Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 15:07 1 540 0

Примата Александрина Милчева - специален гост на Операта в Нощта на театрите

  • софийската опера и балет-
  • александрина милчева-
  • пламен карталов-
  • нощта на театрите-
  • силвана пръвчева-
  • специален гост-
  • посланици

Меломаните ще имат възможност да избират от богата 16-часова програма на 15 ноември

Софийската опера и балет подготвя 16-часова програма за Нощта на театрите. В нея примата Александрина Милчева е специален гост, а посланици са сопраното Силвана Пръвчева и примабалерината Катерина Петрова.

Софийската опера и балет ще посрещне на 15 ноември от 10.00 до 22.00 ч. гостите на второто издание на Нощта на театрите с рекордна 16-часова програма от детски представления, оперен концерт, балетна премиера, открит урок и прожекции на документални филми. Специален гост на събитието е оперната прима Александрина Милчева, а посланици са сопраното Силвана Пръвчева и примабалерината Катерина Петрова.

Стартът на инициативата е даден през 2008 г. в Хърватия, а в тазгодишното издание на Нощта се включват 11 софийски театъра и участници от други 10 града в България.

Софийската опера и балет започва специалната си програма за нощта с „Концерт за бебоци“ за най-малките и с операта за деца „Хензел и Гретел“ от Енгелберт Хумпердинк. Официалното откриване на Нощта на театрите е в 11.00 ч. от директора на театъра акад. Пламен Карталов и от тазгодишните посланици, сопраното Силвана Пръвчева и примабалерината Катерина Петрова. Първата ще участва в концерта „Премиера“ с откъси от най-новите заглавия в оперния репертоар, а втората зрителите ще могат да видят в ролята на Аврора в балета „Спящата красавица“ от Чайковски същата вечер.

През целия ден за най-любознателните ще има специални турове-обиколки „Зад кулисите“ на театъра. Ще бъдат посещавани зали за репетиции и представления, гримьорни за артистите, сцената, ложи и фоайета в емблематичната сграда, проектирана от големия български архитект Лазар Парашкеванов. Костюми от постановката на „Борис Годунов“ на Мусоргски това лято пред катедралата „Св. Александър Невски“ ще бъдат изложени в главното фоайе, а премиерно публиката ще види документалния филм на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов „Опера на площада“. Лентата разкрива любопитни работни моменти от тази уникална постановка на Софийската опера и балет.

С видеозапис от спектакъл от 1988 на операта „Адриана Лекуврьор“ от Чилеа ще бъдат отбелязани предстоящите юбилеи на двете оперни прими Александрина Милчева и Райна Кабаиванска. Голямото мецосопрано Милчева ще разкрие тайни на оперното пеене в уникалния си открит урок за публиката на Нощта на театрите. Постановката на творбата на Франческо Чилеа е с участието на Румен Дойков, Петър Петров, Здравко Гаджев, Емил Угринов, Петър Бакърджиев.

Посетителите на Нощта на театрите в Софийската опера и балет ще могат да видят и трите филма, произведени през 2014 г. по случай 100 години от рождението на световния бас Борис Христов. Автори са Георги Тошев, Невена Коралова, Петя Тетевенска и Магдалена Манолова. 125-годишнината от рождението на голямата оперна певица Христина Морфова ще бъде почетена с прожекцията на филма на режисьора Петър Бахнев от 1991 г. 85-годишният юбилей на прочутия ни бас Николай Гяуров ще бъде отбелязана с документалния филм на Невена Коралова от 1999 г.

Билетите за Нощта на театрите в Софийската опера и балет, са на цена 6 лв. Като специален бонус за своята вярна публика операта предлага билетите за детския спектакъл на „Хензел и Гретел“ от 11.00 ч. и за премиерата на „Спящата красавица“ от 19.00 ч., същата вечер, да важат и като пропуск за Нощта на театрите. Билетите се продават на касата на Софийската опера и балет на ул. „Врабча” 1.

Ето и пълната програма на събитието:

10.00 – ЗА ДЕЦА Концерт за бебоци (зала „Бебоци“)

11.00 – ЗА ДЕЦА „Хензел и Гретел“ – опера за деца от Енгелберт Хумпердинк (Малка сцена)

11.00 – Откриване на Нощта на театрите (Голяма сцена)

11.15 – КОНЦЕРТ „Премиера“ – с откъси от премиерните спектакли на Софийската опера и балет през сезона 2014/2015 (Голяма сцена)

12.00 ПРЕМИЕРА „Опера на площада“ – Филм за създаването на спектакъла по операта „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски на площад „Св. Александър Невски“ - юни-юли 2014 г. Постановка: Пламен Карталов.

Сценарий: Миглена Стойчева, оператор: Недялко Данов (Голяма сцена)

14.00 – ОПЕРА „Адриана Лекуврьор“ – от Франческо Чилеа – Видеозапис на спектакъл на Софийската опера от 1988 г. С участието на: Райна Кабаиванска, Александрина Милчева, Румен Дойков, Петър Петров, Здравко Гаджев, Емил Угринов, Петър Бакърджиев. (Голяма сцена)

17.00 - ОТКРИТ УРОК С оперната прима Александрина Милчева (Малка сцена)

19.00 - БАЛЕТ ПРЕМИЕРА – „Спящата красавица“ – от Пьотр Илич Чайковски (Голяма сцена)

ФИЛМИ П

ВИП зала

12.00 – 18.00 – Прожекции на документалните филми:

  • Христина Морфова“ – 1991 – 36’ - реж. Петър Бахнев, СТФ „Екран“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА