Last news in Fakti

27 Август, 2015 15:05 1 232 0

Осъдиха фирмата, която продава музикални играчки без уредени авторски права

  • осъдиха-
  • фирма-
  • авторски права

Окръжният съд в Пловдив осъди „ЗИМ“ ООД – Пловдив за незаконното използване на песента „Ало, ало, Слънчице“ в детските играчки, които бяха разпространени от фирмата в търговската мрежа. Със своето решение и на основание Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) съдът постанови изземване и унищожаване на всички музикални играчки „забавно пиано”, възпроизвеждащи песента.

През 2013 г. композиторът Доно Цветков установи, че играчките съдържат песента му и се продават свободно, без да е потърсено разрешението на автора. Тогава той заведе дело срещу фирма „ЗИМ“ ООД, която е поръчала играчките да бъдат произведени и внесени от Китай. При разрешаване на казуса композиторът получи подкрепа от дружеството за колективно управление на авторски права Музикаутор.

С решението си Окръжният съд в Пловдив осъди фирмата да заплати 2000 лв. на Доно Цветков за нанесените му имуществени и неимуществени вреди, тъй като името на автора не е било обозначено по съответния начин, произведението не е било запазено в неговата цялост, и той не е получил възнаграждение, съгласно ЗАПСП, за използването на песента. В решението се посочва също, че съдът забранява на „ЗИМ“ ООД да внася, предлага и продава музикалните играчки, съдържащи песента „Ало, ало, Слънчице“.

„Съдебната практика по подобни дела е изключително оскъдна и фрагментарна и това може би е първото от този вид дела“, коментира Доно Цветков по повод решението на съда. Той апелира за въвеждане на ограничения по отношение на използването на интелектуална продукция при вноса на детски играчки.

„Липсата на регулация създава рискове за възпитанието, защото можеше да не е „Ало, ало, Слънчице“, а да е друго музикално съдържание, което да не е подходящо и дори да е вредно за деца“, изрази притеснението си композиторът. Той подчерта, че се надява да срещне същия обективизъм и на следваща инстанция, тъй като фирмата обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив.

Според дружеството за колективно управление на авторски права в музиката Музикаутор този казус е показателен за отношението на някои ползватели към интелектуалната собственост. Музикаутор напомня, че музиката е плод на труда на композитори, текстописци и аранжори и за да я има, този труд трябва да бъде оценен и възнаграден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА