14 Януари, 2012 16:33 4 686 2

Кукери превзеха Симитли

  • кукери-
  • маски-
  • симитли-
  • фолклор
Кукери превзеха Симитли - 1
Снимка: БГНЕС

Кметът на Симитли Апостол Апостолов даде на IX-ия Фестивал на кукерските и маскарадните игри Симитли 2012. На „Земята на кукерите” на площад „Септември“ дефилираха над 3000 кукери, станчинари, бабугери, чауши от цяла България и съседна Македония, пише благоевградската информационна агенция „Е-79“.
Групата от Банско стартира дефилето. Сред банскалиите в кукерски одежди, най-атрактивна бе 6-годишната Калояна, чиитo коси палаво се пилееха над дългокосместия детски кукерски костюм.

Освен традиционните сурвакарски игри- Сурва, Васильовден, Йордановден, Бъдни вечер, Коледуване, публиката се радва и на изключително атрактивни съвременни възстановки, сред които и „Симитличани в повече”. Нагласени млади моми и ергени от групата на квартал „Ораново” дефилираха като симитличани в повече на фестивала „Симитлия - земята на кукерите”.

За първи път на фестивала в Симитли се изяви и най-младата кукерска група в общината, от село Полето. Едва на две години, кукерите от Полето се заиграха с обичая Бъдни вечер, а дефилето поведоха булка, младоженец и сватбарската свита. Гълъби полетяха в небето, за да орисат 2012 с мир, любов и разбирателство.

Освен познатите за региона кукерски костюми и сурвакарски закачки, на фестивала в Симитли дефилираха и македонските бабугери с атрактивни рогати маски. Пременени в уникални овчи кожени костюми, кукерската група “Джамалари” от кюстендилското село Жабокрът сътвори уникална фиеста със синхронен звън на чанове. С по 50 кила звънци на кръста, кукерите от Жабокрът озвучиха фестивала в Симитли.

Симитлийските кукери са със самочувствието, че техните костюми са най-красивите в цяла България, а традицията е съхранена от десетилетия и се предава от поколение на поколение във всеки дом в общината.

По график, награждаването е планирано за 17.00 часа. В случай на закъснение организаторите са предвидили ефектно осветление на стадиона за финал на кукерския празник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kukeri

    0 0 Отговор
    koga shte ima poveche snimki ?

    Коментиран от #2

  • 2 отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kukeri":

    когато общината ги поръча