Last news in Fakti

12 Януари, 2015 10:31 6 295 0

Анита Екберг почина на 83 години

  • анита екберг-
  • актриса-
  • почина-
  • сладък живот

Звездата от филма Сладък живот на Фелини се е сбогувала с живота в болница в Рим

Анита Екберг почина на 83 години - 1
Снимки: АП/БТА и архив


Шведската актриса Анита Екберг, чиято звезда изгря във филма на Федерико Фелини „Сладък живот“ (La Dolce Vita) почина на 83 години в клиника близо до Рим след дълго боледуване, съобщиха  световните информационни агенции.

Бившата Мис Швеция, която бе оприличавана на "секс богиня"  и наричана "музата на Федерико Фелини", печели световната си популярност през 60-те години с филма "Сладък живот".

Моментът, когато тя нагазва във Фонтана ди Треви в Рим, облечена в рокля без презрамки, е считан за един от най-емблематичните в киното.

Адвокатът на актрисата заяви, че тя е починала в неделя в болница в Рим, където постъпила по Коледа след поредица от заболявания.

Актрисата бе в инвалидна количка в продължение на няколко години, защото счупи бедрото си, повалена от един от домашните й догове.

Екберг е родена в Малмьо, Швеция през 1931 г. в семейство с осем деца. Още като тийнейджър започва работа като модел. През 1950 г. печели титлата "Мис Швеция". По-късно заминава за САЩ, за да участва в конкурса "Мис Вселена". Въпреки че не печели и говори много малко английски, тя веднага подписва договор с "Юнивърсъл пикчърс" (Universal Pictures). Студиото я изпраща да работи в Италия, където си партнира с Хенри Фонда.

В Рим тя се среща с режисьора Федерико Фелини, който я взема за ролята на Силвия Ранк - "най-прекрасната жена, създадена от началото на времето" в лентата си "Сладък живот", където си партнира с Марчело Мастрояни.

Участва във "Война и мир" (1956 г.) заедно с Одри Хепбърн. През 1960 г. Федерико Фелини поверява ролята на живота й – Силвия в La Dolce Vita. Играе в "Бокачо 70" (Boccaccio 70) заедно със София Лорен и Роми Шнайдер. Предлагана е за ролята на момичето на Бонд в "Доктор Но", но ролята в крайна сметка е дадена на Урсула Андерс. През 1963 г. играе с Франк Синатра и Дийн Мартин в комедийния уестърн "4 for Texas".

Екберг е омъжвана два пъти - за актьорите Антъни Стийл и Рик ван Натър. Няма деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА