Last news in Fakti

6 Юни, 2016 23:30 1 192 0

Прочути чуждестранни хайкуписци - гости на Международния хайку форум

  • прочути-
  • чуждестранни-
  • хайкуписци-
  • гости-
  • международния хайку форум

Дейвид Ланю, Дитмар Таухнер, Док Дръмхелър и Щефан Волфшюц са гости на  Международния хайку форум, организиран от Столична библиотека и финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. Те са участници и в конференцията с доклади.

Дейвид Ланю е роден през 1954 г. в Омаха, Небраска. Активен член и президент на Американското хайку общество и бивш председател на Световната хайку асоциация. Преподава английска и световна литература в Университета Ксейвиър на Луизиана в Ню Орлианс. През 1982 г. открива хайку поезията. До момента е публикувал серия хайку романи: "Жабокът поет", "Сегавечно", "Мимолетен свят", "Човекът, който пишеше хайку", "Смеещият се Буда" и "Хайку войни", издадени и в България от издателство "Изток - Запад". От 2005 г. той почти всяка година посещава страната ни и допринася за развитието на българското хайку.

Док Дръмхелър е роден в Чарлстън, Южна Калифорния (САЩ). Редактор и издател на литературното списание "Катализатор". Работил е с театрални и музикални групи, с които е печелил различни награди, има публикувани десет стихосбирки. През 2009 г. участва в 5-тата конференция на Световната хайку асоциация, а през 2010 г. е поканен на Световния хайку фестивал в Печ и печели първа награда в конкурса за написване на хайку по време на фестивала. Участва в 6-тата конференция на Световната хайку асоциация в Япония. Книгата му „Преминавайки” съдържа 100 хайку на 11 езика. Док не за пръв път е в България. През 2013 г. за 1 месец той обиколи Балканите, в резултат на което се роди книгата му с хайку "Отвъд граничните зони", издадена миналата година на три езика (български, английски и румънски), която ще бъде представена по време на хайку форума.

Щефан Волфшюц е роден през 1953 г. Дипломиран икономист и теолог. Работил е двадесет години за протестантската църква в Германия. От 2002 г. се занимава с писателска и издателска дейност в Hamburger Haiku Verlag (хамбургско издателство за хайку). Основател е на интернет платформата www.haiku.de . От 2005 г. е член на борда на Германското хайку общество.

Дитмар Таухнер  е роден през 1972 г. в Австрия. Има издадени пет книги, някои от тях с хайку, както и компактдиск с аудиокнига. Носител е на няколко награди – Голямата награда на Международния хайку конкурс „Кусамакура” в Кумамото (Япония), първа награда на конкурса на Международната хайку асоциация в Токио (Япония), първа награда на хайку конкурса в Лудбрег (Хърватия) и др. Бил е гост на различни хайку форуми в Европа и САЩ, където е изнасял доклади и е участвал в четения. Основател и дългогодишен редактор на електронното списание за хайку „Хризантема”.

Проектът се осъществява с медийната подкрепа на ”Литернет” и участието на Хайку клуб София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА