Last news in Fakti

11 Януари, 2024 16:06 4 507 11

Българин е задържан в Лондон за убийство преди 24 г. в Хисаря, трупът открит във фризер

  • задържан-
  • българин-
  • лондон-
  • убийство-
  • хисаря

Срещу Веселин К. е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, с користна цел и при условията на опасен рецидив

Българин е задържан в Лондон за убийство преди 24 г. в Хисаря, трупът открит във фризер - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Българин е задържан в Лондон за убийство, извършено пред 24 г. в Хисаря, а трупът бил открит 14 месеца по-късно във фризер. Това става ясно от определение на Пловдивския апелативен съд, с което е одобрено издаването на национална заповед за задържане на Веселин К. за 72 часа от довеждането му в страната.

Срещу Веселин К. е повдигнато обвинение за убийство, извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, с користна цел и при условията на опасен рецидив. Трупът на пострадалия е открит през 2001 година във фризер, изключен от електрическата мрежа, намиращ се в къща в квартал „Момина баня" в Хисаря. От извършената тройна съдебно-медицинска експертиза е установено, че смъртта е настъпила около 14 месеца преди да бъде открит трупът и се дължи на множество тежки черепно-мозъчни травми в главата и лицето и порезни рани в областта на шията.

До разкритието се стигнало след сигнал на граждани за кражба във въпросната къща. При огледа разследващите открили тялото.

В къщата са намерени отпечатъци на Веселин К., който живеел у собственика на къщата. Жертвата е именно притежателят на имота.

Веселин К. е бил задържан и привлечен като обвиняем за убийство. По-късно досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства. През годините досъдебното производство няколко пъти е възобновявано и прекратявано. През 2016 г. ВКП възобновява производството. Издадена е Европейска заповед за арест на Веселин К., който е задържан в Лондон. Върховният съд на Великобритания обаче е отказал изпълнението на Европейската заповед за арест, защото у нас не е потвърдена от съда.

Сега заповедта вече е одобрена от съда, а Пловдивският апелативен съд прие, че са налице всички предпоставки за издаване на национална заповед за задържане на Веселин К. - за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че той е съпричастен към вмененото му престъпление. Налице е и опасност от укриване, предвид местоживеенето на Веселин К. в чужбина.

Определението на Апелативния съд е окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прекратили

    30 0 Отговор
    му делото защото нямали доказателства и той духнал за Великобритания !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Така знам

    19 7 Отговор
    Не казвам, че е редно, а още по-малко морално, но доколкото ми е известно за убийство има давност и тя е 20 години така, че на този нищо не могат да му направят.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 билалов

    1 9 Отговор
    Тоя труп във фризера трябва да е гранясал вече.Не става за консумация!
  • 5 Лекар

    3 2 Отговор
    Къвто матриала такива и убийците.. ако не беше във фризер щеше да се разпадне и нямаше да го хванат 😉

    Коментиран от #8

  • 6 Юрист

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Така знам":

    Ако е особено мъчително и тн е 35 години, а за обикновено е 20
  • 7 Шопо

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така знам":

    Веселин К. е бил задържан и привлечен като обвиняем за убийство. По-късно досъдебното производство срещу него е прекратено поради липса на доказателства.
    От този момент почва да тече давността.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лазо

    3 1 Отговор
    Вие майтапите ли се? Давността за убийство е 20 г. , щом е обвинен, но не е осъден до 20-тата година, край.
  • 10 Юрист

    11 1 Отговор
    С всяко прекъсване и действия по разследването започва да тече нова давност. Независимо от прекъсването, щом изтече срока с 1/2 надвишаващ този на давността за съответното престъпление, наказателното производство се прекратява. В нашия случай 30 години, които още не са минали.
  • 11 Теодор

    2 1 Отговор
    Аз мисля че той знае кой го е направил!
    Може да не е той!