Last news in Fakti

8 Юли, 2014 16:26 1 383 0

Шведска красавица огласява вълшебния свят на Вагнер

  • елизабет стрид-
  • "пръстенът на нибелунга"-
  • античния театър-
  • пловдив-
  • опера-
  • вагнер-
  • сопрано-
  • боряна сечанова

Сопраното Елизабет Стрид ще е сред звездите на спектактъла на Античния театър в Пловдив

За първи път в Пловдив ще бъде представен спектакъл с най-доброто от оперния епос „Пръстенът на нибелунга” от Вагнер. Най-популярните моменти от четирите опери – „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете” са специално подбрани в час и половина от маестро Иван Ангелов. Именно продължителността от близо 16 часа на колосалната тетралогия респектира еднакво оперните театри и зрителите по цял свят. Самият Вагнер нарича своя епос  „празнично сценично представление в три дни и една встъпителна вечер”.

На 12 юли, събота, Античният театър ще се превърне във вълшебно място от германо-скандинавската митология. Фееричният спектакъл е замислен като концертно изпълнение с модерни визуални елементи. С помощта на мултимедия, светлинно шоу и хореографията на Боряна Сечанова зрителите ще се потопят в свят на драконоубийци, нибелунги от подземното царство, девици-войни, златно съкровище, великани и безсмъртни богове.

Специално за фееричния спектакъл в България пристига шведското сопрано Елизабет Стрид -  звезда на Вагнеровия фестивал в Байройт.  Тя е сред най-актуалните оперни певици с немски репертоар. Бурно е аплодирана в престижни оперни театри в Европа, а ангажиментите й за участие в постановки на Вагнерови опери вече се простират до 2017 година, когато ще изиграе ролята на Зиглинде в Чикагската опера.

За Елизабет Стрид

“Звездата на вечерта без съмнение беше Елизабет Стрид в ролята на феята Ада” - това пише немското оперно списание Дас Опернглас през 2013 г. след концертното изпълнение със симфоничния оркестър Гевандхаус от Лайпциг в Байройт по повод 200 г. от рождението на Рихард Вагнер.

Елизабет Стрид е “изгряващата звезда” на певиците с немски репертоар. След нейния успешен дебют на фестивала в Байройт в ролята на Фрея от новата продукция на “Пръстенът на нибелунгите”, следват ролите на Елизабет и Зиглинде с Райнопер Дюселдорф и Националната опера на Рига, и ролята на Ирене от “Риенци”, и Сента в Мичигънската опера на Детройт.

Младото шведско сопрано вече е работила с видните режисьори Щефан Хархайм, Франк Касторф, Барб и Дусе, както и диригенти като Лорин Маазел, Кирил Петренко, Андрис Нелсонс, Корнелиус Майстер, Иван Ангелов и Кен Нагано.

За Иван Ангелов

Иван  Ангелов е гостуващ диригент в най-престижните европейски и световни оперни театри и концертни зали. Бил е главен диригент на Пловдивската опера, Бил-Биен и Лозана-Швейцария, на балета на Монте Карло, на операта в Бон и Националната опера – Братислава. Дирижирал е Токио Сити Филхармония, Московска Филхармония и филхармониите в Стокхолм, Щутгарт, Верона, Женева, Берн, Ница, Марсилия, Будапеща, Истанбул. Иван Ангелов  е гост в Берлинската Дойче Опер, в Комише Опер и в оперните театри в Мюнхен, Хамбург и Лайпциг.

За ОPERA OPEN

ОPERA OPEN се провежда от 17 юни до 20 юли на Античния театър в Пловдив. Програмата е 31-во издание на традиционните Вердиеви вечери.

В OPERA OPEN: Вердиеви вечери – продължението са включени премиерните спектакли на Кармина Бурана, Травиата, Дон Карлос и Аида. Концерти ще отбележат 100-годишнината от рождението на Борис Христов и 200-годшинината на Рихард Вагнер. Лятната програма на Държавна опера Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив и на Министерство на културата. Съорганизатори са Национална опера и балет София, Държавна опера – Стара Загора и Държавен музикален и балетен център –София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА