Last news in Fakti

2 Януари, 2017 16:22 4 768 0

Бабугери в Брежани гонят злите сили 

  • бабугери-
  • кукери-
  • брежани

Гостите на празника "Сурва 2017" са не само от страната, но и от чужбина

Бабугери в Брежани гонят злите сили  - 1
Снимки: БТА

Бабугери в кози кожи или в уникални костюми от горски лишеи и мъхове, характерни само за брежанските кукери, и много още маскирани персонажи, отрано започнаха да обикалят махалите на пиринското село Брежани, за да гонят злите сили и да наричат за здраве и богата година.

Шумните кукерски групи, моми и ергени в народни носии сътвориха след това с песни, танци, игри и представени обичаи истински празник пред хилядното множество на площада в селото.
Гостите на празника "Сурва 2017" са не само от страната, но и от чужбина.

Според Александър Борисов, ръководителят на групата от Горната махала, която спечели тазгодишната надпревара в конкуренцията на достойните си съперници в надиграването от ж. к. "Миньор" и квартал "Мечта", не е трудно да се обединят хората и да се накарат да дадат най-доброто от себе си за този празник, защото основата е здрава и има надграждане.

Предстои големият фестивал "Симитлия - Древната земя на кукерите" на 14 януари. В миналогодишното издание на фестивала в Симитли брежанските кукери спечелиха първо място за най-добра маска на "бабугер" и трето място за най-оригинален кукерски костюм. Брежанци са и едни от най-игривите в община Симитли. Това пролича и на "Сурва 2017", когато показаха как се прави най-дългото и голямо хоро, на което накрая се хванаха всички.

Празникът "Сурва 2017" в Брежани отново показа, че хората тук, в подножието на Пирин, са верни на традициите, че техните корени са дълбоки и живи, а завещаното се предава със синовна вярност от поколение на поколение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА