Last news in Fakti

15 Юни, 2016 17:51 7 264 1

"Осмото чудо" на Българе взриви публиката

  • осмото чудо-
  • българе-
  • взриви-
  • публиката
"Осмото чудо" на Българе взриви публиката - 1
Снимка: БТА

Бляскавата премиера на четвъртия мащабен авторски проект на Национален фолклорен ансамбъл "Българе" още вълнува съзнанието на повече от 4000-те почитатели на фолклорното изкуство, препълнили Зала 1 на НДК във вторник вечерта.

Само който бе там, може да опише емоциите, накарали възхитената публика до един на крака да аплодира близо половин час създателите и участниците в музикално-танцовия спектакъл "Осмото чудо". Христо Ив. Димитров - продуцент, сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла отново предложи на зрителите нещо ефектно и неправено досега. Новият спектакъл е комбинация от филм и музикално - танцови фолклорни изпълнения, обединени от вдъхновената актьорска игра на всички участници в непринуден и интересен разказ. Основният акцент в сюжета е не само върху богатството от неравноделни музикални размери в българския фолклор, но и преоткриване личността на един верен приятел на България - Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Кросс.

Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в повествованието, преминаващо през 7 музикално - танцови картини, великолепно изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл "Българе". Самият Христо Димитров се изяви като солист в две от картините.

"Сигурен съм, че след появата на този спектакъл изкуството в България няма да бъде същото и хората, видели този спектакъл, няма да са същите. Щастлив съм, че най-после този мой проект ще стигне до зрителите и у нас, и по света." - сподели преди началото на премиерата креативният продуцент и сценарист.   

"Осмото чудо" е многопластов и обединяващ с посланията си, които веднага стигнаха до публиката в залата, която реагираше емоционално  и на изпълненията на танцьорите, и на думите на разказвача Джеймс Баучер. При репликата му, че смята Македония за не по различна от останалите български области, залата избухна в аплодисменти.

Изключително вълнуващо обръщение на чист български език към зрителите бе подготвил холивудският актьор Бен Крос. Който не го познаваше до момента, вече бе спечелен от изключителната му игра и непосредственото му повездение. "Да живее България!" бяха финалните думи на неговата кратка емоционална реч. С тази роля Крос не само бе приобщен към българската кауза, но със сигурност ще е неин ревностен пропагандатор, като героя си Джеймс Баучер, убедени са присъстващите на вълнуващия спектакъл.

Много обществени фигури и популярни лица уважиха премиерата на спектакъла, подготвян повече от три години от "Българе". Сред тях бяха Цветан Цветанов, Патриарх Неофит, много спонсори на ансамбъла и войводи от сдружение "Пазители на българщината", в което "Българе" членува. Много колеги и приятели от сферата на българското фолклорно изкуство бяха дошли да поздравят именитата трупа, отдавна утвърдила се като една от културните визитни картички на България.    


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Златка

    0 0 Отговор
    Убедена съм ,че това е началото на новото БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!Лавината идва и набира страшна,помитаща скорост.Това е ЧУДОТО -БЪЛГАРИЯ!!!НЕПОВТОРИМО,ВЕЛИКО,ИЗТРЪПВАЩО!!!