Last news in Fakti

19 Юни, 2016 16:22 902 0

Вълнуващо започна Международния музикален фестивал „Варненско лято“

  • варненско лято-
  • фестивал

Българската публика има нов любим музикант и той се казва Мирослав Петков

Вълнуващо започнаха в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център вчера дните на първия и най-дълголетен български фестивал - Международния музикален фестивал „Варненско лято“. В годината на своя 90-и юбилей форумът беше уважен от високи гости от Европейската асоциация на фестивалите, в която ММФ „Варненско лято“ членува от 1987 г., - Дарко Брлек, президент на ЕАФ, и Хюго Де Грийф, генерален секретар на ЕАФ.

На церемонията при откриването гостите посочиха престижа на варненския фестивал и пожелаха успех на организаторите. С поздравителни думи към публика и участници се обърнаха зам.-кметът на Варна Коста Базитов и председателят на комисията по култура в Община Варна Даниела Димова. Г-н Базитов изтъкна, че през всички тези години гражданите на Варна са поддържали своя фестивал и за Община Варна е чест да продължи делото на създателите на Първите летни музикални тържества от 1926 г. „Радвам се, че и сега ние като община правим всичко възможно, за да срещаме варненци с най-високите образци на българската, европейската и световна музикална култура“ – каза г-н Базитов и обяви фестивала за открит. Фестивалът получи поздравления от Министерството на културата, които поднесе Елиянка Михайлова, получени бяха и много благодарствени адреси.

Варненската филхармония, водена от диригента Джанкарло де Лоренцо от Италия, изпълни музикалната емблема на фестивала - Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров. Публиката посрещна с ентусиазъм новия прочит на обичаната творба.

След това на сцената излезе младият музикант Мирослав Петков, който беше солист в прекрасния, но рядко изпълняван Концерт за тромпет и оркестър от Васил Казанджиев. Със сигурност може да се твърди, че след този концерт българската публика има нов любим музикант и той се казва Мирослав Петков. Младият варненски тромпетист показа изключителна виртуозност и изящно нюансиране, и както казваха на излизане развълнуваните зрители - накара тромпета да говори с човешки глас. Емоциите достигнаха връхната си точка с края на биса – интерпретация за тромпет и оркестър на класическата ария от операта „Норма“ на Белини „Каста дива“. Публиката скандираше „Браво!“ и буквално не искаше да пусне своя любимец да си тръгне. Специалистите отбелязаха, че неговото изпълнение в тази вечер е било блестяща илюстрация на признанието, което младият българин получи с включването си от следващия сезон като първи тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър (Амстердам) - един от най-реномираните симфонични оркестри в света.

Прекрасният финал на тази запомняща се вечер дойде със сюита из балета „Ла страда” от Нино Рота. Публика и музиканти се вживяха в завладяващата музика на един от най-големите филмови композитори на всички времена и спектакълът се превърна в истинско музикално шоу. Накрая всички станаха на крака да отбележат вълнуващия миг на откриването на ММФ „Варненско лято” и си пожелаха прекрасни вечери в срещите с музиката в 100-те фестивални дни.

Тази вечер в Градската художествена галерия е камерният концерт на блестящия кларинетист Дарко Брлек от Словения с варненския струнен квартет „Добри Христов" с програма от произведения на Моцарт.

Веднага след концерта от 20 ч. отново в галерията голяма изложба ще представи новата история на фестивала в 100 фотографии на големия майстор на камерата, уважавания варненски фотограф Росен Донев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА