Last news in Fakti

6 Януари, 2015 12:51 4 524 1

Отиде си известният художник Стефан Десподов-Деспо

  • почина-
  • художник-
  • стефан десподов-
  • карикатура-
  • театрален плакат-
  • народния театър

Той бе популярен сред публиката с естетските си карикатури и театрални плакати

Отиде си известният художник Стефан Десподов-Деспо - 1
Стефан Десподов (вдясно) на откриването на своя изложба плакати в Москва.

На 65-годишна възраст почина художникът Стефан Десподов - един от големите майстори на българската карикатура и театрален плакат, познат от дълги години на публиката с естетските си карикатури в медиите и от ефектните плакати на Народния, Сатиричния театър и др.

Поклонението ще се състои на 9 януари (петък) от 12.00 часа в софийската църква „Свети Седмочисленици”, съобщиха от Съюза на българските художници.

Стефан Десподов-Деспо е роден през 1950 г. в Кюстендил. Завършва Художествената академия “Николай Павлович“ през 1974 г., специалност „Приложна графика” в класа на проф. Александър Поплилов. Веднага започва работа в издателство „Техника”, а по-късно и в „Народна култура” като художествен редактор.
Участва в изложби на карикатурата, плаката и приложната графика у нас и в чужбина, увлича се също така от пространственото оформление и рисувания филм. Той е автор на три анимационни филма.

Негови творби са публикувани в периодичния печат не само в България, но и в Русия, Полша, Швейцария, Германия, Япония, Италия, Турция, бивша Югославия, Чехия, Германия и Куба. Те намират място в престижни издания като Новое время, Литературная газета, Слово, Europeo, Graphis, Idea, City.

Десподов е носител на множество награди за карикатура от наши и международни изложби.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа своите съболезнования по повод кончината на големия български художник - плакатист и карикатурист Стефан Десподов. В съболезнователното си писмо до семейството и близките на Стефан Десподов министър Рашидов пише:

"С голяма болка научих за кончината на един от най-талантливите и заслужено получили международно признание художници на България. В продължение на две десетилетия първата трупа на страната ни - Народен театър „Иван Вазов”, канеше публиката на своите спектакли благодарение на впечатляващите и оригинални театрални плакати на Стефан Десподов. Смея да твърдя, че в изкуството на сътворяването на театралния плакат Стефан Десподов нямаше равни у нас, неговите майсторство и талант бяха ненадминати. А този занаят никак не е лесен – както казват познавачи, умението да направиш един добър театрален плакат е в това да успееш да кажеш страшно много в едно съвсем малко, ограничено пространство. Самият той споделяше, че художникът трябва да разиграе пиесата върху белия лист сам. А това е много трудно, защото един спектакъл, който се играе за час и половина или два, трябва да пресъздаде само с няколко щриха в един миг основната идея на пиесата.

Неговите работи се харесваха и на обикновените зрители, и на неговите колеги, и на театралните критици. Плакатите му винаги ни изненадваха, той умееше да погледне от особен, по-различен ъгъл към произведенията на великите драматурзи, към неостаряващите шедьоври на световната и българска театрална класика, но същевременно ни грабваше и с интерпретирането на пиесите на водещите съвременни драматурзи. С десетките плакати, създадени през годините специално за НТ „Иван Вазов” към легендарни пиеси като "Хъшове", "Макбет", „Сако от велур”, „Тартюф”, към пиеси на Шекспир, Ибсен, Бекет, Олби и други знакови автори, художникът Стефан Десподов вече е част от славната история на Народния театър, 110-годишнината от основаването на който почетохме съвсем наскоро.

Ще запомним обаче Стефан Десподов не само като талантлив автор на плакатите на Народния театър „Иван Вазов", но и като eдин от най-известните и изявени български карикатуристи. Той участваше със свои работи и в много национални и международни изложби и разбира се, признанието не закъсня – художникът е носител на повече от 50 престижни международни и наши награди от различни конкурси".

Поклон пред светлата му памет!
  

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На баща си син

    0 0 Отговор
    На именния му ден по един стил отпреди 1968 ще се сетя за него, адаша Деспо. Жалко, не е успял някой да му помогне да се измъкне от тая наша болест. Да го помним, нищо друго не ни остава.