Last news in Fakti

25 Февруари, 2018 16:04 2 667 5

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

  • златна мечка-
  • берлинале-
  • филмов фестивал-
  • международен филмов фестивал-
  • не ме докосвай-
  • български филм-
  • копродукция-
  • ага

Фестивалът беше закрит с лентата на Милко Лазаров „Ага”

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

На церемонията на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин, сред отличенитесе нареди и филмът "Не ме докосвай" на румънската режисьорка Адина Пинтилие - копродукция с българско участие. Той получи наградата "Златна мечка".

Копродуцент на филма е Мартичка Божилова, музиката е поверена на Иво Паунов, Ирмена Чичикова изпълнява една от главните роли, а Георги Налджиев има поддържаща роля, съобщиха световните агенции.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

Изборът на журито изненада критици и журналисти, които възприемат лентата като изключително смел експеримент. Пинтилие заяви, че самата тя не е очаквала филмът ѝда спечели наградата. Той е съвместен проект с румънско, германско, чешко, българско и френско участие и в нея героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)
Снимки: АР/БТА

По време на пресконференция, след като взе трофея, румънската режисьорка заяви, че филмът приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. "Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си", каза Пинтилие.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма "Лице" ("Twarz"). Филмът разказва за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново лице, но когато се завръща в родния си град от болницата, близките му се отдръпват от него.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

"Сребърна мечка" за режисура получи Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешкия остров". В него се разказва за японски град, в който избухва епидемия от кучешки грип и властите издават заповед всички кучета да бъдат изхвърлени на сметище, намиращо се на изолиран остров.

Актьорът Бил Мъри, който озвучава едно от кучетата, взе наградата на галацеремонията от името на Андерсън. "Никога не съм си помислял, че ще ми се случи да отида да работя като куче и ще се прибера у дома с мечка", пошегува се той, докато държеше статуетката.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

Наградата за най-добър актьор получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния навик с помощта на религията във филма "Молитвата" на френския режисьор Седрик Кан. "Много се молих да получа мечка", каза Бажон на пресконференция след церемонията по награждаването. "Много е важно да покажем на наркозависимите, че има път за избавяне от тяхното пристрастяване — в този филм манастирът и религията помагат на този човек", допълни той.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

За най-добра женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за филма "Наследничките" на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-добър сценарий получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за лентата "Музей", в която се разказва за ученици, откраднали през 1985 г. артефакти от Националния музей по антропология в Мексико.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

Наградата за изключителен артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на руския филм "Довлатов".

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

Победителите бяха определени от шестчленно жури, оглавявано от германския режисьор Том Тиквер. На фестивала бяха излъчени около 400 филма.

68-ото издание на филмовия фестивал, за първи път в историята, беше закрито с български филм. Около 2000 зрители гледаха и аплодираха лентата на Милко Лазаров „Ага”. За последно страната ни е участвала в основната програма на фестивала преди 29 години.

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    3 2 Отговор
    1. Филмът е ужасен и тепърва ще възникват скандали как може НФЦ да финансира такъв филм.
    2. Българското участие е съвсем миноритарно , а излезе, че е едва ли не български филм.
    въобще понеже сме дребни на филмовата сцена,любимото ни занимание е да се отъркваме у великите...

    Коментиран от #3

  • 2 Колело

    0 2 Отговор
    Най-вероятно става въпрос за джентърофилията в тоя филм и затова е награден. Най-лесно е да си със силните на деня, ама ползата за другите обикновено е никаква даже обратното.
  • 3 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сульо":

    Международното жури от изявени филмови дейци и експерти, на втория по престиж фестивал в света, дава голямата награда точно на този филм, преценявайки, че той е най-добрият измежду десетки други селектирани заглавия от цял свят, но важното е, че комплексарят Сульо от форума на Факти, смята, че филмът е ужасен и, че трябва има скандал - защо НФЦ е дало пари на филм, дето той смята за ужасен (какво значение има, че този филм е спечечелил „Златна мечка” на Берлинале, важното е Сульо какво мисли...). И, тъй като Сульо е злобен, завистлив и нереализиран комплексар, не му стига само да оплюе този филм, че бил ужасен, а решава за всеки случай и да омаловажи българското участие в него, защото, като всеки злобен, завистлив и нерализиран комплексар, от всичко най-много мрази друг българин да постинге някакъв успех...

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Сульо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    От тази словесна диария се вижда само, че си далеееече далече от материята и говориш по принцип. За разлика о теб, някои хора сме били там,чухме и прочетохме рецензии и дискусии, та затова ще чакаме скандала. Ще повърнеш ако го гледаш този филм.... А ако Сульо е прост, тогава чети The guardian -там излезе статия именно за този филм и за помръкващия престиж на фестивала. Чети, като не вярваш на мене....
  • 5 Сульо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    и това НЕ Е успех на българското кино - избийте си го от главата. Филмът има САМО 10 % ЧИСТО ФИНАНСОВО българско участие,което не е на продуцентката,както се хвали тя, а е на БЪЛГАРСКАТА държава. Това не прави филма въобще български, дори и по правилата на Еуримаж. Вие сте от тези тежко комплексирани българи, които като няма с какво истинско да се хвалят - се хвалят с чужди постижения, по които се отъркват и си мислят, че постиженията стават български...