Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 00:16 723 0

Стинг с престижна шведска награда (ВИДЕО)

  • стинг-
  • награда-
  • полар-
  • швеция

Британската рок легенда Стинг и американският джаз музикант Уейн Шортър са тазгодишните носители на шведската музикална награда "Полар".

"Като композитор Стинг комбинира класически поп с виртуозно музикално майсторство и отвореност към всички глобални жанрове и звуци. Той е и истински гражданин на света, който неуморно използва статута си, за да промотира човешките права", се посочва в изявлението на наградния комитет.

"Като композитор, работил с групи на музиканти като Арт Блейкли и Майлс Дейвис, Уейн Шортър постоянно върви по неутъпкани пътеки. Като самостоятелен творец той записва албуми от шест десетилетия и е създал някои от най-трайните композоции в историята на джаза", отбелязват от комитета.

Наградата "Полар" е учредена през 1989 г. от Стиг Андершон, мениджър на група АББА. Шведското музикално отличие на стойност 1 милион крони (118 000 долара) се присъжда всяка година на един поп изпълнител или група, и на един класически музикант. Лауреати на наградата "Полар" са Пол Саймън, Пати Смит, Бьорк, Енио Мориконе, Боб Дилън, Елтън Джон, "Лед цепелин", "Пинк Флойд" и др..

Новите лауреати ще получат наградите си от краля на Швеция Карл XVI Густав през юни в Стокхолмската концертна зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА