Last news in Fakti

28 Февруари, 2014 12:09 3 077 0

Разкриха данъчни измами за 30 милиона лева

  • акция-
  • прокуратура-
  • данъчни измами-
  • 30 милиона-
  • щети

Спецакция разкри три престъпни групи

Щети за над 30 милиона лева са били нанесени от установени данъчни измами, при операция на Специализираната прокуратура и на ДАНС, извършена на територията на цялата страна.  11 от общо 27 лица, които са били първоначално задържани, остават в ареста.

Това стана ясно на пресконференция в Прокуратурата днес, в която взеха участие Даниела Попова, апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура /АСП/ Николай Найденов, заместник апелативен прокурор на АСП и Владимир Писанчев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Мащабната операция на Специализираната прокуратура и ДАНС на територията на цялата страна е била по три досъдебни производства за данъчни престъпления. Разбитите престъпни групи са три, но те имат връзка помежду си. Няма връзка между тази акция и обиските в Столични община вчера, поясни Даниела Попова.

Ангажирани са над 50 екипа. Извършени са над 50 претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. Иззети са множество документи, печати, тефтери на фирмите, компютри.

Най-голямата находка е гараж в София, където са намерени множество фактури.

Вредите, нанесени на държавната хазна от измамите, надвишат годишния бюджет на ДАНС за 2014, заяви Владимир Писанчев. Той подчерта, че службите ще наблюдават участието на държавни и общински служители, „без които тези хора не са могат да правят това, което са правили досега, каза още той.

 „Няма никаква връзка между обиските в Общинска банка и общината вчера. Не са свързани с данъчните престъпления”, каза Даниела Попова, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура. Няма задържани общински съветници. 

„Над 40 свидетели са разпитвани, след анализа на доказателства ще преценим на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения и кои ще бъдат под стража”, каза още тя.

Прокурор Николай Найденов разясни схемата:

„Префактуриране, създаване на различни търговски дружества от определени лица, които именно на този принцип, създавайки съответния документален поток, но поради липса на реалност на сделка, а само документално претендират за възстановяване и за пълен данъчен кредит по отношение на финансовия резултат, който за съответния данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност. Касае се или за иреалност на сделки или пък сделки - ”кухи”, които съществуват само на документ и в следствие , на което се претендира за пълен данъчен кредит, този резултат се минимизира”.

Открити са фактури за 54 млн. лв., посочи Найденов, който подчерта решимостта на рлокуратурата да обхване цялата дейност на фирмите, извършвали данъчни измами.

Тези фирми нямат общо с политически лица, посочи прокурорът. 

Официалната дейност на една от фирмите, които са се занимавали с данъчни измами, е търговия на захар и сухо мляко. Друга се е занимавала с петролна дейност, но няма нищо общо с „Петрол” АД. От задържаните по случая общо 27 лица, остават задържани в момента 11 лица.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев обясни, че са били намерени тонове документи, предстои да се разясняват още неща по случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА