13 Ноември, 2011 14:13 2 166 1

Еколози срещу Рамбо заради прилепите

  • силвестър сталоун-
  • прилеп-
  • деветашка пещера

Филмовата продукция на Силвестър Сталоун била заплаха за биологичното разнообразие в района на Деветашката пещера

Деветашката пещера е едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа. В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях за застрашени от изчезване в световен мащаб. В момента прилепите се подготвят за зимен сън и обезпокояването им е изключително опасно.

"Проблемът е, че в Деветашката пещера прилепите се намират много близо до хората и когато там има туристи, се е случвало да откриваме умрели прилепи, паднали във водата, удавили се от едно малко безпокойство. От едно голямо безпокойство, като подготовката на снимките за филма, би било с твърде негативен ефект", обяснява Антония Хубанчева - Център за изследване и защита на прилепите.

Пещерата е природна забележителност и в нея са абсолютно забранени всякакви дейности, водещи до безпокоенето, убиването или прогонването на прилепите. Въпреки това от екоинспекцията в Плевен са дали разрешително за строеж на декори и снимки. "Условията, които сме поставили, е да не се извършват снимки в тъмната част на пещерата, а само в светлата и след приключване на снимачната дейност терените да бъдат почистени и възстановени", казва Аделина Цветанова от РИОСВ – Плевен.

Снимки, направени през последните дни, показват, че някои от терените няма как да бъдат възстановени, като изсечената растителност около входа например. В момента в пещерата се подготвят декорите, а екип на bTV видя, че близо до нея се движат тежки машини. "Регионалният инспекторат е време да си преразгледа разрешителното, тъй като самият инспекторат е объркал жестоко цялата процедура. Пещерата е в НАТУРА 2000 и по смисъла на НАТУРА 2000 това се води проект, а всеки проект трябва да мине оценка за съвместимост. Този не е минал оценка за съвместимост", заяви Веселин Дробенов от пещерен клуб "Хеликлит". Какво се случва в Деветашката пещера - в плевенската екоинспекция не знаят. Планират проверка в началото на следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sstanko

    0 0 Отговор
    Do koga shte se prodavate za julti stotinki,o nerazumni !