Last news in Fakti

8 Септември, 2014 17:08 1 964 0

Младежкият театър възражда култови спектакли от 70-те и 80-те

  • младежкия театър-
  • николай бинев-
  • ивайло христов-
  • дейвид линдзи-абър-
  • "кривите огледала"

Там ще поставят Ивайло Христов, Влади Люцканов, Малин Кръстев, Стефан Мавродиев и др.

Младежкият театър възражда култови спектакли от 70-те и 80-те - 1
Кадър от спектакъла "Женска управия" в рамките на фестивала "Панаир на младите"

С почит към патрона на Младежкия театър - незабравимия Николай Бинев, чиято 80-годишнина бе на 5 юли, както и в трескава подготовка за 70-годишния юбилей, започва сезон 2014/2015 за трупата на Младежки театър „Николай Бинев“. Връзката между поколенията, предизвикателствата на времето и желанието да бъдем достойни наследници, са водещи при оформяне на програмата за този сезон.

Сезонът започва с премиера на голяма сцена на пиесата „Кривите огледала” от Дейвид Линдзи-Абър, в превод на Златна Костова, поставена от Ивайло Христов. Театърът отваря врати за премиерната си публика на 24 и 25 септември. В тази съвременна черна комедия (от автора на „Заешка дупка”, нашумял и награждаван спектакъл на Театър 199, също под режисурата на Христов) ще видите любимите актьори от трупата на театъра – Койна Русева, Станка Калчева, Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Стефан Мавродиев, Ники Луканов и младия Юлиян Петров.

Броени дни след това започва 7-ото издание на фестивала „Панаир на младите” (29 септември – 5 октомври), чието мото тази година е „ТрансФормс”. Специално за феста се подготвят три премиерни заглавия, демонстриращи опита на младите театрали да работят със/между/отвъд познатите ни театрални форми. Нали все очакваме от тях „нови” такива, а всъщност „нищо ново няма под слънцето”?! Селекционер отново е Кремена Димитрова. Сред избраните заглавия са „Женска управия” по  Аристофан, реж. Анастасия Събева, „Буре барут” по текстове на Деян Дуковски, реж. Анна Батева, „Опакометаморфози” от Валери Петров, реж. Стилиян Петров и Албена Георгиева, „Какво да се прави” по „Кандид“ на Волтер, реж. Теди Москов. Както обикновено, фестивалът ще предложи и атрактивни музикални проекти. Откритието на 8-то издание е Swing Revival Collective, клубен проект, който прави своя дебют специално на фестивала, представяйки нови аранжименти на хитови суинг парчета с акустична брас-секция.

Следва подготовка и премиера на детски мюзикъл по култовата книга на Михаел Енде – „Момо” – сценична версия Ина Божидарова и Веселка Кунчева, режисьор е Веселка Кунчева, с визията на Мариета Голомехова. Един много силен, актуален и поучителен текст, както за децата, така и за техните родители, който ни напомня колко относителна категория е времето, измервано от часовници и календари и колко по-важно и смислено е времето на сърцето, времето, прекарано  в мечтание и с приятели.

Събитията след Нова година преминават под шапката на честванията на 70-годишния юбилей. От театъра отварят програма RE: – знакови заглавия от историята на театъра ще бъдат поставени отново на негова сцена. Такива ще бъдат „Кухнята” на Арнолд Уескър, с която ще се заеме Владимир Люцканов. „Кухнята” е едно от най-запомнящите се представления на театъра от 70-те години, поставено от неговия баща Николай Люцканов.  Друго такова заглавие е „Еквус” от Питър Шафър, за него се водят преговори за режисьор. Забележителната за времето си постановка на Гриша Островски с младия тогава Никола Стефанов в главната роля, още се помни от зрителите.

В рамките на честванията двама любими актьори от трупата на театъра - Малин Кръстев и Стефан Мавродиев, ще режисират свои спектакли. Малин Кръстев ще постави авторския си драматургичен текст „Семеен албум”, а доайeнът на трупата -  неостаряващият Мавро, ще се потопи отново в Чеховата драматургия. Този път той е избрал „Иванов”.

Традиционно театърът дава шанс на млади режисьори да работят с трупата и да покажат своите способности. Абсолвентката от НАТФИЗ Анастасия Събева, чийто спектакъл „Женска управия” става част от репертоара на театъра, ще посегне и към култовия текст на Дьо Лакло „Опасни връзки”.

Театърът проявява интерес и към работата на младия Васил Дуев, режисирал успешно „Самотни персонажи” и „Военновременни видения”, на когото е предложил да реализира вариант на „Пилето” на Уилям Уортън.

Изненада е един амбициозен проект на Марий Росен по текстове на Чехов/Кафка/Хесе, който режисьорът ще работи в тандем със сценографката Петя Бoюкова.

Обсъждат се и други проекти с интересни предложения от нови, непоставяни заглавия на съвременната европейска драматургия.

В рамките на юбилейната 2015 година ще бъдат издадени алманах и албум с плакати и снимки от историята на театъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА