11 Юни, 2015 17:43 1 602 2

Почина кино легендата Кристофър Лий

  • кристофър лий-
  • кино-
  • легенда

Актьорът е починал на 93-годишна възраст

Почина кино легендата Кристофър Лий - 1
Снимка: БТА/AP

Един от най-популярните британски актьори Кристофър Лий почина на 93-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

В забележителната си и изключително дълга кариера Лий се снима в над 250 филма. Той става популярен с ролите си на граф Дракула и Франкенщайн в поредица от филми на ужасите. Англичанинът обаче е най-познат с ролите си на злодеи в едни от най-култовите филмови поредици в нашето време.

Той изпълнявал ролята на Скараманга във филмите за Джеймс Бонд, ролята на граф Дуку в „Междузвездни войни“ и тази на магьосника Саруман във „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Актьорът е починал в неделя, след като е постъпил в болницата на Уестминстър, където е бил хоспитализиран, след като е получил дихателни проблеми и сърдечна недостатъчност. От болницата потвърдиха новината за смъртта му през днешния ден.

През 2009 г. сър Кристофър Лий получи рицарско звание за приноса си в драматичните изкуства и своята благотворителна дейност.

За неговата кончина звездата от филмите за Джеймс Бонд – Роджър Мур написа в социалните мрежи: „Ужасно е когато загубиш стар приятел, а Кристофър Лий беше един от моите най-стари. За пръв път се срещнахме през 1948 г.“.

„Ние сме дълбоко натъжени от новината, че Кристофър Лий е напуснал този свят.“, написаха от Британския филмов институт.

Актьорът от „Властелинът на пръстените“ и „Изгубени“ Доминик Монахан заяви:
„Толкова съжалявам да чуя, че Кристофър Лий е починал. Той беше забележителен човек.“

Кристофър Лий е роден в Лондон през 1922 г. и е един от най-дълго действащите актьори в историята. Той до последно се снима в успешни филми, като последното голямо заглавие с негово участие беше поредицата „Хобит“.През 2011 г. той бе награден с награда „БАФТА“ за цялостно творчество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Човек и добре да живее умира! Бог да го прости!
  • 2 Истината

    1 0 Отговор
    Дано Господ го прати в Рая!