Last news in Fakti

15 Декември, 2016 15:39 2 387 0

100 г. дипломатически връзки България - Швейцария

  • дипломатически връзки-
  • българия-
  • швейцария
100 г. дипломатически връзки България - Швейцария - 1

Симеон Сакскобургготски присъства на откриването на изложба по случай 100 години от установяването на дипломатически отношения между България и Швейцария.

По покана на Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария и Н.Пр.Меглена Плугчиева, български посланик в Берн, Цар Симеон II присъства на откриването на изложбата “България и Швейцария: заедно в историята” в Държавна агенция “Архиви”.

Повод за изложбата е 100-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни, поставено през 1916 година. Същата година изтъкнатият български дипломат и историк Симеон Радев връчва акредитивните си писма като пълномощен министър в Швейцария.

Присъствието на Негово Величество на отбелязването на 100 години от установяване на българо-швейцарските дипломатически отношения има символичен заряд, тъй като именно неговият дядо, Цар Фердинанд, по време на своето управление е поставил началото на дипломатическите връзки между двете страни.

Оригинални документи, снимки, архивни материали, книги, както и постери представят отношенията между България и Швейцария в дипломацията, икономиката, културата и образованието. Изложбата разширява представите за десетки българи и швейцарци, допринесли за задълбочаването на отношенията между двете страни.

Изложбата бе открита от посланика на Швейцария в България Н.Пр. Денис Кнобел, ръководителя на Генерална дирекция “Европейски въпроси” на МВнР Бойко Мирчев, българския посланик в Берн Н.Пр. Меглена Плугчиева и председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев.

Отбелязването на 100-годишнината на българо-швейцарските дипломатически отношения е организирано от Министерството на външните работи на България, Държавния културен институт, Държавна агенция „Архиви“ и Посолството на Швейцария в България. Изложбата вече бе представена през ноември в Берн и в Университета във Фрибург, Швейцария.

Сакскобургготски с интерес разгледа експозицията, заедно с посланиците на двете държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА