Last news in Fakti

16 Юли, 2014 16:30 1 238 0

Правителството отпусна 1 500 000 лв. за археология

  • археология-
  • правителство-
  • субсидия-
  • министерски съвет

Вчера се появи информация, че тази година за първи път от 136 години насам спират парите за археология

След като вчера стана ясно, че пари за археология няма, днес Министерски съвет одобри допълнителни разходи в размер на 1 500 000 лв. по бюджета на Министерството на културата за 2014 г. за дейности по проучване и опазване на археологическото наследство, включително и теренната консервация.

Целта на приетия проект на Постановление на Министерски съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2014 г. е да се осигури финансиране на теренните археологически проучвания в изпълнение на чл.148, ал. 4 от Закона за културното наследство.

Вчера се появи информация, че тази година за първи път в 136-годишната история на Третата българска държава няма да бъдат отпуснати пари за планови археологически разкопки. Според информацията работата по столици като Плиска, Преслав, Трапезица, Царевец щеше да бъде замразена. Щеше да спре работата и по древни областни градове като Силистра, Калиакра, Несебър, Созопол. Римски градове като Дебелт, Нациария, Нове, Никополис ад Иструм.

Проф. Божидар Димитров заяви, че дори по време на войните, когато държавата ни е печелила не една и две битки, е имало пари за разкопки, тъй като дори тогава на показ са изниквали забележителни съкровища.

С днешните предложени средства финансово ще се осигурят дейности за археологически обекти, които се проучват в продължение на години и за които е необходимо археологическите разкопки да продължат. Причината е, че те са застрашени, тъй като са изложени на иманярска дейност и негативни атмосферни влияния.

Голяма част от обектите са изключителни образци на културното ни наследство, с потенциал за превръщането им в атрактивни туристически дестинации.

Разходите по години са както следва:
2009 г. – 439 194 лв.
2010 г. – 841 870 лв.
2011 г. – 994 000 лв.
До септември 2012 г. – 1 121 335 лв.
За 2013 г. Министерството на културата наследява предходен бюджет от 500 000 лв.

Средствата са разпределени от 16-членна експертна комисия с председател проф. Божидар Димитров, назначена от министър Петър Стоянович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА