Last news in Fakti

20 Май, 2015 08:00 962 0

Катри Липсон представя "Продавачът на сладолед"

  • катри липсон-
  • продавачът на сладолед-
  • представя-
  • роман

Романът е спечелил Наградата за литература на Европейския съюз

На 20 май (сряда), от 18 ч. финландската писателка Катри Липсон лично ще представи в София българското издание на романа си "Продавачът на сладолед", спечелил Наградата за литература на Европейския съюз. Събитието с участието на авторката ще бъде в залата на Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” № 100.

Мястото на представянето съвсем не е избрано случайно, защото по-голямата част от действието на книгата се развива в Чехословакия през цялата втора половина на ХХ век.

Дирейки спасение, на Естер й се налага да тръгне с непознатия Томаш като негова съпруга, в търсене на безопасно място в провинцията. Тяхната история снима режисьор, който решава да имитира реалния живот, създавайки филм без сценарий, в който актьорите научават историята и своите роли в движение, по време на снимането. Но тези персонажи започват свой собствен живот. В забутано селище, където всички пътища са отрязани, Томаш и Естер Воржда заживяват заедно с помощта на вдовицата г-жа Немцова...

Когато филмът е готов, режисьорът е разпитван от Държавна сигурност за мистериозна жена, която гледа филма многократно в различни селища. В края на 60-те години на ХХ век Ян, синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и се оженва за нея. След още 20 години дъщеря им Гунила отива в родния град на баща си в Чехия, за да открие себе си...

Съдбата на измислените герои става по-истинска от самия живот.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА