Last news in Fakti

23 Април, 2015 19:49 1 450 0

Посланик Избастин дари книги и откри изложба в Смолян

  • казахстан-
  • 20-та годишнина на асамблеята на народа на казахстан-
  • годишнина-
  • изложба-
  • смолян-
  • темиртай избастин-
  • г-н николай мелемов

Изложба в Смолян във връзка с 20-та годишнина на Асамблеята на народа на Казахстан

Тази година в Казахстан се чества 20-та годишнина на Асамблеята на народа на Казахстан, 20-та годишнина на Конституцията на републиката и 550-та годишнина на Казахското ханство. По този повод  в град Смолян се проведе изложба, посветена именно на 20-та годишнина на Асамблеята. Тя бе тържествено открита от ръководителя на дипломатическата мисия на Казахстан Темиртай Избастин и кмета на града Николай Мелемов. Беше направено и дарение от книги за Казахстан на регионалната библиотека “Николай Вранчев”, в това число луксозното  издание “Седемте чудеса на Казахстан”.

По време на срещата си, посланик Избастин и Мелемов обсъдиха перспективите за развитие на двустранните отношения и възможности за побратимяване на град Смолян с град от Казахстан.

Избастин от своя страна представи Стратегията “Казахстан-2050″, с реализацията на която Казахстан цели да се нареди сред 30-те най-развити държави в света.Той информира кмета на Смолян и за предстоящите на 26 април 2015г.  избори за президент на Република Казахстан, за обръщението на президента на Казахстан “Нурлъ жол – Път към бъдещето”, както и за предстоящото през 2017 година международно изложение “Астана-ЕКСПО-2017″.

Избастин се срещна и с представители на бизнеса в  Смолян, с които обсъди основните перспективни насоки в търговско-икономическите връзки между двете страни.

В края на събитието Избастин връчи юбилеен медал, утвърден от президента на Република Казахстан, „70 години от Победата във Великата отечествена война 1941-1945 г.” на казахстанска гражданка Блажеевская Раиса Парфириевна. Раиса Парфириевна е единственият ветеран от казахски произход от Великата отечествена война. Тя живее в България в град Смолян заедно със своето семейство. Дамата е участвала активно в боевете и е наградена  с няколко медала. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА