Last news in Fakti

11 Октомври, 2015 10:12 1 356 0

Триумф на Софийската опера и балет в Япония

  • софийската опера-
  • триумф-
  • япония
Триумф на Софийската опера и балет в Япония - 1
Снимки: Софийската опера и балет

Българският "Турандот" на Софийската опера извая в Токио една истинска магична приказка, възнаградена от публиката с нестихващи овации и с викове „Брави” през първата вечер от спектаклите на първия ни оперен театър по време на шестото му гостуване в Япония.

Повече от 2000 души станаха част от триумфа в престижната токийска зала „Бунка Кайкан” на спектакъла „Турандот” на режисьора Пламен Карталов.

Бурните овации започнаха още по време на първото действие и продължиха с нарастваща сила до края на представлението. Солистите Йорданка Дерилова, Мартин Илиев, Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Даниел Острецов, Мирослав Андреев, Николай Петров бяха горещо аплодирани за изпълнението си на класическата творба на Пучини. Зрителите бяха очаровани от режисурата, сценографията и костюмите на Йоанна Маноледаки, от оркестъра с диригент Григор Паликаров и от хора с диригент Виолета Димитрова, съобщават от Операта.

Триумф на Софийската опера и балет в Япония

Атмосферата между сцената и публиката бе синхрон от вибрации, свързващи сетивата от емоции и въздигаща се нирвана. Мощното музикално ръководство, изключителните артисти - певци, брилянтният оркестър, хор, балет и тяхната игра в триизмерни сценични решения - тласкаха възприятието към една съпреживяваща се на живо фантастика на виртуозна режисура на багри от характери и динамично действие. С много топлота публиката приветства най-малките участници в спектакъла, от Хора на момчетата на радио „Токио ФМ”.

Възторзите не спряха близо два часа след този истински музикален празник, защото най-търпеливите почитатели на българските изпълнители буквално обсадиха служебния вход на театъра за снимки и автографи. А на специална церемония в една от залите  на театъра, най-страстно запалени оперни почитателки, облечени в много скъпи кимона се снимаха поотделно с артистите на спектакъла. Някои носеха партитури и бележници, на които артистите, диригента и режисьорът можеха да им поднесат своите пожелания.

Триумф на Софийската опера и балет в Япония

Сред присъстващите в залата блестяха елегантни дами, възрастни двойки и съвсем млади хора. „След великолепната Гена Димитрова, чието изпълнение в тази роля никога няма да забравя, тази вечер видяхме една нова дива”, така Йошинобу Такахаши обобщи представянето на Йорданка Дерилова в ролята на капризната китайска принцеса. След като си взе автографи от солистите, японският оперен почитател извади снимки с подпис от Радостина Николаева от гостуването на Софийската опера през 2005 г., с което смая изпълнителката на Лиу.

„Турандот” на Софийската национална опера е най-добрата постановка, която съм гледала, просто е фантастична и японската публика е толкова щастлива да я види”, каза Хисае Одашима, композитор, която за трети път присъства на спектакли на Софийската опера в Япония. „Великолепно, голям успех. Ние, от „Джапан артс”, представихме тази постановка през 2000 г. Като цяло тя е много по-добра сега – и солистите, и хорът, и оркестърът, всичко”, заяви Ейказу Оучи, президент на компанията - организатор на турнето на Софийската опера, който изрази голямото си задоволство от видяното. „Много ви благодаря за всичко, което направихте”, каза българският посланик в Токио Георги Василев.  

Особено значима е благодарността и признанието на генералния директор на „Мейджи” Кацио Ковамура, не само партньор на България и свързан с прочутото в Япония българско кисело мляко, но и спонсор на гастрола.

 „Турандот” от Пучини се представя за трети път по време на гостуванията на Софийската опера в Япония. Постановката от 1995 г. бе представена за първи път през 2000 г. и възстановена за сегашното турне по искане на японската импресарска агенция.

Тази вечер една друга приказака продължава с изпълнение на „Княз Игор” от Бородин отново в „Бунка Кайкан”, а утре съставът ще отпътува за Киото за втория спектакъл на „Турандот”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА