Last news in Fakti

13 Януари, 2012 06:00 1 512 0

„Боси в парка“ сериозен спектакъл в комерсиални времена

  • кърджали-
  • ивайло христов-
  • "боси в парка"-
  • спектакъл-
  • театър-
  • "димитър димов"

Спектакълът „Боси в парка” по Нийл Сайман ще бъде най-новата постановка в кърджалийския театър „Димитър Димов“q съобщи режисьорът на постановката Ивайло Христов, познат на публиката досега повече като актьор, цитиран от "Нов живот".

Пиесата „Боси в парка” е избрана по няколко причини. Нийл Саймън е един от най-поставяните американски драматурзи по целия свят, с безспорен успех на Бродуей. Печели три пъти награда „Тони” и един път – „Пулицър”. Пиесата третира сериозни теми като самотата и любовта, поднесени с много хумор, динамика и диалог. Според режисьора ролите са сложни и преплетени и е истинско предизвикателство, че две от главните роли ще бъдат изиграни от Станислав Дойнов и Мариана Бошнакова – млади таланти, току-що завършили НАТФИЗ. В другите две централни роли ще видим Сашо Дойнов и Кристина Янева. Премиерата на спектакъла се очаква да бъде около 10 февруари. Според Ивайло Христов, в период, в който на сцена се поставят повече комерсиални пиеси, с цел да се привлече публика, е истинско предизвикателство да се открие сезонът с по-сериозна пиеса.

Сътрудничеството на актьора с кърджалийския театър далеч не се изчерпва с тази постановка. Заедно с Пламен Панев имат още интересни съвместни проекти. Според Ивайло Христов театър „Димитър Димов” работи добре в сравнение с други провинциални театри. Именно затова възнамеряват на пролет да обединят усилията на кърджалийския театър с няколко близки театъра за съвместна работа. Има идея за копродукция на нашия театър с абсолвенти от НАТФИЗ. Това ще даде възможност на младите таланти да се качат на професионална сцена и ще позволи на директора на театъра да направи нови попълнения в екипа си.

Друг амбициозен проект за бъдещето е театърът „Димитър Димов” да има своя сцена в НАТФИЗ. Според Ивайло Христов театралното изкуство не бива да бъде разделяно на провинциално и столично, което би ограничило развитието му. Според него едно от хубавите неща в провинцията е, че репетиционният процес е доста наситен, репетира се през целия ден, екипът е заедно дори през обедните почивки и дълго след като свърши работният ден. Всичко това допринася за сработването на членове на екипа и за по-интензивната работа над пиесата  – нещо, което няма как да се случи в София.

Запитан защо не го виждаме в популярните продукции напоследък, Ивайло Христов обясни, че творецът трябва да спазва някаква хигиена.  реди време бях „всеяден”, почувствах се изчерпан, искам да правя неща, които ме интересуват, заяви той. Според него през последните 20 години българинът не е познавал актьорите си. Благодарение на сериалите напоследък, актьорите изместват политиците по популярност. Това    помогна и на театрите отново да напълнят салоните си. Христов отбеляза, че за съжаление в България няма ясна платформа за развитие на културата, нито достатъчно финансиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА