Last news in Fakti

21 Април, 2016 04:00 913 0

Номинираните за наградата „Стоян Камбарев” 2016

  • награди-
  • стоян камбарев-
  • творци

На 16-и май за седми пореден път ще се проведе Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016. Събитието ще се състои за втора поредна година.

Без съмнение това е най-чаканият и престижен приз за млади творци в България. Съществено за наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, е че тя не е строго профилирана, а обхваща селекция от талантливи млади артисти, които творят в различни области на изкуството.

Големият победител ще получи авторската бронзова статуетка, дело на Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв. Членове на журито са 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев”, начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева. Всички те са водещи имена от културния и обществения живот на България.

Не само победителят обаче ще има стимул за още по-висок полет в изкуството – най- важното е, че всички номинирани получават подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти. Ето защо истинската кауза на Фондацията стартира след края на Церемонията, когато започват да се реализират мечтите на младите български творци.

Ето и номинираните за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016:

Нора Ампова – художник, 26 г.

Емоционално искрена с налагaщ собствен стил и силно експресивно чувство, Нора е ярък представител на най-младата вълна от съвременни български художници. Номинирана е заради самостоятелната си изложба  “Личните Венери”, представена в София и Варна и заради включването на нейни творби в елитните селекции в Европейския парламент и в изложбата "Образ и подобие" - 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев. Цветна, ярка, ексцентрична, Нора експериментира и често се обръща към класиката с необходимия респект, но и с известна доза любопитство.
 

Георги Димитров- Жожо – китарист, 15 г.  

Следим таланта на Георги още от малко дете. Той би могъл отдавна да е захвърлил китарата, но вместо това върви уверено по стъпките на големите в класическата музика. Фин, съсредоточен, обаятелен, но и много концентриран в свиренето и в мечтите си, той се явява и печели награди на много български и международни конкурси. Последното му голямо признание е Първа награда в престижния международен конкурс “Млади виртуози” и Специална Награда на EMCY- Европейския съюз на младежките музикални конкурси за изключителни постижения. Георги е все още ученик в Музикалното училище в София в класа на проф. Столина Добрева.

Кирил Буховски – драматург, сценограф, актьор, 25 г.

Ето че има светлина и в тунела на българската млада драматургия. Кирил е всестранно развит артист - рисува прекрасно, занимава се със сценография и с актьорско майсторство, но е забелязан от членовете на Фондацията преди всичко заради първия си драматургичен текст “Ние сме вечни”, който печели първа награда и реализация          на сцената на Театър „София“ под режисурата на Василена Радева.                                      Кирил Буховски вече е готов и с втората си пиеса за живота на емигрантите ни в Лондон, с което показва, че интересът му към драматургията се развива и не е случаен.

Деница Даринова – актриса, 27 г.
Свободен и независим творец, Деница е от онези специални актриси, с които всеки режисьор иска да работи. В последните няколко години изигра много и разнообразни характери. Интересна, различна, себеотдайна, щура, Деница не само играе, но и пее завладяващо. Номинирана е заради умението си да влиза с лекота в различни образи, заради органиката и естествеността и заради смелостта й да участва непрекъснато в провокативни независими театрални проекти, бъдещето, на които дори не е ясно.

Павел Веснаков – кинорежисьор, 28 г.

Всяка година Павел прави все по-силен късометражен филм, привлечен от тъмната страна на реализма. Като сценарист и режисьор е изключително фокусиран върху желанието си все още много млад да заснеме и първия си пълнометражен “Спасителят в прахта”, който е в подготовка и търсене на финансиране. Номиниран е заради ясно изразения си кинематографичен стил. Филмът му “Чест” печели едновременно Голямата награда и номинация за Европейските филмови награди в Клермон-Феран, Франция - нещо непостигано досега от друг български режисьор.

Преди година Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2015 отиде при виртуозните братя цигулари Мартин (16 г.) и Александър (14 г.) Зайранови. Специалната награда на главния партньор на Фондацията - УниКредит Булбанк тогава спечели художника Андрей Хамбарски, който вече реализира своя самостоятелна изложба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА