Last news in Fakti

12 Май, 2016 12:33 1 458 0

„Една и съща река“ на Здравка Евтимова е роман на годината

  • роман-
  • годината-
  • здравка евтимова
„Една и съща река“ на Здравка Евтимова е роман на годината - 1
Снимки: Орлин Огнянов

Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи в сряда за пети пореден път Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Събитието се състоя в Литературен клуб "ПЕРОТО" и беляза началото на XXI „Салон на изкуствата“.

Снежана Йовева, ръководител на отдел „Връзки с институциите и неправителствени организации“, приветства присъстващите с добре дошли и ги поздрави от името на изпълнителния директор на Двореца г-н Мирослав Боршош. „За втора поредна година Национален дарителски фонд „13 века България“ гостува на НДК за откриването на „Салон на изкуствата“ именно с това събитие. Радваме се, че голямата къща - Дворецът, приютява малката с такива важни за обществото ни проекти каквато е литературната награда "Роман на годината", носи и много положителни емоции и нови идеи за партньорства“, бяха думите на Снежана Йовева.

„Радостни сме, че можем, заедно с вас, да се възхитим на смелостта на нашите писатели да вземат перото и да го потопят в живота и проблемите на българина – както в исторически, така и в съвременен аспект“, сподели Митко Тодоров изпълнителен директор на фонда. Той поздрави всички 32-ма автори, отзовали се на анонса да бъдат участници в конкурса. Самият директор обяви победителя в лицето на Здравка Евтимова и романът ѝ „Една и съща река“.

„Благодаря на всички, че сте тук тази вечер“, бяха първите думи на развълнуваната писателка. „Нека пишем такива книги, които да са винаги три часа преди големия студ, преди големия мрак. Да сме живи и здрави, близките ни хора да са живи и здрави и да няма гнили тръни – духовни и физически“, допълни още Здравка Евтимова.

„И тази година сред предложените романи имаше сериозни, интересни дълбоки и разнообразни творби на български писатели от различни поколения, пишещи в различни стилове, упътили се към различни теми“, сподели проф. Миглена Николчина, председател на журито.

„Пожелавам на всички участници нови творчески импулси и да можем да пълним Литературен клуб „Перото“ с хубави прояви, които да ни радват“, каза в заключение Митко Тодоров.

„Една и съща река“ на Здравка Евтимова е роман на годината


Романи-финалисти:

1. „Кротките“ на Ангел Игов, изд. „Жанет 45“

2. „Орлов мост“ на Владимир Зарев, изд. „Хермес“

3. „Една и съща река“ на Здравка Евтимова, изд. „Жанет 45“

4. „432 херца“ на Недялко Славов , изд. „Хермес“

5. „1994“ на Николай Фенерски, изд. „Дива 2007“

6. „Печатарят“ на Силвия Томова, изд. „Жанет 45”

Освен проф. Миглена Николчина в състава на журито бяха проф. д-р Михаил Неделчев, доц. д-р Йордан Ефтимов, Деян Енев и Емилия Дворянова.

„Една и съща река“ на Здравка Евтимова е роман на годината

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА