Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 12:43 1 445 0

Норвежци предизвикаха фурор в София

  • wardruna-
  • концерт-
  • софия-
  • фурор-
  • норвежци-
  • музиканти

Феновете се насладиха на уникалната музика

Норвежци предизвикаха фурор в София - 1
Снимки: НДК

Концертът на норвежците от Wardruna се превърна в едно от най-паметните събития, случвали се в Националния дворец на културата. Препълнената Зала 3 едвам събра стеклите се от цяла Източна Европа фенове на неподражаемите музиканти, които сътвориха невиждан по своя мащаб сценичен проект, който напълно оправда високите предварителни очаквания към тях.

Иновативното музикално събитие беше първото по своя род. Феновете се насладиха на уникалната музика, излизаща от древните викингски инструменти на Айнар Селвик и компания.

Фееричното шоу започна точно в 20:00 часа в четвъртък вечер, когато на сцената се качиха музикантите от група Smallman. Те подгряха феновете по най-добрия начин с музиката си, с която доказаха защо са смятани за водещата българска етно алтърнатив група в момента.

Час и половина по-късно цялата зала изригна, когато на сцената застанаха култовите норвежци, създали музиката към хитовия сериал “Викинги”. Те изсвириха за първи път в България, както някои от най-големите си хитове от първия им албум Gap var Ginnunga, така и напълно нови музикални интерпретации, част от които намериха място и в новия сезон на хитовия сериал, имащ милиони фенове в цял свят.

Публиката беше запленена от съчетанието на древна мистика и новаторство, поднесено със звуците на музикални инструменти, непознати на българската аудитория, но характерни за групата.

Айнар Селвик сподели , че е впечатлен както от перфектно свършената работа на техническите екипи, така и от невероятната публика, която се събра в залата, съобщиха организаторите.

Wardruna са музикално явление, което изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи северна сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската Древност и Средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА