Last news in Fakti

6 Март, 2016 08:00 2 772 0

Големият залог: Вълците от Уолстрийт атакуват

  • големият залог-
  • вълците-
  • филм

Филмът е едно от най-добрите заглавия на годината

Наградите „Оскар“ вече са раздадени и светът на киното спокойно може да навлезе в своя хипер комерсиален период, изпълнен със супер герои и фентъзи истории. В периода на наградите обаче един филм сякаш остана в сянка, която не заслужаваше.

Поне по мое мнение „Големият залог“ беше най-доброто заглавие сред всички номинирани. Просто сред водещите заглавия имаше силни филми с много силни страни, но и отявлени слабости. „Спотлайт“ спечели наградата за най-добър филм, благодарение на силна история и прекрасни актьорски изпълнения. Филмът обаче страдаше от липса на визуална  атрактивност и явен режисьорски почерк. „Завръщането“ спечели най-много награди във водещите категории. Филмът се отличава със страхотна визуалност и оригинална режисура, но страдаше от пропуски в сюжета. „Лудият Макс: Пътят на яростта“ спечели най-много награди като цяло и представлява невероятна визуална феерия. Сюжетът му обаче се изчерпваше в пътуване от точка А до точка Б. „Големият залог“ съчетава всичко, което определя един наистина силен филм.

Лентата има наистина оригинален, много сложен, но и забавен сюжет. В същото време в него е вложена много режисьорска мисъл и оригинална визия. Филмът носи и онова социално послание, което от Академията толкова много обичат. В същото време в него няколко актьора просто достигат пика на своето майсторство. Просто прекрасен филм. Той обаче за съжаление нямаше рекламната кампания, на каквато се радваха неговите конкуренти.

„Големият залог“ разкрива причините за финансовата криза, която разтърси света през 2008 г. Сюжетът се върти около три отделни групи финансисти, които успяват да усетят приближаването на голяма криза в пазара за недвижимите имоти няколко години по-рано. Всяка група заформя своя стратегия за това как да инвестира сериозни суми, по начин, който да им осигури огромни печалби в мига, в който кризата настъпи. Естествено всички се захващат да правят свои проучвания за пазара, за да са сигурни, че инвестициите им са сигурни. Така в един момент те стигат до шокиращата истина, че не просто пазара за недвижими имоти, а цялата икономика на САЩ е пред рухване.

Сценарият е изключително оригинален. Той ни разказва историята на финансовата криза през очите на няколко души, които всъщност успяват да спечелят големи пари от нея. Филмът може да бъде сравнен по много неща с „Вълкът от Уолстрийт“. В него обаче няма планини от наркотици и батальони от красиви жени. В него финансистите не са готини типове, а истерични невротици, които като хищници гонят своята плячка.  В началото всички са развълнувани от идеята за голяма печалба, но когато разбират какво всъщност се случва, започват да се борят със съвестта си и да се съмняват в това, което всъщност правят.

Филмът е конструиран по изключително оригинален начин. Както се досещате в него е пълно с икономически термини. Тоест в дадени моменти не е много лесен за гледане. Най-сложните термини обаче са обяснени наистина оригинално. Има отделни сегменти с популярни хора,  които обясняват за какво става дума. Така Марго Роби и Селена Гомес ви дават открити уроци по икономика за начинаещи и то по един доста забавен начин

Всъщност самият филм е забавен. Той е изпълнен с хумор и смешни моменти, стараейки се да избягват клишетата. Режисьорът Адам МакКей разказва историята по един изключително динамичен и забавен начин. Кадрите се сменят бързо, диалозите са дълги и сложни, като  се използват документални приоми, за да се получи една истинска умствена вихрушка.

Голямото качество на филма са актьорските изпълнения. В себе си той събира супер звезди като Стив Карел, Крисчън Бейл, Райън Гослинг и Брад Пит. Забележителното е, че такива звезди са се съгласили да си поделят по-скоро една палитра от поддържащи роли, защото в този филм реално няма централни персонажи. Тези малки роли до една обаче са забележителни.                                                                                                                 

Бейл е гениален финансист, който първи успява да изчисли вероятността за срив на пазара за недвижими имоти. Той обаче е самоизолиран, странен и за разлика от другите герои, опитващ се да скрие напрежението в себе си. Персонажът постоянно се разхожда по шорти и тениски из офиса си, слушайки метал, докато изчислява финансовите данни. Бейл прави поредният си шантав и изключително атрактивен образ, който макар и малкото си време на екран, обира точките на зрителя. Той напълно заслужи своята номинация за най-добър актьор в поддържаща роля.

Звездно изпълнение прави Стив Карел. Удивително е как един актьори, станал известен с ролята си в идиотски сериал, само за една година направи революцията до водещ актьор в Холивуд. След „Фокскачър“, Карел показва способностите си и в „Големия залог“. Неговият герой е невротик, бесен на системата, вярващ в нейната разруха, искайки лично да бутне кубчето, което да срине доминото. Карел е в ролята на персонажа, който поетапно разкрива до каква степен всичко се е скапало. Той обаче изживява всичко толкова лично, че накрая се чувства напълно отвратен от това, че ще спечели от него. Това е образът, който е най-податлив на съвестта си. Той мрази това, което се случва около него. За това на края дори е готов да си загуби парите, само за да покаже до колко провалена е финансовата система.

Райън Гослинг пък се показва в напълно непозната светлина. Във филма той е мазен банкер, надушил срива на икономиката, но решил да не предпази клиентите си, а да се съюзи с група финансисти, чрез които да спечели от предстоящото да се случи. Той е нахален, арогантен и високомерен. Неговият персонаж непрекъснато повтаря, че не е герой в историята, а просто тарикат, който не иска да се задоволява просто с тлъстите си хонорари, а иска и парче от голямата баница. Гослинг се справя толкова добре с образа си, че наистина ти се иска да го фраснеш. Той е изкривеният образ на цялата банкова система. Хитър банкер, който просто иска по-голям хонорар.

Брад Пит получава най-малко време, но има шанса да влезе в нестандартен за себе си образ. В „Големият залог“ той е напълнял бивш финансист с брада, който отдавна се е отегчил до болка от Уолстрийт, но който се замесва във всичко просто от интерес да бъде част от цялата схема. Той не харесва това, което се случва и постоянно демонстрира колко е недоволен, че ще спечели от драмата на други хора.

Всъщност сценарият е толкова добър, че зрителят просто иска да види как героите ще спечелят големите пари накрая. Така изведнъж можеш да се уловиш как стискаш палци кризата да се случи, защото така героите ще победят. Това е страхотната черта на филма. Той поставя пред морална дилема самия зрител. Така и Брад Пит попарва като с чук цялата публика, когато заявява на своите протежета: „Защо танцувате? Не разбирате ли, че залагаме срещу икономиката на САЩ? Ако сме прави милиони хора ще останат без работа, домове и пенсии. Ще спечелим от това. Правете каквото искате, но просто не танцувайте.“  Тези думи просто поразяват публиката и тя разбира за какво става на въпрос всъщност.

„Големият залог“ е филм, който представя финансовия свят по един изключително ироничен начин. Виждаме буквално гротески на агенти на недвижими имоти, които просто искат да си вземат премията, без да им пука за подробностите около сделките, които сключват. Всичко е забавно, но и представящо реалността по един начин, който е лесен за смилане. Това е един изключителен финансов трилър, който обикновеният човек може да разбере. Това е филм, който ви разказва една страшна история по един смешен начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА