмата „Емпайър” ЕООД. Сред неговите основатели през 2006 г. са съпругите на подсъдимите Петър Стоянов и Янко Попов, а Сумиста е имал дялове в дружеството до 2007 г.

Според държавното обвинение така се оборват твърденията на Стоянов и на Попов, че двамата и техните половинки не са се познавали до 2009 г. От прокуратурата представиха и справка от полицията за задграничните пътувания на Сумиста през 2007 г. заради дадените от него пред първоинстанционния съд обяснения, че през август не е бил в България.

Варненският апелативен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение „задържане под стража” на подсъдимия Янко Попов. Неговата защита настояваше той да бъде пуснат под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Представеното в съдебната зала заключение на тройната медицинска експертиза бе, че Попов се нуждае от стандартно амбулаторно лечение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА