Last news in Fakti

16 Ноември, 2016 00:44 1 048 0

Опознай Япония в снимки

  • опознай-
  • япония-
  • снимки
Опознай Япония в снимки - 1

В художествена галерия „Димитър Добрович“ в Сливен ще бъде открита изложбата Arigato Japan (в превод „Благодаря, Япония!“) на фотографа Иван Пастухов.

Тя ще бъде открита на 17 ноември, четвъртък, от 17:30 часа и ще продължи до 31 декември. Сливенската публика ще има възможност да види 33 фотографии, направени по време на пътуването на автора до Япония и уловили нейния уникален дух и съкровени истории.

Изложбата е част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

„Във фотографските си пътешествия бях запазил Япония като подарък за по-зряла възраст и мисля, че не сбърках – споделя Иван Пастухов. – Япония изисква специално внимание. В продължение на месец всеки миг се оказа ценен и запълнен с богато преживяване. Има една японска мисъл, която изразява донякъде усещането за тази необикновена страна: „Самураят не разкрива по никакъв начин своето страдание. Той не показва, когато е гладен, когато се чувства самотен или когато животът е труден. По лицето му не се четат мисли. Мъжът трябва да е способен да се смее, когато сърцето му плаче.“ Такава е Япония и днес – с горд самурайски дух и рафинираност на гейша.“

Иван Пастухов живее във Франция от 1984 г., а с фотография се занимава от 1992 г. Описва я като изкуство, което отговаря на усета му за стойността на мига, както и на свободния му поглед към хората и света. С фотографското си творчество Иван Пастухов споделя разнообразието от видяното по петте континента заедно с духовното и красивото в човека, което е основен стимул на всичките му търсения.

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА