22 Април, 2016 23:27 2 129 0

Априлското въстание в пресата на Австро-Унгария

  • априлското въстание-
  • пресата-
  • австро-унгария
Априлското въстание в пресата на Австро-Унгария - 1

През 2016 г. се навършват 140 г. от избухването на Априлското въстание. По този повод излиза от печат книгата „Априлското въстание в пресата на Австро-Унгария” (издателство „Гутенберг”) на д-р Димитър Драндийски.  Направените проучвания показват, че близо 200 европейски вестници и списания , и то най-авторитетните, най-четените, най-търсените са публикували около 3 хил. статии, дописки, информации, телеграми, писма, съобщения и др. материали, свързани с причините, подготовката, обявяването, развоя, потушаването и последиците от въстанието.

В настоящето издание се прави опит да се проследи как австрийските вестници реагират и отразяват това събитие през 1876 г.

На  26 април (вторник) от 17.00 ч. в залата на Народната библиотека „ Св.Св. Кирил и Методий” , ет.1  авторът ще представи своята книга.

Авторът на книгата д-р Димитър Драндийски е роден в гр. Оряхово, където през 1950 г. завършва и средното си образование. По-късно в София записва да следва Института по библиотекознание и архивистика. След завършването му, от 1956 г., работи като методист по Библиотечно дело в Софийски окръг. През септември 1968 г. идва във Виена, където през 1969 г. записва да следва специалностСлавистика във Ви- енския университет. В 1970 г. е назначен и започва да работи в Научната медицинска библиотека на Gesellschaft der Ärzte – Wien. Същата година записва да следва и медицина. Пише и защитава дисертация и завършва с докторат през 1977 г. във Виенския университет. През 1992 г. за 60-годишнината му е награден с ор- ден от Виенската камара на лекарите за заслуги в научна- та медицинска информация. През свободното си време издирва и събира из ав- стрийските архиви материали за историята на Бълга- рия. Плод на тази му дейност е излизането през 1996 г. на книгата му – „Априлското въстание 1876 в пресата на Австро-Унгария“, която е оценена и посрещната добре от специалистите в двете страни. Участва активно в родолюбивата дейност на Българската културно-просветна организация „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена и е дългогодишен член на нейното ръководство. През 1998 г. се пенсионира. Продължава да работи по издирването на материали из историята на българ- ската общност в Австрия, и през 2015 г. излиза книгата му «Виена и българите». Сега предлага, подобрено и до пълнено издание на книгата си за Априлското въстание в пресата на Австро-Унгария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА