Last news in Fakti

8 Май, 2014 13:51 871 0

Бивш министър на Берлускони арестуван за връзки с мафията

  • силвио берлускони-
  • амедео матачена-
  • клаудио скайола-
  • мафията-
  • "ндрангета"-
  • арестуван

Клаудио Скайола помогнал на осъден сенчест бизнесмен да се укрие от закона

Бивш министър на Берлускони арестуван за връзки с мафията - 1
Клаудио Скайола. Снимка: АП/БТА

Бившият министър на икономическото развитие от кабинета на Силвио Берлускони – Клаудио Скайола, е бил арестуван призори в хотел в центъра на Рим, съобщи агенция АНСА. При задържането той заявил, че е озадачен и шокиран и че не знае мотивите за тази мярка. 

Между арестуваните са 6 личности, за които се смята, че са от кръга на известния предприемач и бивш депутат Амедео Матачена, който е в нелегалност, след като получи окончателна 5-годишна присъда за тайни споразумения и връзки с мафията. Задържани са майка му и секретарката му Роберта Сако.

Бившият министър Скайола е арестуван, защото най-вероятно е помогнал на Матачена да избяга и да се укрие от правосъдието. „Амедео Матачена разполагаше и сега разполага с мрежа от съучастници на най-високо ниво, благодарение на която успя да се изплъзне“, коментира прокурорът на Реджо Калабрия Федерико Кафиеро де Рао.

Задържаните са заподозрени, че освен да улеснят бягството на Матачена в чужбина (най-вероятно - в Дубай), са спомогнали и да укрие собствеността си.

Операцията, довела до ареста на Клаудио Скайола, е в рамките на т.нар. разследване Breakfast, което тече над две години и цели разкриването на реинвестирането на незаконни капитали, движени от калабрийската мафия „Ндрангета“, в Италия и извън страната.

“Огорчен съм“, коментира събитията бившият премиер Силвио Берлускони. Той уточни, че Скайола не е бил кандидат в листата на неговата партия „Форца Италия“ не защото е имало някакъв намек за негови незаконни връзки и евентуален арест, а защото "бяхме поръчали проучване за него, което показа, че бихме изгубили много гласове, ако го кандидатираме“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА