Last news in Fakti

15 Май, 2014 10:26 2 383 1

Бивш депутат в мащабна контрабандна схема с цигари

  • контрабанда-
  • цигари-
  • депутат-
  • милиони

Разследване на БНТ разкрива мащабната далавера

Бивш депутат, сменил няколко партии е бил част от мащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени цигари, установява разследване на БНТ.

Има данни за извършени сделки на стойност стотици милиони лева, потвърдиха за БНТ от МВР и прокуратурата.

Схемата е работила от няколко години и се е разпростряла на територията на три континента. Според източници на националната телевизия има данни, че част от международната престъпна група е бил българин – публична личност, бивш депутат, сменил няколко партии.

Освен за контрабанда има доказателства за фалшифициране на търговски марки, документи, печати, дори и банкови гаранции, както и клониране на фирми.

Може да се каже, че схемата е работила на принципа на

паралелния свят.

Двама мъже на 38 и 41 години с богато криминално минало регистрират дружество Булгартабак-трейдинг със седалище в луксозен бизнес-център в сърцето на Дубай.

Истинският Булгартабак обаче дори не подозира за търговското си дружество в Близкия изток. Двамата комбинатори отварят в София офис на дубайския клонинг на българския цигарен холдинг. Представят се за официални търговски представители на големи световни производители на известни и утвърдени марки цигари.

От МВР потвърждават, че от името на фалшивия Булгартабак са сключени голямо количество сделки.

„Използвали са чужди търговски марки

без да има за това съответното разрешение и на практика са въвеждали в заблуждение търговските си контрагенти. Сключвали са договори и са ощетявали реално от една страна държавата и ЕС, от друга страна водещи световни производители на тютюневи изделия. Имам предвид Филип Морис, Бритиш Америкън Табако, включително и Булгартабак – холдинг”,  посочва главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

В софийския си офис двамата започват да предлагат цигари. Асортиментът обхващал цялата гама продукти на българския цигарен холдинг и световните производители.

Папиросите, обаче били фалшиви.

Според източници на БНТ те се произвеждали основно в две фабрики в съседни на България държави, от където с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.

Христо Динев, градски прокурор на София потвърждава, че в хода на разследването е установено, че има фабрики за цигари, „че едва ли не са клонирани определени марки и са произвеждани и то не едва ли не, а настина са произвеждани незаконно”.

„Намериха се митнически и банкови документи, намериха се печати на банки, печати на Филип Морис”, уточнява и Светлозар Лазаров.

Фалшивите цигари са предлагани предимно на търговци, които оперират на европейския пазар, тъй като там цените са по-високи. Според информация на “По света и у нас”

 

средният договор за доставка е на стойност 80 милиона лева.

„Включително установихме и издавани фалшиви банкови гаранции, които са послужили за сключване на съответните договори и сделки” заяви Христо Динев.

„Говорим за изключително голям обем от престъпна дейност. Схемата е функционирала през безмитните зони, сменяли са документи и после са ги въвеждали в обръщение в Европейския съюз”, подчертава главният секретар на МВР.

Събраните до момента доказателства сочат, че най-много цигари са изнесени към Великобритания, има данни за износ и към страни от Южна Америка. Част от експорта за континентална Европа е бил маскиран и с официалния износ на реалните дистрибутори. Тогава е прилагана

схемата 5:3

или при пет редовни мастербокса се слагат три от фалшивите цигари. Засега са повдигнати обвинения на двамата мъже, регистрирали фирмата в Дубай и поддържали офиса в София.

Със сигурност кръгът на обвиняемите ще бъде разширен, смята градският прокурор.

Новите обвиняеми ще бъдат не само от България, но и от още няколко европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ковачев

    2 0 Отговор
    ТЕ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ СЕ ЗАНИМАВАТ С НЕЗАКОННИ ДЕЙНОСТИ ,АМА НЯКОЙ ГИ ХВАЩАТ КАТО СТАНАТ БИВШИ ДЕПУТАТИ