Last news in Fakti

18 Април, 2016 21:18 888 0

Десетки творци протестираха в София и Бургас

  • протест-
  • култура-
  • софия-
  • бургас-
  • творци

С искания за яснота във финансов и творчески план, десетки творци от областта на сценичните изкуства се събраха на протест пред Министерския съвет. Протестиращи имаше и в Бургас, предаде БНР.

Ако исканията на творците не бъдат удовлетворени, те настояват за оставка на ръководния екип на Министерството на културата.

Протестиращите искат незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд "Култура", което да бъде в синхрон със Закона за държавния бюджет. Те също настояват за незабавни промени в Закона за меценатството, договорени в резултат на експертна дискусия, която да цели той да излезе от пожелателния тон и да започне да действа. Те искат също и изпълнение на исканията на сценичните изкуства, които са входирани в повечето държавни институции, както и отмяна на Постановление 31 на Министерския съвет, което, според тях, заплашва 8 културни института с финансово задушаване.

Прозрачност най-вече да се случи, защото парите ги има, само че не се знае къде отиват и какво става с тях. Мисля, че ще се оправят работите, ако се дава за качество, а не да се превръщаме в пазар, обясни актьорът от Врачанския театър Борислав Сарафанов.

Да започнем да създаваме някаква стратегия за закрила и развитие на културата, защото този закон, който го направихме с пръвите правителства в началото на помяната, от времето на СДС - той не работи. Красиви думички, но не е работещ закон - това е проблемът, допълни режисьорът Бойко Богданов.

Музиканти от Държавната опера в Бургас, както и работещите в Регионалната библиотека също се включиха в Националния протест срещу провежданата от Министерството на културата политика. На площад "Атанас Сиреков" в центъра на града се събраха около 50 човека, за да изразят своето недоволство с лозунги: "Искаме да правим култура, а не халтура" и "България има нужда от култура, образование и здравеопазване". Протестиращите изразиха и възмущението си от ниските заплати в сектора и подчертаха, че ако Министерството на културата не започне диалог, ще поискат смяната на ръководството му.

Междувременно от Министерството на културата разпространиха позиция, според която нито един държавен културен институт не е заплашен от фалит. Минитсерството на културата, се казва още в становището, има готовност още тази седмица да състави работна група, която да подготви промени в Закона за меценатството, както настоява гражданската инициатива.По повод исканията, свързани със Закона за хазарта, от министерството напомнят, че са в постоянна дискусия с писма с Министерството на финансите по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА