13 Август, 2024 04:15, обновена 13 Август, 2024 06:54 4 282 52

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно дете уби баща си в Пловдив

  • убийство-
  • дете-
  • полицай

Очаква се по-късно днес министър Калин Стоянов да даде още информация по темата 

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно дете уби баща си в Пловдив - 1
Снимка: БНТ

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си в Пловдив. По информация на NOVA детето е използвало служебното оръжие на бащата, който е бил полицейски служител.

Инцидентът е станал в сградата на поделение на Специализираните полицейски сили в града. Работи се по няколко версии. Проверява се и дали оръжието се е съхранявало правилно.

Веднага след случилото се, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е поискал оставката на директора на пловдивската полиция, а мотивът - неосъществен контрол. Очаква се по-късно днес Стоянов да даде още информация по темата.

По време на официално изявление на областния директор на МВР в Пловдив старши комисар Георги Чергов и наблюдаващия случая окръжен прокурор Ваня Христева беше изяснена фактическата обстановка около инцидента, при който полицейски служител беше убит от детето си, предаде БТА.

"В днешния /б.р. вчерашния/ следобед около 16:40 часа, при изпълнение на служебните си задължения бях информиран, че е постъпил сигнал на тел. 112 за произведен изстрел на територията на СПС и че са налице данни за загинал полицейски служител", каза старши комисар Георги Чергов. Той допълни, че незабавно е била създадена необходимата организация по запазване на местопроизшествието и провеждане на всички процесуално-следствени действия за запазване и събиране на необходимите доказателства. Веднага е бил уведомен окръжен прокурор Ваня Христева, заедно с това са били ангажирани следователи за извършване на процесуално-следствените действия и е бил осигурен психолог за работа с непълнолетно лице, както и необходимите експерти в състава на оперативно следствената група.

"Идвайки на място ръководителят на сектор "Специални тактически действия" ме уведоми, че в днешния следобед след приключване на служебните задължения и проведените в следобедите часове учебни занятия на сектор "Специални тактически действия", служителите са насочени в помещенията на сградата, които са обособени за почивка и съхранение на лични вещи, където е бил и синът на един от служителите на сектора. По-голямата част от служителите са били в стаята, в която се правят разбори и са чули изстрел, произведен от огнестрелно оръжие. Излизайки в преддверието, те забелязват детето на техния колега да държи в ръцете си пистолет. Те влизат в контакт с него, спокойно изземват пистолета, обезвреждат го и информират ръководството, като на място констатират и огнестрелна рана на колегата, която е довела до фатален край", съобщи още Георги Чергов.

Той увери, че са извършени всички възможни към момента процесуално-следствени действия под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура и техният анализ ще продължи в рамките на образуваното вече следствено дело. Всички служители на територията на специализираните полицейски сили (СПС) са установени и ще бъдат разпитани, като голяма част от тях вече са дали показания за възприетите от тях факти и обстоятелствата.

"Що се касае до пропуски в дейността - всичко това ще бъде предмет на дисциплинарна проверка, която вече разпоредих с моя заповед и която ще има за цел да изясни има ли някакви пропуски в дейността на служителите, в какво се изразяват те, кои са конкретните лица, допуснали нарушение, ако има такива и респективно ще бъдат предприети необходимите действия за реализиране на съответната отговорност", коментира още старши комисар Георги Черков. На този етап той отказа са даде подробности относно оръжието на убийството, тъй като то е предмет на разследването.

Чергов коментира и въпроса с поисканата му оставка от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. "За инцидента незабавно уведомих министъра на вътрешните работи. Запознал съм го с цялата фактическа обстановка. Да, ние коментирахме и въпроса със заеманата от мен длъжност. Искам да знаете, че никога не съм се страхувал да поемам отговорност. Министърът на МВР ще бъде на територията на дирекцията в утрешния ден. Аз съм готов да поема отговорност каквато е необходима и каквато ръководството прецени. Те ще решат кое е най-добре за дирекцията, за служителите, които стоят зад мен", каза Георги Чергов.

Окръжен прокурор Ваня Христева коментира психическото състояние на детето, като каза, че то е силно разстроено от случилото се. Органите допълниха, че с децата на загиналия служител е работено за извършването на неотложните действия в присъствието на психолог и майката на децата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    67 0 Отговор
    След дъжд качулка. Нехайството се заплаща скъпо. То детето не е виновно.
  • 2 Пак се .сраха, после искат рейтинг!?

    79 1 Отговор
    МВР се превърна в детска градина, какво търси това дете там? Закривайте я тази държава, това е сбирщина!

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 На тъпите

    54 0 Отговор
    милиционери всичко им е криво, и всички са виновни.Тая така наречена държава е пълен т.....шак
  • 6 Май много...

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "нещо странно има тука":

    ...конспиративни филми си гледал...!
  • 7 Уф Божкеее...!

    43 5 Отговор

    До коментар #4 от "Смитенуесън":

    Ама то сега и висшето ни образование на едно ниво...!
    Само,който не си е подал документите,само той не го е завършил...
  • 8 Жалка картинка

    32 1 Отговор
    След цял ден сирени за Шиши на детето явно му е писнало.

    Коментиран от #17

  • 9 Тате си го показал,

    20 3 Отговор
    и взел че умрял...
  • 10 На бай Ганьо

    22 2 Отговор
    Дарвин не прощава
  • 11 Механик

    55 2 Отговор
    Изумявам се как може да се изпишат над 1000 думи и въпреки това, нищо да не се каже. Това си е някакъв вид талант според мен.
    Почвам да подозирам, че на журналистите вече им се плаща на кило/буква.

    Коментиран от #13, #21

  • 12 От двете злини,по-малката!

    12 2 Отговор
    Можеше вместо бащата...детето да е ...!
    Народа го е казал...:
    ,,Играчка-плачка!"
  • 13 Постави се на тяхно място...!

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Как се запълват тия страници...
  • 14 Защо пък трябва да му го е...ДАЛ?!

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "нещо странно има тука":

    Оставя го на масата,след провеждане на стрелби,почва да се преоблича,детето се върти около него,вижда пистолета,взема го и си играе на войник,насочвайки го срещу баща си и произвежда изстрел...

    Коментиран от #22, #26

  • 15 оставка. Кога?

    38 0 Отговор
    В нормалните държави министърът подава веднага оставка. В нормалните. Тук милицията се вдигна в защита на министъра, а той ги окуражи като отиде при тях и прави политически изявления. Това къде го има?

    Коментиран от #36

  • 16 "Магнитски"

    34 0 Отговор
    По команда ва Дебелия се вдигнаха хора, които по закон са деполитизирани, а техният шеф даже се присъедини към тях. Пълна противоположност на правния и конституционния ред.

    Коментиран от #25

  • 17 Град Козлодуй

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Жалка картинка":

    Кис кис
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Намерил

    16 1 Отговор
    къде да си заведе детето и какво да му даде да си играе ?!
  • 20 Типичният българин

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пак се .сраха, после искат рейтинг!?":

    В Пловдив е така, явно и в цялата държава - полиция няма, всеки бачка частно. Закони не се спазват, поради предното. Убийства и престъпления са ежедневие. Див запад - като Перник и Бургас през 90-те на квадрат.
  • 21 редник

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Трагедия...

    Наистина много думи без да има яснота, а пък това е... без коментар: "... и са чули изстрел, произведен от огнестрелно оръжие."
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Патриот

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "нещо странно има тука":

    Прав си , самоубил се е,може да е хванал жена си с колегата си.Такива неща стават при милиционерите.
  • 24 Николов

    19 1 Отговор
    Нещо не ми се връзват нещата с детето и произведения изстрел...първо пистолета оставен без надзор-както и дае, но от там: пистолета е с патрон в затвора, повечето знаем усилието необходимо за това, ако пък вече е бил в затвора, детето трябва да махне предпазителя, да запъне ударника (за единично действие) и тогава да натисне спусъка, защото натиска върху спусъка при двойно действие е непосилен за дете. Много интересно ще ми бъде да чуя резултатите от следствието, ако ги оповестят.

    Коментиран от #28, #31

  • 25 Симеоново 3

    15 1 Отговор

    До коментар #16 от ""Магнитски"":

    Каква държава,каква конституция ,вие в ред ли сте?Нищо не може да спре разпада на една държава която е изгнила отвътре.
  • 26 Механик

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "Защо пък трябва да му го е...ДАЛ?!":

    След провеждане на стрелби, първото нещо което се прави още преди да си напуснал полигона е да се обезопаси оръжието. ПЪРВОТО НЕЩО! Заредено оръжие не се носи извън поставената задача. Това не ти е Дивия Запад, че да се разхождаш с два заредени пищова. Това е правило във вскяка армия/полиция. На това те учат ПЪРВО.
    Второто правило на което те учат в армията/полицията е, че там не е забавачница. Абсолютно е забранено, деца и олигита да се намират в сградата/полигона и пр.
    Тук има грубо нарушаване на много правила и това вероятно не е за първи път. А как е станало точно, това е друг въпрос. Макар, че детето ако бъде питано, сигурно ще каже точно какво се е случило. Ама тия психолози, дето ги викат в такива случаи са тези които пречат.
  • 27 Доживотен затвор

    12 0 Отговор
    Затворете малкото без право на замяна!
  • 28 Механик

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Николов":

    Всичко е точно както си го казал с изключение на "патрон в затвора".
    ПАТРОНЪТ попада в ПАТРОННИКА, а ЗАТВОРЪТ служи да затвори системата.
    Предполагам, че си допуснал грешка неволно, а не от незнание, тъй като другите ти мисли и ползваните термини са си съвсем првилни.
  • 29 Махмуд

    19 1 Отговор
    ДРУГО ЧЕНГЕ ГО Е УБИЛО.НАТАПЯТ ДЕТЕТО
    ЧЕНГЕДЖИЙСКИ СХЕМИ ЗА ПАРИ И НАРКОСДЕЛКИ....

    Коментиран от #35

  • 30 Щом детето си е играло с пистолет

    6 0 Отговор
    Значи всички в поделението са с пистолети готови да реагират по тревога и не е имало стая за оръжие в която да си държат пистолетите автоматите и бойната готовност когато не са наряд
  • 31 Може

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Николов":

    и да не се маха предпазител. Не всеки пистолет има външен предпазител. Зависи от вида на УСМ. Един Глок като го заредиш, първия изстрел е с продължителен ход на спусъка, но всеки следващ е с къс.
  • 32 бай Иван

    15 0 Отговор
    Трагичен инцидент безспорно , но вината си е на загиналия "Рамбо". Само да уточним нещо.Считам ,че не е възможно седемгодишно дете да зареди само/да вкара патрон в цевта/ на пистолет,да вдигне предпазителя, за да възпроизведе изстрел. Най вероятно пистолета в нарушение на инструкциите е бил с патрон в цевта. Дори и така пистолета има твърд спусък /освен ако петлето не е дръпнато назад/ и и има натиск от няколко килограма за да се произведе изстрел/за избягване на случайни изстрели/,което е трудно за дете. Ако все пак става въпрос за пистолет, а не за револвер. При всички варианти това дете е било обучавано от баща си да борави с оръжие и се е стигнало най-вероятно до оставено заредено оръжие, най-вероятно не и на предпазител /щото нашите Рамбовци са винаги готови някой да ги атакува гаче сме Афганистан/ и резултата е налице. Пак казвам ,че съм много скептичен 7 годишно дете да извади , зареди и произведе изстрел с незареден пистолет на предпазител. Виждал съм много пъти млади служители който ходят с раници с бойна готовност ,заредени пистолети и с поглед все едно всеки момент очакват да спасяват света по модела на подобни филми. И резултата е такъв .Да не казваме ,че имаше и случай дето един се простреля при падане на зареден пистолет на земята. И това е обикновено с тези дето се считат за "специални сили". И да повторим нелогичното се е превърнало в логично, когато не се изпълняват правилно изискванията за боравене с оръжие.

    Коментиран от #45

  • 33 Няма свободни места в детските градини

    7 3 Отговор
    И човека взел детето при себе си докато е на работа

    Коментиран от #38

  • 34 Оператор на права лопата

    11 0 Отговор
    Стига бе, малките дечица почнаха да ви гърмят като пилци. Толкова сте зле и неадекватни, корумпета такива! Аз в момента се смея с глас, ако искате вярвайте! Чета и се хиля, оправихте ми деня и настроението!
  • 35 Оператор на права лопата

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Махмуд":

    И това е вариант. Възможно е да са делили територия хиените.

    Коментиран от #37

  • 36 бай Иван

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "оставка. Кога?":

    От бивши колеги ми е ясно как е бил организиран "спонтанният " протест . Това само доказва колко навътре е Пеевски в структурите на МВР . И не си мислете ,че К.Стоянов е единствения . На резервната скамейка вече загрява втория ешалон в МВР на Пеевски, предварително подготвян през годините, за да има приемственост и да се пази влиянието . Хора се сменяват, но влиянието остава. И категорично протеста е политически ,нещо на което МВР няма право по закон. Само не си мислете ,че ако махнат Стоянов,няма да стане някой от "Б" отборПеевски министър или пък ръководителите на основни структури в МВР няма да съботират един външен за системата министър на ВР. Овладяването на МВР /както и съдебната система, и другите силови структури / върви от над десетилетие. сигурно и толкова време при истинска реформа ще отнеме премахването му.
  • 37 БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Оператор на права лопата":

    КО ПРАЯТ ЧИНГЕТАТА ....
  • 38 бай Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "Няма свободни места в детските градини":

    "И човека взел детето при себе си докато е на работа"

    Да бе? Верно ли?Вчера един ватман взел детето си в кабината, един химик отвел своето в лабораторията ,друг кранист го качил в крана на 50 метра над земята. И всичко това щото няма места в детските градини.

    А този чакал да влезе в специална операция на МВР и подготвял детето за нея щото вместо да спи следобед в детската градина го подготвя да участва в акция на МВР?

    Как да коментираш такива тъ. по.тии.
  • 39 Вражалец

    8 0 Отговор
    В една нормална държава министърът поема политическа отговорност и си подава оставката!
    Този ,преди беше на кино,а сега да слуша сирени и да се снима.
    Ясно е,че няма да подаде оставка. Но и утре никой няма да го помни.
  • 40 Разследването

    2 0 Отговор
    продължава. Назначена е аутопсия. Предстоят експертизи.
  • 41 Елементарно

    13 0 Отговор
    А Миленчо ... какво пишеш : "Проверява се и дали оръжието се е съхранявало правилно" Ми то е ясно , че НЕ Е съхранявано правилно, след като едно 7 годишно дете го е взело в ръце! Чакам други "блестящи" изкази и заключения!
  • 42 54333

    11 0 Отговор
    Според мен трябва да се изключи версията за инцидент, щом го е убил на място с първия изстрел. Инцидент ще е ако гръмне към пода докато го разглежда. Изобщо ако наистина е било детето, как е решило да насочва пистолета към татко си, а не към някоя мебел, представете си какъв модел на подражание има вкъщи. Затреляният се е държал като гамен а уж трябва да дресира спецполицаи, майко мила. Стане ли някаква престрелка до вас на улицата бягайте от ченгетата и се скрийте при обирджиите те ще са по-адекватни.
  • 43 ТОА утрепания е бил шеф на Опг

    3 1 Отговор
    Ся. Колегите му от ОПГ то ША му ЗЕМАТ дяла.
  • 44 8и5565

    5 1 Отговор
    След 20 години този случай ще го разказват инструкторите на новобранците и никой няма да повярва
  • 45 Лазо

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "бай Иван":

    Доколкото разбрах, Глок е пистолета, а той няма външно петле. Има една особеност - за да се намали усилието за натискане на спусъка - нарича се полувзвод на бойната пружина, за целта при наличие на патрон в цевта се издърпва затвора на 15 мм назад. Сега го прегледах и пистолета, от който е заимстван този механизъм - Roth Steyr model 1907. Нещата стоят така, Глока може да се носи безопасно с патрон в цевта постоянно. Но бойната пружина е полунатегната и за натискането на спусъка е необходимо известно усилие. За да се намали това усилие, преди изстрел затвора се издърпва на 15 мм назад и вече имаме напълно натегната бойна пружина и минимално усилие за натискане на спусъка. Това може би обяснява донякъде инцидента, въпреки че в момента нямам Глок при мен да пробвам, подозирам че усилието за натягане на пружината с издърпването на 15 мм е доста малко. Спусъкат става лек и вече детето може да го натисне.

    Помниш ли инцидента с полицая, който се самопростреля в двете колена, ври вадене на двата револвера като каубой?

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Роден в НРБ

    2 0 Отговор
    това са глупости. Някой колега го е застрелял и сега се чудят как да го оправят. По принцип седем годишно дете трябва доста да се напъне, за да натисне спусъка.
  • 48 Тошо

    2 0 Отговор
    Очаквам оставката на прекия му началник Илчашки, който беше замесен в побои и превишаване на права в София през 2020 г. на протестите и през ноември миналата година. Групичката агресивни говеда в полицейски "робокоп" униформи, които викаха "Айде бе, не сте ли мъже" и после "лягайте на земята" беше пловдивски полицаи. Г-н министъре, нали имаше уж проверка? Всичко се замете под килима, нали?
    Но това инструктора да падне жертва на човек, който е обучил и то сина си, е хем иронична справедливост, хем признание за качествата му. Най-добрият инструктор е този, загинал от ръката на човек, когото е обучил.
  • 49 007

    1 1 Отговор
    Жалко за загиналия мъж и невръстният му син върху когото случилото се ще остави траен отпечатък върху психиката му. Недопустимо е при провеждането на практически занятия в армията и полцията свързани със учебни стрелби да присъстват външни лица който не са свързани с подгоовката на състава.Затова цялата ръководство на ОД МВР Пловдив непосредствено отговарящо за организацията и контрола на това подразделение следва да носи отговорност.Провежданите протести на полицейски служители в центъра на София са абсолютно несаконосъобразни тъй като са свързани с подкрепата на едно политическо лице какъвто е министъра на МВР=
  • 50 ксд

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Лазо":

    За случая казват малко, но обявиха, че "детето е заварено с пистолет в ръце..."
    Това ме учудва.Отката (ритането) е доста голямо при изстрел с боен патрон.Трудно ще го удържи дете на 7 години...
    Или пък просто е стреляло много пъти...
    Дано детето да се съвземе психически...
  • 51 майка-полицайка

    1 0 Отговор
    е виновна убийца.....
  • 52 Невменяеми спецове

    0 0 Отговор
    Инцидентът е станал в сградата на поделение на Специализираните полицейски сили в града.
    Как е попаднало там едно дете? Защо пистолета е бил зареден? Защо пълнителя не бил изваден? Защо, защо, защо,,,,,, ?