Last news in Fakti

12 Май, 2015 18:27 1 130 0

Започва филмовият фестивал в Кан

  • кан-
  • кино-
  • фестивал

Той ще продължи до 24-ти май

Започва филмовият фестивал в Кан - 1
Снимка: БТА/AP

Тази нощ започва 68-то издание на филмовия фестивал в Кан, съобщава Би Би Си.

Събитието ще бъде открито от филма на френския режисьор Еманюел Берко - „Остани изправен“. Берко е първата жена – режисьор, чийто филм ще стартира събитието от 1987 г. Това ще е световната предпремиера на филма, чиято голяма звезда е Катрин Деньов. В лентата се разказва историята на момче от възпитателен дом за непълнолетни.

В журито, което ще определя носителите на наградата „Златна палма“ влизат братята Коен, Джейк Джиленхал и Сиена Милър. 19 филма ще спорят за наградата за най-добър филм.

Има няколко заглавия, за които се очаква да привлекат вниманието на световната публика. Сред тях е документалният филм „Ейми“ на режисьора Асиф Кападиа. Филмът разказва историята на певицата Ейми Уайнхаус, която почина в пика на славата си през 2011 г.  Той е заснет с помощта на родителите на певицата, които са предоставили стари кадри от детството на певицата. Бащата на Ейми – Мич обаче се дистанцира от заглавието, определяйки неговото съдържание като подвеждащо.

С трепет се очаква премиерата на филма на Тод Хейнс – Карол. Той е базиран на романа на Патриша Хейсмит - „Цената на солта“. Действието в лентата се развива през 50-те години в Ню Йорк. Тя разказва за млада продавачка, която се влюбва в по-възрастна и вече омъжена жена. В главните роли са носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет и Руни Мара. През 50-те години на миналия век книгата предизвиква противоречиви отзиви заради провокативния си сюжет, но днес е смятана за изключително новаторска.

Естествено на фестивала ще бъде представен и последния филм на Уди Алън - „Ирационалния мъж“. В него блестят имената на Хоакин Финикс и Ема Стоун. Продукцията разказва за професор по философия, изпаднал в екзистенциална криза, открил стимул за живот в своя млада студентка.

Определено публика и жури ще са изключително заинтригувани от филмовата адаптация на Джъстин Курзел по творбата на Уилям Шекспир - „Макбет“. В главната роля е Майкъл Фасбендър, а в лентата му партнира Марион Котиар.

На фестивала дебют като режисьор ще направи звездата Натали Протман. „История за любов и мрак“  е базирана на книгата на израелския журналист Амос Оз. Той е един от най-големите застъпници за мирно решение на израелския проблем и основател на антивоенното движение „Мир сега“. Портман играе неговата майка и е снимала лентата в продължение на една година в Израел.

Гас ван Зант ще представи своя „Море от дървета“. Главната роля във филма се играе от носителя на „Оскар“ Матю Макхонъкхи, който играе ролята на американец, който пътува до планината Фуджи в Япония, за да се самоубие. В продукцията му партнира Наоми Уотс.

От по-комерсиалните заглавия дебют ще направи „Лудият Макс: Пътят на яростта.“ С този филм Джордж Милър възобновява собствената си поредица, която превърна Мел Гибсън в супер звезда през 80-те години на миналия век. Този път в главната роля влиза Том Харди, на който ще партнира Чарлийз Терон. Историята отново ни пренася в един постапокалиптичен свят. В него един самотен отмъстител влиза в сблъсък с банда от разбеснели се мародери.

Фестивалът в Кан започва тази нощ и приключва на 24-ти май. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА